Overleg gebruiker:217.166.130.161

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 16 jaar geleden door Johan Lont in het onderwerp E-mail correspondentie
Welkom op Wikipedia, gebruiker vanaf het IP-adres 217.166.130.161! Om te beginnen

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.158.160 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en beantwoordt. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een bericht voor iemand anders achterlaten, dan doe je dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afb.) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Je bijdragen worden nu geregistreerd onder je IP-adres. Aanmelden biedt veel voordelen. Na vier dagen krijg je ook de mogelijkheid om semi-beveiligde pagina's te bewerken en verdwijnt de verplichting om een bewerking eerst te controleren.


Registreren
De vijf zuilen
Verken Wikipedia
Een overzicht van hulppagina's
Jargon en afkortingen
Aan de slag
Coachingsprogramma
De snelcursus
Bronvermelding
Opgelet! Externe link(s)

Beste anonieme gebruiker, De externe link(s) die u heeft geplaatst in een of meer artikelen, waaronder Friesland, zijn verwijderd.

Wij waarderen uw bijdragen aan Wikipedia. Het streven is echter het aantal externe links op Wikipedia tot een minimum te beperken. Wikipedia is in de eerste plaats een encyclopedie, en geen verzameling van links naar andere websites. We zien relevante encyclopedische informatie liever in de artikelen zelf verwerkt en nodigen u uit hieraan bij te dragen. Als de link die u toevoegde relevante zaken bevat, kunt u die informatie gebruiken in het lemma. We vragen uw begrip hiervoor.

Het zonder overleg en argumentatie weer plaatsen van de link(s) kan gezien worden als vandalisme. U kunt links als deze aanmelden bij een van de vele startpagina's en linkpagina's op het internet. Zie ook: Wikipedia:Welkom voor nieuwkomers en Wikipedia:Wanneer extern linken.


Engels English version

E-mail correspondentie[brontekst bewerken]

Op 22 november 2007 om 12:26 heb ik een mail aan info@fryslanmarketing.nl gestuurd, om ze hierop te wijzen, voor het geval ze misschien deze overlegpagina niet gezien hadden, of het misschien een eenpersoonsactie van een medewerker was. (Ik had dat niet gemeld, zodat even later nog iemand een mail gestuurd heeft).

Om 14:09 kreeg ik antwoord, waarin de webmaster van die stichting haar excuses aanbood, ons verzekerde van hun goede bedoelingen, zei dat het mooi zou zijn als dan tenminste onder 'Friesland' een link naar hun site zou kunnen komen te staan, en vertelde dat het gebruik van de woorden 'spam' en 'vandalisme' maar vreemd vond, aangezien zij als stichting niet op winst uit zijn.

Ik heb om 16:39 (nog steeds op 22 november) het volgende antwoord gestuurd (layout aangepast aan wikipedia). Johan Lont (voorbehoud) 22 nov 2007 16:59 (CET)Reageren


Geachte mevrouw Schramm,
Dank u wel dat u mijn mail beantwoord heeft. Ik heb diverse opmerkingen te maken, voor mijn eigen gemak nummer ik mijn opmerkingen even.
1. Een uurtje nadat ik mijn mail had verstuurd, zag ik dat nog een Wikipedia-vrijwilliger u een mail te had gestuurd. Achteraf bedacht ik dat ik beter op de desbetreffende overlegpagina op Wikipedia even had kunnen aangeven dat ik al een mailtje had gestuurd, om te voorkomen dat u dubbel aangeschreven werd.
2. Wikipedia is bedoeld als encyclopedie en niet als een soort startpagina, vanwaaruit internet-gebruikers interessante websites kunnen vinden. Dit houdt in, dat we liever hebben dat informatie die in een encyclopedie past in de hoofdtekst van Wikipedia wordt geplaatst, in plaats van te linken naar andere websites. Meer over dit beleid kunt u vinden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wanneer_extern_linken, waarnaar ik u reeds eerder verwees.
3. Persoonlijk lijkt mij een link naar www.beleeffriesland.nl op het Wikipedia-artikel over Friesland overbodig, en daarom ongewenst. In de eerste plaats gaat dit artikel over "Friesland in het algemeen", dus aspecten als geografie, geschiedenis, economie, cultuur, politiek, natuur, etc. zijn allemaal belangrijk, en het gaat niet speciaal over "Friesland als reisbestemming" of het toeristische aspect. In de tweede plaats, er staat terecht een link naar de website van de provincie, en op die website vind ik al op de eerste pagina een link naar www.beleefFriesland.nl, dus een link op Wikipedia is hier niet eens nodig.
4. U zegt dat het niet uw bedoeling is reclame te maken, maar in de standaardondertekening van uw mail wordt gesteld dat uw organisatie "als doel heeft om het reisverkeer in en naar Friesland te bevorderen." Dat reken ik ook onder reclame, promotie en dergelijke. Om begripsverwarring te voorkomen, als we het op Wikipedia over 'reclame' hebben, bedoelen we alle vormen waarin mensen een product, dienst, religie, landstreek, vereniging, muzieksoort, hobby of wat dan ook populairder proberen te maken. Ongeacht of men daar geld mee wil verdienen.
5. U zegt informatie te willen geven. Daar kunnen we natuurlijk alleen maar blij mee zijn. Maar dan willen we informatie - in een vorm die in een encyclopedie past - in de artikelen van Wikipedia hebben, en niet als een link naar een andere website. Ik kom daar hieronder nog op terug.
6. Je kunt je afvragen of de termen "spam" en "vandalisme" niet wat te sterk zijn. Misschien is dat ook wel zo. Maar ik wijs u wel op het volgende. Nadat op 16 november 2007 voor het eerst een externe link was geplaatst op het artikel Friesland, is er een bericht met uitleg op de overlegpagina die bij uw IP-adres hoort gezet. De eerstvolgende keer dat vanuit dat IP-adres op Wikipedia wordt gekeken, verschijnt er een oranje balk met de melding dat er nieuwe berichten zijn. In dat bericht was uitgelegd dat de externe link op "Friesland" was verwijderd, en waarom, met links naar aanvullende informatie. In dat bericht wordt begrip gevraagd voor het beleid van Wikipedia om relevante encyclopedische informatie liever in de artikelen zelf te verwerken. En dan staat er "Het zonder overleg en argumentatie weer plaatsen van de link kan gezien worden als vandalisme." En zo is het ook. Nadat op 20 november opnieuw een link was toegevoegd, is er een waarschuwingsbericht geplaatst. Mogelijk heeft u dat bericht gemist. Hoe het ook zij, inclusief vandaag waren er op zeker ogenblik zes bewerkingen uitgevoerd, die uitsluitend links naar www.beleeffriesland.nl bevatten. Op het artikel over Elfstedentocht was de link die er eerder van af was gehaald, voor een tweede maal geplaatst. In zo'n situatie ontstaat er irritatie, en komt de term 'vandalisme' naar boven.
7. Het artikel Elfstedentocht bevat een link naar de website van de vereniging "De Friesche Elf Steden". Het artikel Elfstedentocht (roeien) bevat een link naar de website van de organisatie van die tocht, www.elfstedenroeimarathon.nl. U schreef dat u de links slechts aan Wikipedia toevoegt om daarmee meer informatie te verstrekken over wat mensen in Friesland kunnen beleven. Bent u dan van mening dat de websites van De Friesche Elf Steden en van de Elfstedenmarathon onvoldoende informatie bevatten? Zou het dan niet veel effectiever zijn om een mail te sturen aan die organisaties met daarin de informatie die op hun websites ontbreekt, zodat zij hun websites daarmee kunnen aanvullen? De lezers van de genoemde wikipedia-artikelen vinden daar immers al een link naar de websites van die organisaties.
Doordat u toch links naar www.beleeffriesland.nl aan die artikelen toevoegt, zien wij geen onderscheid tussen uw medewerkers en webmasters die overal maar links plaatsen om meer internet-gebruikers naar hun site te lokken. Dat soort webmasters komen we hier al te vaak tegen.
8. Tot slot heb ik nog enkele suggesties hoe uw stichting en wikipedia elkaar misschien kunnen helpen. Dat vergt echter van uw kant wel wat meer inspanning en tijd, die u misschien liever op een andere wijze besteedt. Er staan in Wikipedia artikelen als "Toerisme in Nederland", "Toerisme in België", "Toerisme in Zuid-Afrika", enzovoort. Er zijn ook veel artikelen als "Economie van Zweden", "Economie van Nigeria", enzovoort.
Er is naar mijn mening dan ook op Wikipedia wel plaats voor een artikel "Toerisme in Friesland" en "Economie van Friesland", mits het een goed doortimmerd artikel is, zonder wervende teksten. In het artikel "Friesland" kan over die onderwerpen een korte paragraaf komen met een link naar het gespecialiseerde artikel. Dus als iemand in uw organisatie zin heeft zo'n artikel voor Wikipedia te maken, (en het niet bezwaarlijk vindt dat anderen dat artikel naar eigen inzicht wijzigen) vind ik het prima.
9. Om de communicatie terug te koppelen met andere wikipedia-vrijwilligers, zal ik de tekst van deze mail ook op http://nl.wikipedia.org/wiki/Overleg_gebruiker:217.166.130.161 plaatsen.
Ik hoop hiermee onze positie een beetje duidelijk gemaakt te hebben.
Met vriendelijke groeten,
Johan Lont