Overleg:Tomás de Torquemada

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Er staan minstens twee dubieuze zaken in de Nederlandse versie van dit artikel, namelijk

1) dat Tomás de Torquemada verantwoordelijk zou zijn voor het op de brandstapel brengen van minstens 13.000 Joden en heksen; en 2) dat Joden en Moren 'ketters' genoemd worden.

Wat betreft 2) kunnen we kort zijn, ketters zijn afvalligen van een bepaalde geloofsleer, d.w.z. zij die een als rechtzinnig geachte geloofsleer aanhingen maar nu tegengestelde geloofsstandpunten aannemen en propageren. In dit specifieke geval gaat het om voormalig katholieken die nu vanwege hun afwijkende ideeën omtrent fundamentele geloofszaken niet langer katholiek maar afvalligen, 'ketters', zijn. Joden en Moren kunnen dus nooit ketters genoemd worden, aangezien zij nooit de bedoelde geloofsleer (nl. de katholieke) aangehangen hebben en daarvan dus niet afvallig kunnen zijn. Zie ook woordenboeken op dit punt. Ik stel voor dat deze zin in eerste instantie taalkundig aangepast wordt.

Wat betreft 1) liggen de zaken wat ingewikkelder, zeker wat betreft aanpassingen, maar het lijkt me zinvol dat er eens goed naar gekeken wordt. Ten eerste wordt er geen bron vermeld en dat lijkt me in dit verband vereist. Ook in de Engelse versie van dit artikel wordt nergens melding gemaakt van het ombrengen van 13.000 Joden en heksen. Ten tweede wordt gezegd dat De Torquemada in de rol van Groot-Inquisiteur verantwoordelijk wordt gehouden voor het ombrengen van 13.000 Joden en heksen. Dat is een zeer dubieuze stelling, daar de Inquisitie geen jurisdictie of autoriteit had over Joden (zie ook het Engelse artikel). Mogelijk wordt gedoeld op het feit dat de Inquisitie in Spanje vooral gericht was op de afstammelingen van tot het Christendom bekeerde Joden die ervan verdacht werden in het geheim de oude godsdienst te beoefenen. Ten derde is het aantal van 13.000 zeer onwaarschijnlijk. De historische consensus is dat de Spaanse Inquisitie tussen 1480 en 1530 n. Chr. ongeveer 2000 mensen tot de dood heeft veroordeeld, waarvan een groot deel bij verstek. Het aantal van 13.000 slachtoffers moet naar mijn mening ofwel goed onderbouwd worden ofwel vervangen door een meer realistisch aantal. Bovendien moet worden gekeken naar de rol van De Torquemada persoonlijk. Belangrijk is bijvoorbeeld dat de terdoodveroordelingen gedaan werden door de Inquisitie maar het vonnis voltrokken door de seculiere machthebber.

Ik sta open voor verder overleg.

De bovenstaande bijdrage van augustus 2011 is correct. Desondanks was de gewraakte zin tot op heden in het artikel ongewijzigd gebleven. Die zin dateerde van maart 2009. De zin is inhoudelijk onjuist en de daarin genoemde aantallen slachtoffers zijn schromelijk en exorbitant overdreven. De meest gehanteerde aanname op het vakgebied is dat er in de periode van 1480 -1530 tussen de 2000 en 2400 personen zijn omgebracht. De periode van Torquemada was van 1482 tot aan zijn overlijden in 1498. Ik heb de gewraakte zin verwijderd. Renevs (overleg) 5 okt 2020 21:42 (CEST)[reageer]


Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Tomás de Torquemada. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 12 sep 2017 21:07 (CEST)[reageer]

Inquisitie[brontekst bewerken]

Hallo, Mijn naam is Piet Konijn Ik spit regelmatig Wikipedia door en kom vaak taalfouten, dan wel zin technische fouten tegen. In het stukje over de Inquisitie (Torquemada) valt me het woord 'vermaarde' heksen op. Ik neem aan dat hier 'vermeende' wordt bedoeld.

g. piet – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 77.161.123.16 (overleg · bijdragen)

Dag Piet, dank voor je opmerkzaamheid! Ik heb het zojuist aangepast, maar dat had je best zelf mogen doen hoor. Met vriendelijke groet, Vinvlugt (overleg) 17 dec 2018 19:09 (CET)[reageer]