Overleg:Vegetarische kaas

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ik heb dit artikel aangemaakt door de paragraaf over vegetarische kaas op kaas hierheen te halen. Het verhaal is echter vrij mager en bronloos. Enkele vragen die spelen. Wanneer is vegetarische kaas ontstaan? Komt dit door vraag van vegetariers of is het vanuit kostenbesparing opgezet? Hoe zit het met Nederlandse kazen versus buitenlandse kazen en is hierdoor het fenomeen 'vegetarische kaas' een Nederlands verschijnsel? Welke fabrikanten hebben een actieve rol gespeeld bij de ontwikkeling van deze kazen en wanneer is dat keurmerk ingevoerd en wordt dat keurmerk door de kaasfabrikanten gedragen? En er zijn ook biologische vegetarische kazen en wat voor stremsel is in dat geval toegestaan? Hannolans (overleg) 8 okt 2017 21:45 (CEST)[reageer]

Als je niet-dierlijk stremsel gebruikt dan heb je per definitie vegetarische kaas. Dit stremsel wordt zowel in Nederland als in het buitenland gebruikt. Het punt is dat recombinant-DNA-stremsel in Nederland niet mag worden gebruikt voor export-kaas. Heb ik ergens gelezen, maar ik weet niet precies wat de peildatum is/was. Dat moet zijn vastgelegd in regelgeving. In boerenkaas wordt dit niet gebruikt (zegt het lemma) en in biologische kaas in Nederland wordt dit ook niet gebruikt (heb ik ergens gelezen), dit lijkt paradoxaal, maar als je even nadenkt dan is het begrijpelijk. In het buitenland zul je best wel een paar kaassoorten hebben die voldoen aan de kwalificatie "biologisch vegetarisch", zie het lemma stremsel (vijgen e.d.). Wellicht in India vele honderden jaren, of misschien een paar duizend jaar. Het probleem is natuurlijk het trefwoord "recombinant-DNA". Als je dat op de verpakking vermeldt, dan is dat niet gunstig voor de verkoop, ben ik bang.
Als je als vegetariër wel melk drinkt en kaas eet, dan is dat enigszins hypocriet, want dan heb je een koe nodig die elk jaar een kalf werpt, waarvan het vlees door anderen dan de vegetariërs wordt opgegeten. Vooral de stierkalveren hebben een beperkte levensverwachting. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit meer dan éen volwassen stier op een boerderij gezien.
De titel van dit lemma is (derhalve) een groot probleem, want vegetarische kaas is gewoon kaas als alle andere kaas, met het verschil dat stremsel wordt gebruikt van niet-dierlijke oorsprong.
Het probleem zit in de kwalificatie "vegetarisch" op de verpakking. Hoe herken je of Nederlandse kaas onder deze kwalificatie valt? Dat is een interessante vraag, maar de titel van het lemma is niet een vlag die de lading dekt, als het gaat om het antwoord. WP:BENOEM.
Het lemma is/was een betoog. En ik mis de nuance dat niet elke vegetariër op dezelfde manier tegen deze kwestie aankijkt.
De kwestie van vegetarische kaas is gewoon een kwestie van vegetarisch stremsel. Derhalve: WAT IS HET BESTAANSRECHT VAN DIT LEMMA? – Maiella (overleg) 8 okt 2017 23:23 (CEST)[reageer]
Over het bestaansrecht van het lemma, het is een type kaas die je in de winkel kan kopen, zo wordt genoemd en waar over geschreven wordt. Als dat voldoende is verdient het een eigen lemma, maar als er verder niets over te melden is dan dat er vegetarisch stremsel wordt gebruikt, dan kan het beter ondergebracht bij stremsel, nu nog wat moeilijk in te schatten. In het algemeen zijn de meeste teksten over kaas niet zo uitmuntend. Hannolans (overleg) 9 okt 2017 00:44 (CEST)[reageer]

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Vegetarische kaas. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 15 mrt 2020 00:25 (CET)[reageer]