Overleg:Wij zijn ons brein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hierbij veel dank aan de Wikipedianen die dit lemma de goede richting in hebben gestuurd.--Jc kortekaas apotheker (overleg) 13 mei 2012 11:22 (CEST)

Wat is een hersen-beslissing? (noot 7) 212.45.46.32 14 jun 2013 12:40 (CEST)

Een reeks impulsen die tot een daad leiden. Sta open voor een andere term. "Brein-beslissing"? Jc kortekaas apotheker (overleg) 14 jun 2013 19:05 (CEST)

U beschrijft een reflex. Wat is het verschil tussen de aanzet (intentie) tot een impuls en de daad? Leidt een impuls altijd tot een daad? Hoe kun je aantonen dat ons brein een beslissing maakt? Enzovoort enzovoort. Gewoon laten staan, momenteel is er toch geen wetenschappelijk antwoord op de vraag of onze breinactiviteit nu een oorzaak of een gevolg is van bewustzijn en daden. Is een pure geloofskwestie met als grondslag: wat zijn meer logische inducties en deducties, zij die leiden tot een geest in een machine of zij die leiden naar een machine die een geest produceren. 86.93.175.147 15 jun 2013 03:25 (CEST)

Wetenschappelijk boek[brontekst bewerken]

Een boek geschreven door een wetenschapper is nog geen wetenschappelijk boek. Dit boek staat vol van persoonlijke, subjectieve meningen en is daarom nog niet eens een populair-wetenschappelijk boek. 92.108.38.36 2 sep 2013 21:39 (CEST)

Dat lijkt me geen onterechte opmerking van 92.108.38.36; bestaat er een alternatieve categorie? Paul Brussel (overleg) 2 sep 2013 21:43 (CEST)
Het artikel is nu zonder categorie; dat kan niet: een categorie weghalen en er niets voor in de plaats zetten.  Wikiklaas  overleg  2 sep 2013 23:00 (CEST)
Swaab heeft talloze wetenschappelijke prijzen gewonnen en heeft 65 promovendi begeleid, van wie er een twaalftal prijzen gewonnen heeft voor hun onderzoek. Hij is redactielid of hoofdredacteur van een aantal tijdschriften over hersenonderzoek. Hij heeft meer dan 350 artikelen gepubliceerd in 'peer-reviewed' tijdschriften en is eindredacteur van negen wetenschappelijke boeken geweest. Hij heeft aan meer dan 180 boeken een hoofdstuk bijgedragen. Hij is lid, oprichter of erelid van vele wetenschappelijke en beroepsverenigingen. Hij is gasthoogleraar bij het Max Planck-Instituut voor Psychiatrie, München, Duitsland, op drie plaatsen in China, en in Stanford, USA. [6] Hij heeft de Koninklijke Onderscheiding ontvangen van 'Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw’. [7]

Op wetenschappelijk gebied is Swaab een van de belangrijkste, ook internationaal bekende Nederlandse onderzoekers, met veel publicaties, en die ook veel geciteerd wordt in wetenschappelijke en nog meer in lekenpublicaties.

Er is opnieuw een hetze gaande tegen onze Nederlandse Einstein. Dit wordt dus weer een smerige oorlog --Jc kortekaas apotheker (overleg) 3 sep 2013 09:44 (CEST)

Dertig jaar geleden was hij bijna door fanatici gelyncht.

"Swaab is vooral bekend geworden door zijn onderzoek en ontdekkingen op het gebied van de hersenanatomie en -fysiologie, met name de invloed die allerlei hormonale en (bio)chemische factoren al in de baarmoeder op de hersenontwikkeling hebben.[2] Omdat het hier een onderwerp betreft waar de politieke ideologie van het tijdsgewricht vaak niet overeenstemde met de wetenschappelijke bevindingen (bijvoorbeeld lichamelijke en functieverschillen tussen de hersenen van vrouwen en mannen, of verschillen in de hersenen van homoseksuele mensen vergeleken met de hersenen van niet-homoseksuele seksegenoten) is Swaab vaak in het nieuws geweest; controverse heeft hij nimmer geschuwd en zijn bevindingen en standpunten steeds met overtuiging uitgedragen. Hij is daarom vaak verketterd door mensen die het niet met zijn bevindingen eens waren." Jc kortekaas apotheker (overleg) 3 sep

Ook Sigmund Freud heeft een wetenschappelijk boek geschreven volgens Wikipedia,De droomduiding. Dat een wetenschapper zoals Freud en Einstein omstreden is, wil niet zeggen dat hij geen wetenschapper is.--Jc kortekaas apotheker (overleg) 3 sep 2013 10:00 (CEST)
De Engelstalige Wikipedia dan maar.

2Recognition[edit source]

Swaab has numerous scientific awards and was mentor of 77 Ph.D students, 14 of whom became full professor. He is editor of several journals about brain research.[8]

Swaab's H-index is: 70

He is a member, founder and honorary member of many scientific and professional associations. He is visiting professor at the Max Planck Institute of Psychiatry, Munich, Germany, in three locations in China, and in Stanford, USA.[9] He has received the Royal Order of the 'Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw (Compagnion in the Order of the Dutch Lion).[10]

In the scientific field Swaab is one of the major, internationally known Dutch researchers, with many publications, and also widely quoted in scientific and even more in lay publications. On Sunday, July 31, 2011, he was the second guest of the season in the television program Zomergasten of the VPRO. 013 09:49 (CEST)Jc kortekaas apotheker (overleg) 3 sep 2013 10:06 (CEST)

Nogmaals, een boek van een wetenschapper is nog geen wetenschappelijk boek. Dit boek is overduidelijk niet geschreven voor een wetenschappelijk publiek. Bovendien begeeft hij zich ver buiten zijn vakgebied. Hij geeft zijn persoonlijke subjectieve meningen over religies, alhoewel hij geen godsdienstwetenschapper is. Zijn meningen over religies zijn m.i. een beetje simplistisch. Dat kan ik beoordelen, want ik heb en:theories of religions geschreven. en:user:Andries. 92.108.38.36 8 sep 2013 12:56 (CEST)
De vraag of Swaab omstreden is, is hier irrelevant. Dit boek heeft niet de pretentie een bijdrage te leveren aan de wetenschap. Er zijn andere publicaties van Swaab die die pretentie wel hebben. Contact is geen academische uitgeverij. Andries (overleg) 8 sep 2013 13:05 (CEST)


Het is een populair-wetenschappelijk boek. De opmerking dat het geen wetenschappelijk boek is omdat het zich richt op het volk (populus) en niet op wetenschappers is terecht.--Jc kortekaas apotheker (overleg) 8 sep 2013 13:49 (CEST)