Overleg:Tridentijnse mis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ik merk dat ik de zestiende-eeuwse martelaar Adrien Fortescue heb verward met een liturgist uit het begin van de 20e eeuw. Blijft overeind dat de stelling dat de Romeinse Ritus de alleroudste Ritus zou zijn slechts één van de meningen is, en er uit modern historisch onderzoek (dat nu eenmaal makkelijker over meer bronnen beschikt) eerder een beeld van grote regionale verscheidenheid tevoorschijn komt, waaruit dan enkele (zeer oude) hoofdstromingen zijn ontstaan, waarvan de Romeinse Ritus er één is. Één van die ritussen als onbetwistbaar de alleroudste bestempelen lijkt me niet encyclopedisch.

Inderdaad[bewerken]

Het is inderdaad één van de opinies. Hoewel de Romeinse Ritus (Tridentijnse liturgie) al weer minstens 100 jaar eerder tot stand kwam dan de Liturgie van H. Johannes Chrysostomus, hoe mooi die ook moge zijn. De riten van het Oosten zijn veelal jonger dan de Romeinse ritus.

Ik heb de gehele Tridentijnse liturgie ook niet als "de oudste" genoemd, maar wel Canon en misvolgorde. Offerande-gebeden etc. zijn van later datum, hoewel de offerzin in de oudste offerandegebeden (3e eeuw) nog veel nadrukkelijker naar voren komt. De tridentijnse liturgie-gebeden vindt men reeds terug in het Leoninisch Sacramentarium.

Ik heb geen 16e eeuwse martelaar geciteerd. Maar een 20e eeuwse wetenschapper.

J.A.Bergeijk 24 okt 2005 11:06 (CEST)

Goed communiceren[bewerken]

Onder het kopje 'Altaardienst of Mis der gelovigen' las ik:

De priester communiceert.

Bij communiceren denk ik, als niet-rooms-katholiek, aan praten en luisteren, schrijven en lezen, en andere communicatiemedia zoals radio en tv. Hier wordt dat, denk ik, niet bedoeld. Misschien kan nog iets duidelijker uitgelegd worden wat een priester doet als hij communiceert. Misschien met een link naar communie. Johan Lont 24 jan 2006 15:07 (CET)


Tridentijnse ritus nog steeds in gebruik[bewerken]

Een versie van de Tridentijnse ritus is overigens nog steeds in gebruik bij de Vrij-Katholieke Kerk (The Liberal Catholic Church) en de recenter opgerichte 'Jonge Ritus'. De bewerking van deze versie is grotendeels verricht in de jaren 20 van de twintigste eeuw door Mgr J.I. Wedgwood en Mgr C.W. Leadbeater.

Mgr Markus van Alphen

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 3 externe link(s) gewijzigd op Tridentijnse mis. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 13 sep 2017 00:39 (CEST)