Overleg:Testament (akte)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Erfrecht[brontekst bewerken]

De categorie personen- en familierecht klopt niet, moet zijn: erfrecht. Verrekijker 28 nov 2005 19:04 (CET)Reageren

Legitieme portie[brontekst bewerken]

Het grote verschil met het oude erfrecht is dat de legitimaris (degene die een beroep doet op de legitieme portie) onder het nieuwe erfrecht geen erfgenaam meer is, maar een slechts een vordering in geld verkrijgt. Hij is derhalve schuldeiser en kan niet meepraten over de verdeling van de boedel (art. 4:79 BW).

Dit klopt niet. Een legitimaris is wel erfgenaam, maar zijn erfdeel bestaat uit een vordering op de nalatenschap. Michiel (overleg) 5 jul 2011 21:01 (CEST)Reageren
Er zijn legitimarissen die erfgenaam zijn en legitimarissen die geen erfgenaam zijn, schrijft advocaat Bolweg [1] 217.166.240.51 17 dec 2019 12:42 (CET)Reageren

Toevoegingen d.d. 15-12-2019 ongedaan gemaakt[brontekst bewerken]

Ik heb de toevoegingen van vandaag ongedaan gemaakt, want:

  1. Een testament moet niet verplicht door een notaris worden opgemaakt. Wel moet een zelf geschreven testament bij een notaris in bewaring gegeven worden (depot-testament).
  2. De afwikkeling van een testament gebeurt in de praktijk wel vaak door een notaris, maar dit is geen wettelijk opgelegde taak.
  3. Er is teveel aandacht voor de rol van de notaris en te weinig voor het testament zelf.

Michiel (overleg) 15 dec 2019 16:35 (CET)Reageren

Beste Michiel, waarom de hele edit terugdraaien terwijl de tekst serieus is en bronnen geeft? Ik vind het goed dat iemand dit lemma probeert te verbeteren.
  1. klopt, een testament moet niet door een notaris worden opgemaakt. Ik verbeter dat en zet de edit terug.
  2. Er staat niet in de edit dat een notaris de wettelijke taak heeft af te wikkelen. Ik meen dat een notaris een wettelijke openbare rol heeft maar weet niet precies welke.
  3. Als naar uw persoonlijke mening de notaris teveel aandacht krijgt, vin dik het een betere actie, wanneer u dat stukje tekst inkort.

217.166.240.51 17 dec 2019 12:38 (CET)Reageren

Edit 26 dec 2019 14:09 teruggedraaid zonder overleg - "geen verbetering" is POV[brontekst bewerken]

Volgens M. de Leeuw is de edit van 26 dec 2019 14:09 "geen verbetering" en deels BTNI. Hier uitleg:

  • 1 "maar meestal wordt de uiterste wil door een notaris vastgelegd" -> onjuiste formulering. Een testament wordt inhoudelijk niet door een notaris geschreven, de notaris is dienend aan de opdrachtgever en zorgt ervoor dat zijn/haar wensen en ideeen (uiterste wilsbeschikkingen) in een officiele akte worden vastgelegd, zonodig worden 'vertaald' in de juiste juridische formuleringen. Het is een belangrijk recht van burgers, dat deze hoogst persoonlijk, zonder echtgenoot, kinderen etc. kunnen bepalen wat er met zijn/haar nalatenschap gebeurt, wat er in het testament komt: testeervrijheid. Een notaris mag adviseren, maar niet de inhoud bepalen. Een notaris mag op grond van de wet- en regelgeving notariaat alleen afgaan op wensen die door erflater persoonlijk zijn geuit in een gesprek 'onder vier ogen'. Een notaris mag niet afgaan op wensen geuit 'in naam of opdracht van' een erflater, door b.v. een kind, belastingadviseur, vertrouwenspersoon, beste vriendin etc., ook niet voor het opstellen van een concept-testament.

Als er een notariele akte is, bestaat daarom meer zekerheid dat geen sprake is geweest van beïnvloeding of van financiële uitbuiting / misbruik.

  • 2 toevoeg "bedragen" -> niet alleen goederen ook geld
  • 3 "bij echtscheiding van een kind kan de ex-echtgenoot worden uitgesloten" -> onjuiste formulering. Als een erflater pas iets regelt 'bij echtscheiding' is het te laat. In een testament kan een juridische maatregel worden opgenomen die een erfdeel beschermt in geval in de toekomst een erfgenaam gaat scheiden. Er kan bv bepaald worden dat de erfenis niet in de huwelijksgemeenschap valt.
  • 4 "uiterste wil" -> "uiterste wilsbeschikking" het begrip uit de wet
  • 5 "Als ouders minderjarige kinderen hebben, kunnen zij indien zij beide komen te ontbreken een voogd benoemen" -> onjuiste formulering. Ouders die zijn overleden kunnen geen voogd meer benoemen. Bij testament kan voor de toekomst, voor het geval de ouders komen te overlijden, iets worden geregeld voor de voogdij.

217.198.31.255 27 dec 2019 13:53 (CET)Reageren