Overleg:Scholekster

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Er is veel onderzoek aan de scholekster gedaan, en veel daarvan is ook terug te vinden op internet. Een lijstje (want anders wordt de lijst in het artikel wel erg lang). De referenties die nu in het artikel staan zet ik hier ook maar bij.

Wetenschappelijke publikaties[brontekst bewerken]

Politiek: kokkelvisserij[brontekst bewerken]

De scholekster is een politiek onderwerp als het gaat om kokkelvisserij. Hoort meer thuis bij dat artikel.

(er is nog veel meer hierover te vinden)

Overig[brontekst bewerken]

Specialisatie[brontekst bewerken]

Ik heb wel gelezen (in een naar mijn idee betrouwbare bron: de Spectrum Dierenencyclopedie) dat scholeksters individueel gespecialiseerd zijn op mossels of op kokkels, en dat de die specialisatie van hun ouders overnemen. En zelfs dat "kokkelpikkers" paren met "kokkelpikkers" en "mosselpikkers" met "mosselpikkers". Ik ben op zoek naar meer informatie hierover, maar kan dat niet zo gauw vinden. Taka 27 aug 2005 11:20 (CEST)[reageer]

  • Scholekster (IVN Vecht & Plassengebied - Kennis der Natuur)

Onderlinge afstand[brontekst bewerken]

Onderstaand stukje verwijderd.

"Opvallend is dat scholeksters vaak allemaal dezelfde kant op zitten, zodat ze elkaar niet hinderen wanneer gevlucht moet worden voor naderend gevaar. Om dezelfde reden wordt altijd een onderlinge afstand van ongeveer een meter gehandhaafd."

Ik kan hierover geen bevestiging vinden. Dat wil zeggen dat ze wel vaak allemaal dezelfde richting op kijken, maar die richting wordt bepaald door de wind: ze zitten allemaal met de kop in de wind. De onderlinge afstand van een meter is niet waar. Ik heb foto's waar ze duidelijk veel dichter bij elkaar zitten. Taka 09:54, 12 november 2005 (CET)

Haematopus ostralegus finschi[brontekst bewerken]

Volgens sommige auteurs is er een vierde ondersoort: Haematopus ostralegus finschi, anderen zien deze weer als een aparte soort Haematopus finschi. De soort komt voor op Nieuw Zeeland, zie http://www.nzbirds.com/birds/torea.html. Taka 10:53, 12 november 2005 (CET)

Zoonomen heeft hem als een aparte soort. Dat is over het algemeen wel een goede bron. Ucucha (overleg) 12 nov 2005 10:54 (CET)[reageer]
Daarom heb ik het ook in eerste instantie op de overlegpagina gezet. Misschien wel goed om een vermelding hiervan te maken in het artikel, maar de soort/ondersoort kan best een eigen artikel krijgen als het zover komt. Taka 11:01, 12 november 2005 (CET)


  • ok op bouwland worden veel nesten aangetroffen - in de steden of op akkers?
  • wat eten deze beesten nou eigenlijk?
  • hoe oud worden ze?

Teun Spaans 25 aug 2006 06:25 (CEST)[reageer]

  1. Ik weet niet wat er bedoeld wordt, maar ik neem aan akkers.
  2. weekdieren (slakken, mosselen, kokkels) en in het binnenland ook wormen (volgens de Duitse wikipedia)
  3. 30 jaar (staat in het huidige artikel.
Taka 25 aug 2006 10:40 (CEST)[reageer]
  1. Dan mag dat verduidelijkt worden in het artikel
  2. Wie wil dit in het artikel aanvullen?
  3. Dank je, ik had bij lezing over het hoofd gezien, en nog met "find" op "oud" gezocht maar ook dat was blijkbaar niet goed gegaan.
Teun Spaans 25 aug 2006 12:06 (CEST)[reageer]

"Sukkels"?[brontekst bewerken]

Hoi allemaal, bij Territoriumgedrag staat de zin "Deze veronderstelling bleek echter onjuist: de wippers zijn sukkels die in hun leven minder jongen grootbrengen, hokkers beginnen namelijk niet later in hun leven met broeden." Sukkels? Is dat een officieel woord? (Ik ben niet zo'n ornitholoog...) Anders lijkt het mij dat deze zin niet zo heel encyclopedisch is... Groetjes, Laurier (Overleg) 29 jun 2010 14:22 (CEST)[reageer]

Is er een ornitholoog in de zaal? Het staat er nog steeds. Laurier (overleg) 31 jan 2018 12:39 (CET)[reageer]
B kimmel weet misschien raad. Met vriendelijke groeten, 4ever(Overleg) 31 jan 2018 12:55 (CET)[reageer]
Hoera! Hwdenie heeft het aangepast! Is het zeven en een half jaar nadat het mij opviel toch nog goedgekomen. :-) Bedankt, Hwdenie! Laurier (overleg) 1 feb 2018 10:57 (CET)[reageer]