Overleg:Wet op de lijkbezorging

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 16 jaar geleden door Stunteltje in het onderwerp Van dit hele stuk klopt daadwerkelijk niets

Op de lijst te verwijderen artikelen geplaatst omdat de tekst uitsluitend betrekking heeft op hoofdstuk II, paragraaf 5, de artikelen 20, 21 en 22 van deze wet. P.mielen 3 sep 2006 13:08 (CEST)Reageren

Van dit hele stuk klopt daadwerkelijk niets[brontekst bewerken]

Op 23 apr 2008 10:57 (CEST) heb ik de layout gewijzigd en aangevuld met de gebruikersnamen van de plaatsers. -- Johan Lont (voorbehoud)


Elk overlijden moet worden vastgesteld (lijkschouwing)

  • Marc W: Dit is niet het doel van de lijkschouwing, het doel van de lijkschouwing is een niet natuurlijk overlijden uit te sluiten!
    • .Koen: Dan geldt nog steeds dat elke overledene door een arts moet worden gezien.

...door de behandelend arts van de overledende of door de gemeentelijk lijkschouwer. Deze moet de verklaring van overlijden opstellen, waarin hij aangeeft overtuigd te zijn van een natuurlijke dood van de overledene.

  • Marc W: Wederom... Dit is niet het doel van de lijkschouwing, het doel van de lijkschouwing is een niet natuurlijk overlijden uit te sluiten!
    • .Koen: Wederom: het kan best het doel zijn, maar als er geen sprake is van een niet natuurlijk overlijden (een natuurlijke dood dus) ondertekent de arts de verklaring.

De overlijdensverklaring bestaat verder uit informatie over de doodsoorzaak.

  • Marc W: Dit is niet het geval. Op de overlijdensverklaring staan persoonsgegevens voor uitschrijving en geen doodsoorzaak. De doodsoorzaak staat op een anonieme doodsoorzaakverklaring (B-verklaring) die door de gemeente naar het CBS wordt gezonden!
    • .Koen: Dan heb ik de terminologie verkeerd gebruikt. De arts vult 1 formulier in (hoe dat hele formulier heet weet ik dan niet), bestaande uit deel A en B.

Dit formulier wordt (meestal door de begrafenisondernemer) afgegeven aan een ambtenaar van de burgelijke stand.

  • Marc W: Dit formulier (de overlijdensverklaring evenals de doodsoorzaakverklaring kan door iedereen worden overhandigd aan de ambtenaar van de burgerlijke stand.
    • .Koen: Er staat gelukkig ook niet dat het niet door anderen kan worden overhandigd, alleen dat de begrafenisondernemer (volgens mij) dit meestal doet.

In de meeste gevallen zal de burgelijke stand een verlof tot begraven of verbranden afgeven, mits de Officier van Justitie daar geen bezwaar tegen heeft.

  • Marc W: De ambtenaar van de burgerlijke stand geeft ALTIJD een verklaring tot begraven/cremeren af, mits deze een verklaring van overlijden van een arts, en in geval van een niet natuurlijk overlijden een "geen bezwaar" van de officier van justitie krijgt overhandigd!
    • .Koen: Ok, dan zat ik daar fout.

In Nederland zijn de enige zonder meer toegestane manieren om een lichaam op te ruimen begrafenis of crematie.

  • Marc W: In Nederland spreekt men niet van "het opruimen van een lichaam"!
    • .Koen: Ik kon hier geen andere term voor verzinnen. Fout is het niet, maar als jij een betere omschrijving hebt, graag. In het Engels wordt 'disposal of the body gebruikt.

Voor ontleding of balseming moet toestemming van de Officier van Justitie worden afgegeven.

  • Marc W: voor beide (ontleding en balseming hebben overigens niets met elkaar te maken) is geen toestemming nodig van de officier van justitie! Ontleding gaat met toestemming van de nabestaanden. In geval van een niet natuurlijk overlijden in opdracht van de officier van justitie, en balseming is Nederland is toegestaan als de overledene naar het buitenland gaat voor begraven/crematie. Voor balseming in Nederland is wel toestemming nodig van de officier van justitie, tenzij het balsemen thanatopraxie (milde vorm van balsemen) betreft!
    • .Koen: Voor donatie aan de wetenschap (en dus ontleding voor onderwijs of onderzoek) is wel toestemming van de OvJ nodig, voor zover ik weet. Sectie door de behandelend arts is idd geen toestemming nodig. De uitzondering thanatopraxie kan gewoon aan het artikel worden toegevoegd.

De uitvaart mag niet eerder dan 36 uur na overlijden en niet later dan 5 dagen na overlijden plaatsvinden.

  • Marc W: De uitvaart mag wel eerder dan 36 uur na overlijden plaatsvinden, mits toestemming is van de officier van justitie!
    De uitvaart mag later dan 5 dagen plaatsvinden mits een uitstel is gerealiseerd bij de gemeente (ambtenaar van de burgerlijke stand uit naam van de burgemeester). Voor een uitstel dient aan de ambtenaar van de burgerlijke stand een "geen bezwaar verklaring" van een arts te worden overlegd, in de praktijk de behandelend arts.
    • .Koen: Uitzonderingen kunnen worden toegevoegd

Als niemand initatief neemt tot begrafenis of crematie van het lijk, wordt de burgemeester verantwoordelijk voor de uitvaart. De Sociale Dienst regelt de uitvaart in dat geval namens de burgemeester.

  • Marc W: Bij sommige gemeenten wordt dit gerealiseerd door de sociale dienst. Dit hoeft echter niet zo te zijn! De burgemeester, maar ook de schoonmaker in dienst van de gemeente mag dit regelen. Als de gemeente er maar voor zorgdraagt!

Indien er van een overledene bekend welke levensovertuiging deze had wordt daar rekening mee gehouden, maar wel minimaal.

  • Marc W: Dit is ook niet het geval.
    Een uitvaart gerealiseerd door de gemeente is zo goedkoop als mogelijk! Het is aan de gemeente of dergelijke punten als levensovertuiging aan de orde komen.

Bij een begrafenis zal de overledene ook begraven worden in een algemeen graf.

  • Marc W: Dit is niet perse het geval! De overledene wordt begraven in het goedkoopste graf!

De overledene wordt wel in een standaardkist begraven.

  • Marc W: De overledene wordt dan veelal in de goedkooste kist begraven, niet perse een standaardkist!

Er staan zoveel onjuistheden in dit artikel en de uitleg over deze wetgeving is zo minimaal en niet ter zake, dat deze het beste zo spoedig als mogelijk verwijderd kan worden! --Marc W 18 apr 2008 13:51 (CEST)Reageren


Hoi Marc, bedankt voor je tips. Ik heb me beziggehouden met de eerste 2 kopjes, met de wettekst bij de hand. Het artikel bestond eerst uit enkel het kopje Overheidszorg. Ik ben, zoals je wellicht ziet, geen begrafenisondernemer noch jurist. De enige keren dat ik hier (zeer zijdelings) mee te maken heb is als ik lichamen op de snijtafel krijg. Voel je vrij het stuk te herschrijven, verwijderen van info (die volgens mij niet helemaal onjuist is) lijkt me niet nodig, omdat je zulke gedetailleerde kritiek geeft. Ik heb in schuingedrukte letters op je kritiek gereageerd. Ik heb een paar van je opmerkingen al verwerkt. Zou je naar de rest van de punten waar ik op heb gereageerd kunnen kijken? Dank je! .Koen 18 apr 2008 19:36 (CEST)Reageren

Hoi Koen, Graag gedaan :-) Ik wil me best met dit stuk bezighouden echter... waarschijnlijk komt binnen een aantal maanden een wijziging van de Wet op de Lijkbezorging. Persoonlijk denk ik dat het handig is om na de betreffende wetswijziging veranderingen aan te brengen. Mocht je voor die tijd toch veranderingen willen aanbengen (waarbij ik niet weet op dit artikel blijft bestaan), dan is mijn advies om even te kijken in de Wiki over dood. Ik heb daar (ook wegens de zeer vele tekortkomingen en gebrekkige informatie) bijna de gehele tekst vernieuwd en vele aanvullingen geplaatst. Veel van wat deze wet aangaat staat daarin beschreven. Met viendelijke groet, --Marc W 18 apr 2008 20:41 (CEST)Reageren


zodra men het graf weer nodig heeft voor een begraving zal dit graf worden geschut leek mij sterk. --Stunteltje 26 apr 2008 08:20 (CEST)Reageren