Overleg:Sms

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een eerste begin, het meeste materiaal komt van de engelse versie, wat een klein stukje uit mijn eigen hand (over GPRS en gecombineerde berichten).

Ik heb voor de lange titel gekozen vanwege de Engelse versie. Willen we nog een groot aantal Duitse oorlogschepen opnemen?

Duitse oorlogsschepen? Ik veronderstel dat je Duitse schepen wil bespreken op Wiki. Heeft anders weinig te zien met SMS. Niets houd je tegen natuurlijk, gewoon doen. Nick 1 jun 2003 22:10 (CEST)
Ik doel naar het grote aantal duitse oorlogschepen dat in het Engelstalige Wiki staat (SMS Scharnhort, SMS Gneisenau, etc). Dan ook de term SMS gebruiken schept mogelijk verwaringing. Enfin, ik heb een redirect gemaakt van SMS naar short message service. Wdekker 1 jun 2003 22:33 (CEST)

Ik heb de afkorting weer in kleine letters gezet. Ik zie dat iemand m'n eerdere wijziging ongedaan heeft gemaakt met de redenering dat een afkorting hoofdletters krijgt, maar dat is helemaal niet zo. Courante zaken zoals tv, cd, dvd, gsm, sms krijgen een kleine letter in het Nederlands. In het Engels is dat niet zo, maar dat doet niet ter zake op de Nederlandstalige Wikipedia.

Zowel het Groene Boekje als Van Dale schrijft kleine letters voor, dus er lijkt me geen discussie mogelijk. Jupiler 18 dec 2005 02:46 (CET)

De laatste uitgaande link geeft een 404 (page not found), is dit van tijdelijke aard of structureel, aanpassen gewenst.

Ik vraag me af of de laatste zin in het artikel wel ter zake doet: volgens mij is dat reclame voor het bedrijf SMS-markplaats. Dit is mijn eerste commentaar op WikiPedia, en ik laat de beslissing om het weg te laten liever over aan iemand met meer ervaring.

T9 vermindert werk?[bewerken]

ik vind T9 lastig en niet werkbesparend dus graag een betrouwbare bron voor de bewering dat T9 werk bespaar. Andries 23 nov 2008 12:49 (CET)

Ik heb vandaag de zin in kwestie als volgt gewijzigd: "Met voorspellende software die probeert de ingevoerde woorden te raden, zoals T9 van AOL, wordt getracht het invoeren van teksten met behulp van de cijfertoetsen te vergemakkelijken en de noodzaak van het gebruik van afkortingen te verminderen.". Tegelijkertijd heb ik het door Andries geplaatste {{feit}}-sjabloon weggehaald. Mijns inziens maakte hij een zeer valide punt, want het gebruik van 'voorspellende software' kan door iedereen verschillend worden ervaren. De huidige tekst is objectiever (neutraler) en beschrijft de intentie in plaats van het resultaat van dergelijke software, en een bronvermelding lijkt mij daarbij minder hard nodig dan bij de eerdere formulering(en). Met vriendelijke groet, Mathonius 5 aug 2010 20:50 (CEST)

Toename aandoeningen duimgewrichten[bewerken]

Bovenstaande neemt helaas niet weg dat voor de volgende bewering bronvermelding wenselijk is: "Sinds de introductie van deze apparatuur is er een toename van aandoeningen aan en om de duimgewrichten geconstateerd." Het feit-sjabloon hierbij is op 23 november 2008 geplaatst. --Mathonius 5 aug 2010 20:50 (CEST)

Transport SMS duidelijker?[bewerken]

Het stukje over transport van een sms-bericht is vrij summier. Het lijkt mij dat het transport wat gedetailleerder kan. Zaken als transport tussen telefoons met simkaarten van verschillende providers, alsmede de authenticatie van simkaarten is helemaal niet vermeld. MCEmperor (overleg) 15 aug 2011 16:27 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Sms. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 11 sep 2017 19:38 (CEST)

Alternatief transport SMS[bewerken]

Goedendag; ik meen me te herinneren dat in dit artikel ook ooit een passage was opgenomen die de aankondiging beschreef van verschillende providers om te gaan stoppen met de SMS-dienst en/of MMS-dienst (dus feitelijk de de transportlaag).
IN elk geval stond vandaag (20/4/2018) dit bericht in het nieuws: https://nos.nl/artikel/2228219-google-sms-en-op-android-moet-via-internet-net-als-whatsapp.html ; een Android telefoon zou dan dus een alternatieve transportlaag bieden via welke alsnog SMS'jes kunnen worden verstuurd, ook al biedt de provider de SMS-/MMS-dienst niet meer. (Dat ligt echter, – zo blijkt in het nieuwsbericht van nos.nl – in de praktijk wel anders omdat – en waarom dat is begrijp ik ook niet, Google moet dat via Android waar ze volgens mij zelf de SMS/MMS applicatie op aanleveren vrij gemakkelijk kunnen uitrusten met de mogelijheid om het transparant over een alternatieve transportlaag te zenden, encapsulated in UDP of TCP IP pakketten (en dat je het alleen de mogelijkheid hoeft aan te zetten). Dat is echter niet de manier waarop het geïmplementeerd zal gaan worden, maar de mogelijkheid wordt dan geboden door een nieuwe /andere transportmethode in te gebruiken (Universal Profile for Rich Communication Services) die de provider moet ondersteunen. De Google SMS over internet biedt ook geen E2E encryptie, dus de kans dat het veel van de WhatsApp markt/gebruikers kan overreden om toch voor dit soort SMS'jes te kiezen lijkt me persoonlijk klein (zal m.i. staan of vallen met de performance: misschien dat ze, door het samen met de providers te doen, videobellen met wat minder vetraging kunnen realiseren.
Hoe dan ook, de passage over providers die hun SMS diensten zouden gaan staken staat er niet meer in (wat me een gepaste plek leek om dit bij te vermelden) dus laat het eventueel aan anderen over om deze aankondiging van Google in het artikel te verwerken. (Ik vermoed dat in de praktijk de providers het voornemen om SMS/MMS diensten te staken hebben herroepen vanwege de populariteit in Nederland, en dat daarom die passage/dat kopje is verwijderd? Of ben ik in de war met een ander sms-gerelateerd artikel waar dit in genoemd is? Met vriendelijke groet, -- martix (overleg) 20 apr 2018 16:10 (CEST)