Overleg:Repetitive strain injury

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

"Ernstige RSI klachten kunnen tot jarenlange (gedeeltelijke) invaliditeit leiden. Het is dan ook zaak om bij serieuze klachten (aanhoudende pijn) in een zo vroeg mogelijk stadium contact op te nemen met een huisarts. Bij geringe klachten, of liever daarvoor, ligt het voor de hand om eerst de ergonomische aspecten (zie onder) onder de loep te nemen. "

Waar haal je dit vandaan? En wat zou die huisarts er dan aan kunnen doen? Deze huisarts heeft ernstige twijfels over het uberhaupt bestaan van de ziekte als aprte entiteit en heeft geen idee wat hij tegen mensen moet zeggen die menen er last van te hebben, behalve de eerder genoemde adviezen die hier ook al in staan. Er is verder geen behandeling en er bestaat geen pilletje voor. Het advies is m.i. even sterk als 'bij een levenscrisis dient u zo spoedig mogelijk een dominee of priester te raadplegen'. Evanherk 28 jun 2003 15:45 (CEST)[reageer]

Een huisarts heeft ook in deze de wijsheid niet in pacht, daarvoor is hij te veel een generalist. Wel kan een huisarts bijvoorbeeld doorverwijzen naar een Mensendieck therapeut voor houdingscorrecties, of een fysiotherapeut. Dat zie ik een ergonoom nog niet doen.

Een theorie die ik daar over één van de mogelijke oorzaken (RSI is nogal een container begrip) gehoord heb, die mij plausibel overkomt maar die ik als 'hearsay' niet meteen in het artikel wilde verwerken is dat althans bij sommigen de klachten veroorzaakt worden door langdurige verkramping van spieren die niet ingericht zijn voor continue belasting, gevolg is dat zenuwen of bloedvaten (ik heb twee versies gehoord) afgekneld kunnen raken. Zo kan een slechte houding tot langdurige verkramping in b.v. de monnikskapspier leiden, en de pijn lager in de armen gevoeld worden. Eigen ervaringen stroken hiermee. Pijn in de onderarmen neemt af na massage van bovenrug en bovenarmen. E.Z.

De mensen die beweren wel de wijsheid over RSI in pacht te hebben zijn over het algemeen geen artsen. Ik bedoel maar dat er geen artsen zijn die het dan wel beter weten dan de huisartsen. Zelf heb ik het gevoel -maar kan dat evenmin hardmaken-dat het vooral mensen treft die niet gelukkig in hun werk zijn en het is niet zo moeilijk om door een spier voortdurend licht aangespannen te houden daar een pijn in te keweken die niet meer spontaan overgaat. Dit gebeurt iha te goeder trouw en zonder kwade opzet maar de orzaak zit dus naar mijn mening wel tussen de oren. mensen zoals ik die al 20 jaar happy computeren krijgen het niet. Maar deze meningen van mij zijn te subjectief om in een encyclopedisch artikel te zetten Evanherk 29 jun 2003 11:20 (CEST)[reageer]

"Mensen zoals ik die al 20 jaar happy computeren krijgen het niet."
Ah, ook een ervaringsdeskundige! Join the club. :-) E.Z.

Negatieve bijklank[brontekst bewerken]

In het artikel staat:

"Inmiddels wordt door een aantal beroepsgroepen de term CANS (Complaints of Arm, Neck and Shoulder) gebruikt, omdat RSI een negatieve bijklank zou hebben gekregen."

Kan iemand deze zin eens toelichten, want ik snap niet precies wat er met die negatieve bijklank bedoeld wordt. Of is het bij CANS wel fijn om het te krijgen? Sander Spek. 26 nov 2004 12:35 (CET)[reageer]

Het lijkt mij handig om voor mensen die last hebben van RSI een (of meerdere) link(s) toe te voegen aan het artikel. Deze links zouden dan moeten verwijzen naar anti RSI organisaties of bedrijven die anti RSI producten verkopen. Een goed voorbeeld zou zijn: een link naar Workpace.
Echter, ik heb het nog niet toegevoegd, omdat een dergelijke link een commercieel karakter zou kunnen hebben. Als dat zo is zou misschien een aparte pagina gemaakt kunnen worden met links naar RSI hulpverlening en producten (of zoiets). Ideeën?
Firefox 1 dec 2004 13:37 (CET)[reageer]

Hallo, mag ik suggereren om rsiforum.nl op te nemen, dit is momenteel het grootste forum op het gebied van rsi/ cans in Nederland en hier worden vragen op het gebied van rsi beantwoord uit ervaring van de leden van het forum. Het lijkt me erg relevant en belangrijk voor patienten dat deze link wordt opgenomen.


--deejay 13 feb 2007 03:23 (CET)[reageer]

RSI / Muisarm / CANS / KANS[brontekst bewerken]

Zie Overleg:CANS#Cans_.2F_RSI: zou het beter zijn de artikelen Muisarm en RSI samen te voegen en als alinea bij CANS onder te brengen? Laurier (Overleg) 21 feb 2017 09:41 (CET)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Repetitive strain injury. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 25 nov 2019 09:28 (CET)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Repetitive strain injury. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 24 dec 2019 01:25 (CET)[reageer]