Overleg:Roti (gerecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Twijfel.....@ Galwaygirl Roti komt van oorsprong uit India. Tegenwoordig wordt het niet meer alleen door Surinaamse Hindoestanen gegeten, maar ook door vrijwel alle andere bevolkingsgroepen in Suriname. In Nederland is het een populair afhaalgerecht. Galwaygirl, wat vind je er zo van? --Juffy 17 jun 2005 21:35 (CEST) Dit beschrijving vindt ik onjuist, om reden: 1. dat roti in Suriname niet door vrijwel, maar door alle bevolkingsgroepen wordt gebruikt; het is nationaal gerecht nummer 1. 2. roti is allang geen afhaalgerecht, dat was 20 jaar gelden misschien nog. maar nu is het in supermarkten ook verkrijgbaar.--Laig 14 feb 2009 21:47 (CET)

Wat is doksvlees eigenlijk? "verschillende soorten vlees (kip, doks, schaap)". Martijn [бəгЬıĉąяå] 13 feb 2006 11:09 (CET)

Doks is duck ofwel eend

Recept voor kip masala in wikipedia?[brontekst bewerken]

Het hoort mijns inziens thuis in http://nl.wikibooks.org/wiki/Kookboek en niet hier. Het gaat hier ook over roti en niet over kip masala Takeaway 14 feb 2009 21:40 (CET)

Ja, hier heb je gelijk in; maar ik had liever dat ik dit niet in het Wikikookboek plaats, maar liever een recept maakt en plaatst in Categoerie Surinaamse keuken. Ik heb dit getest met het recept van Nasi trafasie. Wat vindt je hiervan?--Laig 14 feb 2009 21:47 (CET)
Recepten horen in de wiki-kookboek. Zie hiervoor de artikel nasi goreng waar onder aan de bladzijde een link is aangebracht naar een recept.Takeaway 14 feb 2009 22:05 (CET)

Nu te zeer vanuit een Surinaams/Nederlands perspectief geschreven[brontekst bewerken]

Roti wordt in vele landen (onder andere ook in Zuidoost Aziatische landen - zoals Maleisië, Thailand en Indonesië - met hun meer dan 1000 jaar oude contacten met India) gemaakt en gegeten en het heeft zich o.a. daar ontwikkeld tot geheel eigen vormen. Ook wordt het woord "roti" aldaar (en wellicht elders) gebruikt voor alle brood, ook bijv. voor de Europese broodsoorten. De engelstalige wikipedia geeft goed aan hoe men dit artikel zou kunnen inrichten --> [[1]] en zo inderdaad een meer algemeen artikel kan schrijven over roti. Zoals het namelijk nu geschreven is, is het een artikel over Surinaamse Roti.Takeaway 15 feb 2009 11:38 (CET)

Na de laatste wijzigingen, waarin nog slechts roti als Surinaams gerecht wordt gezien, zal het wellicht beter zijn de titel van dit artikel te wijzigen in Surinaamse Roti.Takeaway 17 feb 2009 18:28 (CET)
Het artikel lijkt nu wat meer omvattend te zijn dan eerst, vandaar ook het 'wereldwijd' sjabloon verwijderd.Takeaway 27 feb 2009 22:14 (CET)

"Zie ook" is bedoeld als lijst voor relevante artikelen[brontekst bewerken]

Beste gebruiker Laig, de "zie ook" is niet bedoeld om daar een lijst van artikelen te plaatsen waar u aan heeft mee geschreven. Het is bedoeld om daar verwijzingen te geven naar artikelen die echt relevant zijn voor het artikel "roti". Ik begrijp dat u denkt dat ook nasi goreng en bami goreng hier thuis horen omdat delen van die artikelen gaan over de Surinaamse versies ervan en dus met (Surinaamse) roti te maken hebben, maar dat is reeds ondervangen in het artikel Surinaamse keuken en hoeft dus niet ook hier vermeld te worden. Ik heb daarom de verwijzingen naar nasi goreng, bami, pom, zoutvlees en trassi alsnog weer een keer verwijderd uit de lijst. Voor roti relevante artikelen die goed vermeld zouden kunnen worden in de "zie ook" lijst zouden bijvoorbeeld brood en pannenkoek zijn.

=="Roti is geen pannenkoek==Roti heeft niets met pannenkoek te maken en stel voor dat zo'n woord voor een superieur product als roti, dat door miljarden mensen dagelijks wordt gebruikt, niet wordt gebruikt. veel mensen gebruiken dit woord uit slordigheid en omdat zij zelf weinig kennis van de echte roti hebben en zoiets hoort zeker niet op Wikipedia thuis.--Laig 28 feb 2009 13:23 (CET)

Feiten graag, geen opinies[brontekst bewerken]

Beste Laig, opnieuw verander je allerlei dingen zonder dat je aangeeft waarom je dat doet. Ik zie dat je de roti een historie toeschrijft van 8000 jaar, maar wat is je bron? In het artikel stond dat roti gebakken wordt; dat schrap je en je maakt ervan dat roti met de hand bereid wordt. Zo zou ik nog even door kunnen gaan. Je schrapt informatie en zet er lofzangen op Surinaamse gerechten voor in de plaats. Ik vind dat geen vooruitgang. - Robb 28 feb 2009 13:48 (CET)

Beste Laig, we schreven even langs elkaar heen, zie ik. Ik waarder het dat je het schrappen van 'pannenkoek' toelicht. Ik ben het er echter niet mee eens. Dit is een Nederlandse wikipedia en de bedoeling is om aan Nederlanders (en Belgen) uit te leggen wat een roti is. En laat een roti in vorm nu tamelijk precies lijken op een pannenkoek (en hij wordt ook nog gebakken). Robb 28 feb 2009 13:55 (CET)

Beste Robb; Dat roti een vorm heeft van pannekoek en gebakken wordt (zo zijn er nog legio andere producten die dezelfde kenmerken hebben!), betekent niet dat roti met pannekoek moet worden aangeduid of vergeleken; ook zonder het ongepaste woord pannenkoek te gebruiken, kan heel goed worden uitgelegd wat roti is, zoals dat nu ook gedaan is. Bovendien zijn er nu ook leuke foto's geplaatst zodat elke lezer, ook de Belg, visueel een goed beeld krijgt wat roti is. En autochtone Nederlanders zijn inmiddels al goed bekend met roti.--Laig 28 feb 2009 17:59 (CET)

Beste Laig, Wat is er ongepast aan het woord panne(n)koek? Bovendien, overal waar je dat woord schrapte stond het tussen aanhalingstekens of was sprake van een soort p.." of van p..-achtig. Ik beschreef dat een roti uit deeg gebakken wordt (een p.. van het veel vloeibaarder beslag) en dat detail is door jou geschrapt.
Verder citeer ik even: De balletjes uitrollen tot een pannekoek (roti-recept uit Groot Surinaams kookboek van A.A. Starke en M. Samsin-Hewitt. De roti bestaat uit een ronde pannekoek en een vulling (Surinaams koken van Ilse Marie Dorff). Have the griddle at medium heat and turn the pancake on to it (roti-recept uit Indian Cookery van Dharamjit Singh).
Het gaat me echter niet om het p-woord. Volgens mij was het artikel een aardige poging om uit te leggen wat een roti is. Die uitleg ben jij nu aan het vervangen door loftuitingen en weinig-informatieve frases als superieur product. Robb 28 feb 2009 19:51 (CET)