Overleg:Schelde (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Stroom of rivier?

In dit zeer mooie artikel wordt de Schelde een "Rivier" genoemd. Is het niet beter de term "Stroom" te gebruiken, gezien de Schelde in zee uitmondt? Salilus 8 aug 2005 10:07 (CEST)

Kijk even op taaladvies.be:
 Rivier is het gewone woord, stroom is schrijftalig, technisch en
 literair. In het Frans wordt onderscheid gemaakt tussen rivière en
 fleuve: een fleuve is een grote rivier die in zee uitmondt. In het
 Nederlands wordt dat onderscheid niet gemaakt. Stroom wordt vooral
 figuurlijk gebruikt: een stroom van klachten.
Mimse 8 aug 2005 11:39:44 (CEST)

In ieder geval is de Schelde in Nederland rivier noch stroming maar een estuarium met eb & vloed, zout water en zeedieren.

--Jan D. Berends (overleg) 7 okt 2015 11:35 (CEST)

onzin[bewerken]

De volgende passage in het artikel klinkt als onzin: Zoals veel rivieren tijdens de ijstijd liep de Schelde omstreeks 30.000 jaar geleden in noordoostelijke richting via het huidige Gent. Daar mondde de Rupel uit in de Schelde. Vandaar stroomden ze samen naar Zeebrugge, waar ze ter hoogte van de Doggersbank in zee stroomden. De Noordzee was in die tijd een droge vallei.

Ik heb nog nooit gehoord van een rivier die in een droge vallei uitmondt en verder ligt de Doggersbank flink noordelijker, meer in het midden van de Noordzee, dan Zeebrugge. De hele passage lijkt uit een brugklaswerkstuk te komen.

De passage is niet helemaal onzin maar is wel ongelukkig geformuleerd. Bedoeld wordt waarschijnlijk dat de Noordzee 30 ka geleden droog lag, dwz dat de zee zich ver had teruggetrokken door de zeer lage zeespiegelstand. Door het 'drooggevallen' Noordzeeland stroomden de rivieren, waaronder de Schelde, naar het Noorden. Waarschijnlijk was de Schelde, evenals de Maas en de Theems een zijrivier van de Rijn.Tom Meijer MOP 12 feb 2011 22:44 (CET)