Overleg:Synchroniciteit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Iets minder links en boeken kunnen wel, maar welke moeten blijven staan? Tukka 3 jul 2006 20:51 (CEST)

Literatuurlijst[bewerken]

nee, méér boeken juist, want ik mis er nogal wat. Had Arthur Koestler er niet ook over geschreven? --JanDeFietser 24 jan 2009 14:28 (CET)

Ik kan me daarin vinden Jan: DA Borgdorff 9 mei 2009 17:34 (CEST)
  1. Jung, dr. C.G.: Synchroniciteit als beginsel van acausale samenhangen vertaald door J.M. Hondius → verschenen onder de gemeenschappelijke titel "Naturerklärung und Psyche" ← bij L.J. VEEN's Uitgeversmaatschappij N.V. Amsterdam - 1952
  2. Koestler, Arthur: "De wortels van het toeval" - Hutchinson, Londen - Lemniscaat, Rotterdam - 1972 vertaald door Maurits Mok per ISBN 90-6069-152-0 in 1973
  3. Koestler, Arthur: "The sleepwalkers" - Ibid. (hoc loco) Londen - 1959
The Sleepwalkers? Ik betwijfel het - ben er nog eens in aan het kijken voor het ogenblik: in de index geen 'synchronicity' of 'Jung' te vinden. Waar dan wel? --J.G.G.. 9 mei 2009 17:44 (CEST)

toelichting niet cat pseudowetenschap[bewerken]

Het begrip synchroniciteit werd door Jung gebruikt om bepaalde ervaringen te beschrijven. Als zodanig is het de naam voor een verschijnsel. Zover ik weet, heeft hij nooit geprobeerd dit te "verkopen" als de waarheid, een noodzakelijke eigenschap voor de categorie pseudowetenschap. Synchroniciteit is een hypothese of theorie - het objective bestaan ervan kan evt. ontkracht worden. Graag een gezaghebbende bron die synchroniciteit als pseudowetenschap classificeert. Zwitser123 (overleg) 27 jul 2011 12:58 (CEST)

Categorie Wichelarij[bewerken]

Van mij hoeft deze categorie er niet per se bij, maar Jung zelf noemt I Tjing en astrologie als voorbeelden van voorspelsystemen waarvan de werking berust op het principe van synchroniciteit. En dat geldt voor alle 'wichelarij': gooi een tarotkaart op tafel terwijl je aan iets denkt, en de twee ogenschijnlijk aparte gebeurtenissen worden vanwege hun gelijktijdig optreden zinvol verbonden, zodat die tarotkaart een antwoord geeft op je vraag (zo luidt althans de esoterische theorie :) Ik heb vandaag de categorie Esoterie toegevoegd, en dat dekt natuurlijk ook wel de lading. Beachcomber (overleg) 16 mrt 2015 17:23 (CET)

Dank voor de toelichting. Ik vond het nogal veel categorien in dezelfde hoek. Volgens jou (Jungs) beschrijving zou wichelarij een ondercategorie van synchroniciteit moeten zijn ;-)
W.m.b. geeft ons eigen artikel wichelarij geen aanleiding de categorie hier op te nemen, maar aan categorieboom wil ik niet teveel woorden besteden. Zwitser123 (overleg) 16 mrt 2015 17:42 (CET)

Toegevoegde afbeelding[bewerken]

De pas toegevoegde afbeelding heeft m.i. zonder enige duiding geen zin, omdat het een concept van Pauli illustreert uit de fysica. Jung was daar weliswaar ook in geïnteresseerd omdat hij een parallel zag tussen de psyche en de fysische wereld, met name dat de onbewuste psyche eveneens bestaat in een ruimte-tijd continuüm, waarin tijd niet langer tijd en ruimte niet langer ruimte is.

Het schema verwart nu echter eerder dan dat het het concept synchroniciteit van Jung verduidelijkt. Ik zou het gewoon weglaten, of eventueel een apart hoofdstukje wijden aan de parallel met de vier wetten van Pauli. J.G.G. (overleg) 30 apr 2018 10:32 (CEST)