Naar inhoud springen

Overleg gebruiker:80.188.240.12

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 14 jaar geleden door Hans B.
Hallo, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.160.848 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Je bijdragen worden nu geregistreerd onder je IP adres. Aanmelden biedt veel voordelen. Na vier dagen krijg je ook de mogelijkheid om semi-beveiligde pagina's te bewerken en verdwijnt de verplichting om een bewerking eerst te controleren.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Beste ik heb je artikel curator (museum) ter verwijdering opgeven. Het is volgens de Dikke van Dale geen erkend woord in deze betekenis. Zie daarvoor ook deze weblog van het NRC Handelsblad. Het kan best dat er musea zijn die de term 'curator' gebruiken voor de functie binnen een museum. Dit heeft echter geen algemene toepassing gevonden in het Nederlands en het is niet uit te sluiten dat elk museum zijn eigen invulling geeft aan deze term. Zelf weet ik dat de beheerder van de Botansiche Tuinen Wageningen 'curator' werd genoemd. Dat betekent echter niet dat van een woord dat niet meer lijkt te zijn dan een anglicisme een encyclopedisch artikel kan worden gemaakt. Hans B. 20 dec 2009 14:09 (CET)Reageren


Beste Hans B.

Niet enkel musea gebruiken de term curator; in heel het vakgebied van hedendaagse kunst wordt hiermee verwezen naar de persoon die al dan wel of niet in samenwerking met een kunstinstelling exposities samenstelt, in tegenstelling tot de conservator die altijd is aangewezen door een instituut om de collectie te 'conserveren'. Om de zaken consistent te houden zal er ook gekeken moeten worden naar artikelen als deze: [1] om verwarring te voorkomen. Het heeft echter geen zin om elk foutief gebruik van de term 'curator' te veranderen in 'conservator' wanneer de dagelijkse (wellicht beroeps gedeformeerde) taal daar haaks op staat. Anglicisme is natuurlijk ook geen gedegen argument om de term af te wijzen. Hoeveel Engelse termen heeft de Nederlandse taal al niet eigen gemaakt, en wat zou er daarnaast gedaan kunnen worden om Wikipedia enigszins met zijn tijdsbeeld mee te laten groeien?

Conclusie: Er zal dus een apart artikel moeten komen voor de term curator die verwijst naar de persoon die exposities samenstelt in de hedendaagse kunst, zeker nu er hier een heel interessante verschuiving plaatsvind van de door instituut-aangestelde curatoren naar de individueel werkende curatoren. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Gezondmetspam (overleg · bijdragen) 21 december 2009 14:50