Overleg:Toerfiets

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Modernisering?[brontekst bewerken]

Ik heb wel vaker gedacht om deze pagina te moderniseren. Ik vraag me echter af of dit teruggefloten zou worden; dan zou mijn werk voor niets zijn. Ik zou namelijk erg veel veranderen omdat de pagina inmiddels gierend ouderwets is. Eigenlijk zou ik het liefst opnieuw beginnen en ook een aantal dingen weglaten. Hoe denken anderen hierover? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 81.207.240.192 (overleg · bijdragen)

Misschien kun je dan eerst hier aangeven wat je globaal wilt veranderen en waarom? Bedenk wel dat wikipedia een encyclopedie is, dus als iets tegenwoordig anders is, is het nog steeds interessant om te weten hoe het vroeger was, en wanneer/waarom zaken zijn gewijzigd.
Ik zal deze pagina in ieder geval even op mijn volglijst zetten. Kan ik commentaar geven en meedenken. Nietanoniem (overleg) 11 mei 2020 16:36 (CEST)[reageer]

Voorstel voor aanpassing[brontekst bewerken]

Ik zou het volgende veranderen. (al wil ik me hiermee nergens aan ophangen, en vergeef me hier even de cryptische zinnen en een voudige opzet en indeling)

Toerfiets

Ik zou de hoofdpagina trekkingfiets noemen en toerfiets als verwijzer. Het woord toerfiets wordt namelijk vaak begrepen als wielrenfiets, vooral door Wielersportbond NTFU (Nederlandse Toer Fiets Unie)

Inleiding

Ik zou de hele beschrijving van verschillen met andere fietsen meer gestructureerd maken, dus niet beginnen met een vergelijk met stadsfiets of racefiets en geen voorbeelden noemen van verschillen. Dit om dubbelingen in de tekst te vermijden. Ook een enkele verwijzing naar een randonneur zou ik dus pas onder de kop Soorten Trekkingfietsen plaatsen.

Geschiedenis

Ik zou de zin over de laatste drie decennia anders maken. Zoals het nu is, is het duidelijk dat het artikel is geschreven aan het begin van de eeuw. Hedendaagse trekkingfietsen zijn al lang NIET meer gebaseerd op de MTB. Wel worden MTB-onderdelemgroepen gebruikt. Voordelen en eigenschappen zou ik in deze alinea weghalen. Dat is geen geschiedenis/ Of merken genoemd moeten worden vraag ik me af. Indien wel dan is een vollediger overzicht van de Nederlandse en Belgische markt wenselijk; kan ik maken. Ook daarna weer een zin met "zij bieden" die overbodig (en reclame) is in deze alinea vooral omdat het geen geschiedenis is. Eigenlijk moet er gewoon wat meer komen over geschiedenis, beginnend ergens in 1890.

Onderdelen
Frame

Beginnen met een omschrijving van materialen, dan van verschilende soorten frames waaronder de klassieke framevorm doorlopend tot de bikepackingfiets. Verschillen heren/sloping/dames/mixte/lage-instap(beter niet)/voor zare mensen/voor kleine mensen/maatbouw etc. Aluminium moet aluminiumlegering zijn. Koolstof moet koolstofvezelcomposiet zijn. De verwijzing naar 'veel lichter' mag weg, want dat is niet zo. Een discussie daarover moet uiteraard voorkomen worden. Er is dan ook geen 'hoger' oprijskaartje. Hoger dan wat? Of er zou een bron moeten zijn. De lange levensduur van stalen frames mogen ook wel weg. Dat is namelijk een eigenschap van het frame die bepaald niet alleen door het materiaal komt.

Wielen

Robuuste naven en stevige velgen. Afaik zijn het meestal gewoon onderdelen uit de MTB-onderdelenseries. De noodzakelijke stevigheid van het achterwiel komt vooral door de wielbouwer - dat moet ik dan beter omschrijven. De verwijzing naar 622 is inmiddels na een tijd achterhaald te zijn (559) weer terug ;-) Een zin als "Er kan een groot verschil zitten in het aantal spaken dat gebruikt is voor de wielen" is naturlijk niet erg informatief behalve voor degene die al veel weet.... Tandems pas later noemen. 48 spaken zijn nu echt wel erg zeldzaam. Grover profiel en "een stuk dikker" zijn ook relatieve beschrijvingen die kennis veronderstellen. Beter is het om kennis ter plekke te omschrijven. Frans ventiel is nu minder in gebruik dan eerst. Recentelijk 559 is inmiddels erg achterhaald. 559 gaat er commercieel gezien uit. 29" toevoegen.

Bagagehouders

Zou ik bagagedrager noemen. Misschien is 'houders' uit het Vlaams. Voordragers komen nu minder voor, dus ik zou met de achterdrager beginnen. Ik zou een betere foto maken.

Versnellingen

Dat trekkingfietsen meestal derailleurs hebben is inmiddels waarschijnlijk achterhaald door de Rohloffnaaf. Stuk opnieuw schrijven. Pinion toevoegen. Stuk toevoegen met veranderingen van 1x1 via 3x7 tot en met 3x10 en 1x12 etc., maar datkan ook goed bij geschiedenis.

Remmen

Canti's? Hoe oud is dit stuk? (Niks mis met canti's overigens) Nu gaat het om V-brakes, hydraulische velgremmen of (hydraulische dan wel mechanische) schijfremmen.

Stuur en zadel

Dat trekkingfietsen vaak een smal zadel hebben weet ik zo net nog niet. Sinds 'iedereen' op fietsvakantie gaat is het percentage smalle zadels denk ik erg sterk afgenomen. Bij bijeenkomsten van vakantiefietsers zie ik toch veel brede zadels. Sturen verschillen ook nogal tegenwoordig. Misschien moet de nadruk hier liggen op de keuzevrijheid. Van houding wisselen is wel vermeldenswaardig.

Verlichting en electriciteit

geen opmerkingen

Soorten Trekkingfietsen

Lichte trekkingfiets Zware trekkingfiets / reisfiets / expeditiefiets Randonneur Ligfiets

Foto's
de moderne toerfiets is inmiddels niet meer modern maar klassiek. De foto van de voordrager zou ik vervangen door een eigen met een ietwat modernere drager. Het zadel met vering mag wat mij betreft beter weg.

Ergens zou ik een paar zinnen invoegen over het idee dat trekkingfietsen vaak robuuster, eenvoudiger en minder geavanceerd zijn om in het buitenland minder problemen te krijgen en ze beter op te kunnen lossen.

Nog ergens toevoegen: aanhanger, vouwfiets (ja het kan...), bikepackingfiets, gravelracer, standaard, prijsstelling (zonder bedragen te noemen), geveerder voorvork, fully, E-trekkingfiets (als hoofdstuk) Ik zou Engelse en Duitse pagina's doorlezen om dingen toe te kunnen voegen of aan te passen.

– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Leon T400 (overleg · bijdragen) 13 mei 2020 12:48 (CEST)[reageer]

Beste Leon T400, dit is een wiki, dus in principe geldt: voel u vrij en ga uw gang. Ik kan me echter voorstellen dat u als nieuwe gebruiker daarbij enige schroom voelt en dat u daarom eerst dit voorstel doet. Zonder daar inhoudelijk op in te willen gaan: deze pagina wordt door slechts zeven mensen gevolgd, dus de kans dat u er een reactie op zult krijgen is niet heel groot. Wat dat betreft kunt u uw voorstel beter aan de orde stellen op WP:OG. Hoe dat moet, wordt u daar uitgelegd. Met vriendelijke groet, Wutsje 13 mei 2020 15:09 (CEST)[reageer]