Naar inhoud springen

Overleg:Streek

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 8 maanden geleden door Frank Geerlings in het onderwerp Streek of Regio?

Streek of Regio?[brontekst bewerken]

Hier wordt nu voor de betekenis van de term "streek" doorverwezen naar Regio als zouden die termen synoniem aan elkaar zijn. Maar zelf gebruiken we hier de termen toch verschillend. Zie Categorie:Streek naar land die vooral gebruikt wordt voor geografische of historische gebieden en Categorie:Regio naar land die vooral gebruikt wordt voor gebieden naar bestuurlijke indeling. Is deze doorverwijzing dus wel correct? Of zou er ook een apart artikel voor de streek moeten komen? LeeGer 26 sep 2023 19:14 (CEST)Reageren

Het bleef wat stil dus doe ik toch maar een duit in het zakje, ook al vind ik het zelf niet zo belangrijk. Uit de intro van Regio:

Een regio, ook wel (land)streek, gewest of (meer algemeen) gebied, is een aaneengesloten geografisch gebied met een bepaald taalkundig, cultureel, demografisch en/of institutioneel karakter, al dan niet erkend door de officiële instanties.

In het begin van het artikel gaat het vooral over bestuurlijke indeling. Als je het artikel verder doorneemt dan zie je dat de ruimere definitie, die jij meer koppelt aan streek, wel degelijk aan bod komt. Twente, de Achterhoek, en de Home counties zijn voorbeelden van streken en regio's waarbij ook nog eens gediscussieerd kan worden over de mate waarin er wel of niet een koppeling met een bestuurlijke indeling is of niet (als je specifiek hierop wenst te reageren dan onderstreept dat mijn punt). Ik denk zelf dat je dat beter kan uitleggen in één artikel die dit schemergebied benoemt, dan dat je pretendeert dat het altijd duidelijk is in te delen.
Uiteindelijk zijn denk ik beide oplossingen wel mogelijk, als je het heel goed doet. De nu gekozen gecombineerde oplossing is makkelijker, en leidt dus m.i. sneller tot een acceptabel resultaat (wat er zelfs al is). Een ingreep vind ik dus niet zo nodig. –Frank Geerlings (overleg) 3 okt 2023 10:35 (CEST)Reageren