Overleg:Stermotor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Er staat: Het grootste nadeel van een stermotor is gelegen in het feit dat de bewegende massa (in verhouding) zeer groot is. Hierdoor zijn snelle toerentalwisselingen niet goed mogelijk. Groot in verhouding tot wat? Of wordt hier de roterende massa bedoeld? Gerritse 25 sep 2008 22:06 (CEST)

Ik neem aan dat de schrijver het volgende bedoelt: Bij stermotoren draait in vele gevallen de hele motor (carter, cilinders, cilinderkoppen etc.) om het stilstaande "binnenwerk" (krukas, drijfstangen en in elk geval een oneven aantal zuigers). De inertie van deze zware draaiende motor maakt het lastig snel van draaisnelheid te wisselen. Zelfs als de motor stilstaat, maar het binnenwerk draait, blijft de massatraagheid bestaan, omdat ook dan in vele gevallen sprake is van negen zuigers met drijfstangen etc. Een vliegtuig maakt in vergelijking met bijvoorbeeld een auto nauwelijks toerentalwisselingen mee. Eenmaal in de lucht kan een vaste snelheid worden gevlogen. De vergelijking moet bij het begrip "stermotor" natuurlijk slaan op alle andere verbrandingsmotoren. Voor vliegtuigen zijn verschillende soorten verbrandingsmotoren toepasbaar, maar aan het eind van de 19e en begin 20e eeuw werd ook geëxperimenteerd met stermotoren in voertuigen (Félix Millet staat te boek als uitvinder van de stermotor, die hij in een motorfiets bouwde). Daar speelde het probleem van de massatraagheid een grotere rol.--Piero 13 nov 2009 09:24 (CET)


Onrechtmatig gebruik van dit artikel[bewerken]

Op http://www.autowiki.nl/stermotor/ wordt de inhoud van dit artikel gebruikt zonder te voldoen aan de CC eisen.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 195.240.189.158 (overleg · bijdragen) 17 jan 2010 18:32

Het tegengestelde is juist het geval. Autowiki heeft het op 13-1-2010 van Wikipedia gekopieerd. Davin 17 jan 2010 20:52 (CET)
Dat bedoelde je dus ook. Je hebt inderdaad gelijk. Davin 18 jan 2010 18:42 (CET)