Overleg gebruiker:Art Unbound/Archief 1-2007

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dat heb ik me reeds overwogen: van veel dingen moet nog een apart artikel komen. In het Engelse lemma zit het 'verstopt' in het artikel over het oog. Maar het is zeker een apart lemma waard; het komt regelmatig voor.Tropische Storm Sven 3 jan 2007 15:42 (CET)[reageer]

'oogrokvervangingscyclus' als apart lemma (artikel) lijkt mij te specialistisch. Binnen 'Oog' (paragraaf) in Orkaan zou het uitstekend passen, maar het is zeker een aparte paragraaf waard, als je dat bedoelt met lemma. Het voordeel is dat je van daaruit terug kunt linken naar jouw artikel, en andere waarin de term voorkomt (vgl. Orkaan Katrina). Art Unbound 3 jan 2007 20:26 (CET)[reageer]

Beste Art Unbound,

Je had een wijziging teruggedraaid, maar Biesheuvel heeft formeel de prijs in 2006 nog niet ontvangen, dat zal dit jaar pas gebeuren. Verder dank voor aanvulling op het artikel. Sint Aldegonde 16 jan 2007 17:02 (CET)[reageer]

  • Uiteraard. Laten we hopen dat er nog meer (positieve) aanvullingen op het artikel zullen komen.

Rehabilitatie[brontekst bewerken]

Zie: Overleg categorie:Subportaal Geschiedenis. Met groet,--Willem Huberts 19 jan 2007 17:35 (CET)[reageer]

Categorieën[brontekst bewerken]

Beste Art Unbound, ik zie dat je bezig bent gegaan met het categoriseren van diverse verzetsactiviteiten. Dat is prima, zeker in het licht van onze discussie van een dag of wat geleden. Een beetje 'evenwicht' in Wikipedia kan inderdaad geen kwaad. Wat betreft het categoriseren dat je gedaan hebt: ik heb er enkele teruggedraaid omdat een & ander nauw luistert, vooral in relatie tot individuen en groepen. Zelf ben ik niet zo thuis in het categorie-onderdeel van Wikipedia, maar er zijn anderen die daar veel van weten. Je zou je b.v. kunnen wenden tot MoiraMoira of tot Michiel1972. Maar er zijn ook anderen die je met enig zoeken wel zult vinden. Veel succes verder! Met groet,--Willem Huberts 22 jan 2007 22:43 (CET)[reageer]

U hebt mij inmiddels gedwongen binnen een werkdag een geheel nieuwe categorieboom op te zetten op het terrein van Nederlands verzet in de Tweede Wereldoorlog, en blijkbaar blijft het daar niet bij. Uw argument betreft bijvoorbeeld het feit dat een lijst van personen, genoemd in het artikel Verzetskruis niet in een personencategorie thuishoort.
Het gevolg is dat ik een tamelijk redundante categorie met bijbehorende subcategorieën heb moeten opzetten om uw inmenging te omzeilen, met alle gevolgen van dien.
Persoonlijk zou ik het ideaal vinden als u zich houdt bij uw onderwerp, en het tegenwicht - waar wij het uitvoerig over hebben gehad - aan anderen overliet.
Ik ben het met u eens dat toezicht van een moderator (u noemde MoiraMoira) langzamerhand onvermijdelijk wordt. Het toeval wil dat ik precies diezelfde moderator reeds heb benaderd.
Art Unbound 22 jan 2007 23:05 (CET)[reageer]
Beste Art Unbound, het samenstel van categorieën binnen Wikipedia voldoet ook aan afgesproken regels. Daarom kan het lemma Verzetskruis niet worden ondergebracht in een personencategorie, voor zover ik weet. Het staat je natuurlijk vrij (vanuit het principe Wikipedia:Voel je vrij en ga je gang) om de categorieboom aan te passen & uit te breiden. Je schreef eerder dat je nog niet zó lang actief bent op Wikipedia. Misschien is het daarom raadzaam om eerst eens goed rond te kijken in de 'categoriewereld' van Wikipedia, alvorens veel werk te steken in aanpassingen waarvan anderen wellicht onderdelen zullen terugdraaien. Dat is nu eenmaal de consequentie van een gemeenschapsproject als Wikipedia. Datzelfde geldt voor je opmerking over wat je blijkbaar beschouwt als mijn onderwerp. Dat werkt zo niet op Wikipedia; velen hebben hun specialisme, maar dat impliceert niet dat anderen zich daar niet mee bezig zouden kunnen (of mogen) houden. Elk lemma is door iedereen te bewerken, liefst verbeteren, natuurlijk. Dat is ook de kracht van het Wikipedia-concept. Datgene wat ik ooit heb bijgedragen aan Wikipedia, beschouw ik niet als mijn onderwerp. Daarvoor heb ik ook veel méér bijgedragen dan onderwerpen rond de politieke geschiedenis van het interbellum.
PS: ik heb je bijdrage op mijn overlegpagina hierheen verplaatst, zodat de gedachtenwisseling bijeen blijft en anderen de discussie kunnen volgen. Met groet,--Willem Huberts 23 jan 2007 07:29 (CET)[reageer]

Aanvullend: ik zie dat je in de Categorie:Nederlands verzet in de Tweede Wereldoorlog 4 subcategorieën hebt aangebracht:

In de laatstgenoemde categorie heb je echter opnieuw Categorie:Illegale pers als subcategorie ingevoegd. Hierdoor zit de Categorie:Illegale pers 2 keer in de boom, op 2 verschillende niveaus. Dat lijkt me niet de bedoeling. Ik denk dat het verstandig is om advies te vragen aan een categorieën-expert. Veel succes verder! Met groet,--Willem Huberts 23 jan 2007 08:34 (CET)[reageer]

De hoofdcategorie Tweede Wereldoorlog in Nederland bestond oorspronkelijk uit slechts drie categorieën, t.w. NSB, Nederlands persoon in de Tweede Wereldoorlog en Plan-Frederiks. De categorie Nederlands persoon bestond op haar beurt uit Collaborateur in de Tweede Wereldoorlog en Nederlands verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog.

Daardoor was het onmogelijk informatie over groepen en activiteiten toe te voegen, aangezien die niet waren onder te brengen onder Nederlands persoon. Belangrijker, in de oude versie met alleen een lange lijst personen was het ondoenlijk te vinden wat er niet wordt behandeld.

Om die reden heb ik een nieuwe categorie Nederlands verzet in de Tweede Wereldoorlog opgezet direct onder Tweede Wereldoorlog in Nederland. Hieronder heb ik een subcategorie Nederlandse verzetsgroepen in de Tweede Wereldoorlog gehangen naast de al bestaande categorie Nederlands verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog en deze vervolgens weer onderverdeeld in Knokploegen, Illegale pers en dergelijke.

Daardoor is het mijns inziens een stuk makkelijker om lacunes op het terrein van het Nederlandse verzet te vinden en aan te vullen. De al bestaande link bij Nederlands verzetsstrijder naar Nederlands persoon in de Tweede Wereldoorlog heb ook omwille van grotere vindbaarheid gehandhaafd.

De doublures bij Illegale pers en Knokploegen heb ik vandaag verwijderd. Het is nogal een puzzel waar ik gisteren niet goed uitkwam. Hopelijk is het nu beter. Art Unbound 23 jan 2007 13:34 (CET)[reageer]

Categorieën (2)[brontekst bewerken]

Zoals bovenstaande gebruikers ook al aangeven: categorieën zijn soms best ingewikkeld. Het lijkt me inderdaad verstandig voortaan eerst even advies in te winnen bij mensen die al wat meer ervaring hebben op het gebied van categorieën en categoriebomen. Ik heb net een aantal categorieën die u recent heeft aangemaakt voorzien van het 'verwijdersjabloon', omdat ze verkeerde namen hebben of overbodig zijn. Voor één artikel maken we normaal geen aparte categorie aan. Dat kan ook in de hoofdcategorie blijven staan. Groet, Alankomaat 23 jan 2007 18:10 (CET)[reageer]
N.B.: Ik zie nu ook dat u de hele boel op de verwijdernominatie hebt gezet. Wat betekent dit? Dat ik twee weken moet wachten tot de oude namen zijn verwijderd en ik het werk overnieuw kan doen?

Er is geen sprake van dat ik categorieën opzet voor één artikel. Het lijkt mij alleen beter een heldere structuur op te zetten alvorens honderden lemmata afzonderlijk op het internet te kieperen. Het is mij opgevallen dat het thema Verzet in Nederland bijzonder onoverzichtelijk is en dat het vrijwel ondoenlijk is uit te vinden waar de lacunes zitten. Een huis bouw je ook niet zonder bouwtekening.

Daarom ben ik gisteren begonnen een categorieboom op te zetten die vervolgens met hulp van alle geïnteresseerden kan worden aan- en ingevuld. Dat is zelfs voor ervaren wikipedianen een puzzel, waar ik nog middenin zit.

Inderdaad ben ik betrekkelijk nieuw en nog niet van alles op de hoogte, maar als alles wat ik doe onmiddellijk wordt afgebroken kan ik beter een andere hobby gaan zoeken. U bent al de derde die op (betrekkelijk futiele) procedurele gronden afbreekt waar ik net aan begonnen ben zonder één poging te doen iets opbouwends toe te voegen.

Ik zal uw kritiek echter ter harte nemen en de categorieboom opnieuw opzetten, maar dan in het enkelvoud. En inderdaad heb ik reeds een moderator om advies gevraagd.

Voor opbouwende kritiek sta ik uiteraard open.

Art Unbound 23 jan 2007 17:42 (CET)[reageer]

Beste Art Unbound, een voorbeeld: Categorie:Studentenverzet in de Tweede Wereldoorlog. Deze heeft slechts 1 artikel als inhoud. Het is niet gebruikelijk of de bedoeling om categorieën aan te maken, om dan daarna een invulling er aan te (laten) geven. Als u wilt oproepen tot meer artikelen zijn er speciale pagina's in wikipedia met zgn. 'wanted' lijsten. Tot de tijd dat die artikelen er zijn, kan het ene artikel gewoon in de bovenliggende categorie blijven staan. Ga uit van een vijftal artikelen als 'minimum' voor het aanmaken van een categorie. En ik hoop dat u de kritieken hier wat postitiever oppakt dan u hierboven aangeeft! Mijn bedoeling is het in elk geval om anderen te helpen en niet afbrekend bezig te zijn, ook al komt het verwijderen van net aangemaakte categorieën of artikelen misschien zo over. Groet, Alankomaat 23 jan 2007 18:56 (CET)[reageer]

Zoals hieronder ook aangegeven zie ik er weinig heil in om in het wilde weg artikelen aan te maken, en pas daarna te bekijken hoe deze kunnen worden georganiseerd of gecategoriseerd. Dat leidt tot wildgroei die alleen met de grootste moeite weer te organiseren valt. Organisatie achteraf is veel moeilijker dan organisatie vooraf.

Voorbeeld 1: planten. Er bestaat inmiddels geloof ik, een projectgroep Planten, of Kamerplanten. Echter, niet nadat er door verschillende mensen duizenden planten zijn ingevoerd die nooit meer zijn terug te vinden. Je moet alle plantennamen in het Latijn en Nederlands precies kennen, wil je ze ooit via de zoekfunctie kunnen terugvinden.

Voorbeeld 2: Nederlandse verzetsstrijders. Deze groep is zo weinig gerubriceerd, dat ik ze in Wikipedia nooit terugvind, tenzij ik:

  • de exacte naam vind (b.v. Leendert Marinus Valstar, en niet: Leendert Valstar), of Jannetje Johanna Schaft (en niet: Hannie Schaft). In dit geval is een redirect nodig en misschien voorhanden, maar meestal niet;
  • weet bij welke verzetsgroep ze behoorden. Welnu, zulke groepen zijn in Wikipedia momenteel überhaupt niet voorhanden.

Voorbeeld 3: de door u gewraakte subcategorie Studentenverzet in de Tweede Wereldoorlog. Ik kan binnen een week zes volwaardige artikelen produceren die alle betrekking hebben op de categorie. U dwingt mij nu de categorie achterwege te laten voordat ik die zes artikelen af heb. In plaats daarvan zou iemand mij kunnen helpen door 'Delft' onderhanden te nemen en dat artikel in de categorie te plaatsen. Daarvoor zou ik dankbaar zijn, omdat ik van Delft toevallig minder weet dan van Amsterdam. Een ander weet meer van Groningen.

Zo komt iemand op Wikipedia, ziet de :Categorie:Studentenverzet in de Tweede Wereldoorlog nog openstaan, bedenkt dat hij/zij iets weet over Nijmegen, en schrijft een waardevol artikel.

Dat kan nu niet meer, omdat u de hele categorie op de verwijderlijst hebt gezet.

Als we nu proberen het hele onderwerp te categoriseren - vanaf Tweede Wereldoorlog in Nederland tot en met alle afzonderlijke artikelen, lukt het misschien nog net om een huis te bouwen dat op een stevig fundament staat. Gaan we door met verdiepingen te bouwen zonder fundament, dan hebben we over een jaar alleen nog gruis.

Ook voor mij is het veel leuker om content in te voeren, maar het lijkt me wel beter om eerst te zorgen dat het verhaal staat als een huis. Zowel de categorieën als het grote geheel.

Alle suggesties zijn welkom, maar het lijkt mij overdreven dat ik 24/7 op moet blijven om de slopers voor te blijven, wat nu het geval is.

Art Unbound 23 jan 2007 20:43 (CET)[reageer]

Categorie namen[brontekst bewerken]

Hallo Art, even een klein verzoekje: als je een nieuwe categorie aanmaakt wil je er dan op letten dat deze in enkelvoud wordt geschreven. Dus bijvoorbeeld Nederlandse verzetsgroep in de Tweede Wereldoorlog in plaats van Nederlandse verzetsgroepen in de Tweede Wereldoorlog. Alvast bedankt. Ronaldvd 23 jan 2007 17:21 (CET)[reageer]

Prima, bedankt voor de tip. Ik zal de al aangemaakte links even nalopen. Als u commentaar hebt op mijn toelichting hierboven hoor ik dat graag.

Art Unbound 23 jan 2007 17:42 (CET)[reageer]

Niet meteen zo pessimistisch zijn! De verwijdernominatie houdt in dat de categorieën nu op de lijst staan om danwel verwijderd, danwel hernoemd te worden. Nu volgen er dus eerst twee weken 'inspraak'. Andere gebruikers kunnen aangeven of ze het met een verwijdering of hernoeming eens of oneens zijn. Na die twee weken wordt de hernoeming of verwijdering dan doorgevoerd door een moderator. Ik zou willen voorstellen dat u bijvoorbeeld hier aangeeft wat uw gedachte is mbt de categorieën, bijvoorbeeld op onderstaande wijze een categorieboom aangeven:
  1. categorie:A
    1. categorie:B
      1. categorie:E
      2. categorie:F
    2. categorie:C
      1. categorie:G
      2. categorie:H
    3. categorie:D
Door een : (dubbele punt) te plaatsen voor het woordje categorie, voorkomt u dat het systeem het als een echte categorie leest. Groet, Alankomaat 23 jan 2007 18:41 (CET)[reageer]
Hm, ik dacht dat ik de passage over verwijdernominatie(s) hier al had geschrapt, aangezien die niet van u afkomstig zijn. (Zie: Categorieën (2) hierboven).

Zie, nogmaals, de oude structuur. We hadden:

  1. Categorie: Tweede Wereldoorlog in Nederland. Daaronder hing:
    1. Categorie:NSB
    2. Plan-Frederiks
    3. Categorie:Nederlands persoon in de Tweede Wereldoorlog. Deze categorie bestond uit 2 subcategorieën plus 53 ongecategoriseerde artikelen (overig), dus:
      1. Categorie:Nederlands collaborateur in de Tweede Wereldoorlog
      2. Categorie: Nederlands verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog

Deze laatste categorie bestond uit inmiddels 275 (verder ongerubriceerde) artikelen, allen personen. Artikelen die strikt genomen geen persoon betreffen kunnen hier niet bij, aangezien het volgens protocol alleen over personen gaat. Kunt u aan deze lijst van 275 artikelen zien wie er ontbreken? Kunt (alweer als voorbeeld) een artikel Verzetskruis binnen deze boom rubriceren, ondanks het feit dat het een lijst bevat van alle personen die het Verzetskruis ontvingen (en waarvan velen niet zijn beschreven, of nog niet in de oude categorie Nederlands verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog zijn opgenomen)?

Nee, dat gaat niet, tenzij je het artikel direct linkt aan de hoofdcategorie Tweede Wereldoorlog in Nederland. Een artikel Landelijke Knokploegen aan de oude boom hangen gaat ook niet, en een Categorie:Verzetsgroep in Nederland aan die boom hangen gaat ook niet, aangezien de takken van die boom alleen personen toelieten - behalve als het hetzij de NSB betrof, hetzij het Plan-Frederiks (beide bestaande categorieën onder Tweede Wereldoorlog in Nederland).

Stelt u zich even voor dat u een naslagwerk in boekvorm uitgeeft onder de titel: Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Uw inhoudsopgave ziet er zo uit:

  1. NSB
  2. Nederlands persoon in de Tweede Wereldoorlog
    1. Collaborateurs
    2. Verzetsmensen
  3. Plan-Frederiks

Weliswaar hebt u een register, dus als u goed zoekt kunt u Leendert Marinus Valstar terugvinden, maar niet een artikel Landelijke Knokploegen waarvan hij een van de drijvende krachten was. Daarentegen is het Plan-Frederiks (waarvan ik eerlijk gezedgd nog nooit had gehoord) uitvoerig gedocumenteerd, dus op de rommelmarkt geef ik voor het boek twee kwartjes en ik voel me nog bekocht.

Gaan we de rommelmarkt op of gaan we proberen het boek te redigeren voor het echt op de markt komt?

Of zijn we bezig met een boekverbranding voor het goed en wel af is?

Art Unbound 23 jan 2007 19:43 (CET)[reageer]

Categorieën (3)[brontekst bewerken]

OK, ik probeer hier nogmaals het voorstel samen te vatten om het onderwerp Tweede Wereldoorlog in Nederland en daaropvolgend, te categoriseren.

  1. Zoals het was:

Er waren drie subcategorieën:

    1. [+] NSB
    2. [+] Nederlands persoon in de Tweede Wereldoorlog
    3. [+] Plan-Frederiks

Voorstel 1:

Ik stel voor om toe te voegen:

    1. [+] Nederlands verzet in de Tweede Wereldoorlog,

aangezien dat het invoegen van verschillende verklarende subcategorieën toelaat.

OK, nu voorstel 2:

  1. Nederlands persoon in de Tweede Wereldoorlog

liet toe:

    1. [+] Nederlands collaborateur in de Tweede Wereldoorlog
    1. [+] Nederlands verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog
  1. Ik stel voor om subcategorie 'Nederlands verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog' tevens te linken aan 'Nederlands persoon in de Tweede Wereldoorlog' omwille van vindbaarheid.
  1. Ik heb er geen bezwaar tegen om voor subcategorie 'Nederlands collaborateur in de Tweede Wereldoorlog' hetzelfde te doen, aangezien dat op hetzelfde level blijft.

OK, hier komt voorstel 3:

  1. Ik stel voor om binnen de nieuwe categorie: Nederlands verzet in de Tweede Wereldoorlog

toe te voegen de nieuwe subcategorie:

    1. Nederlandse verzetsgroep in de Tweede Wereldoorlog

(dus niet: Nederlandse verzetsgroepen in de Tweede Wereldoorlog)

zodat het mogelijk wordt niet-personen, die voorheen niet gecategoriseerd en ook niet beschreven konden worden, alsnog onder te brengen.


Voorstel 4:

    1. Ik stel voor om de nieuwe subcategorie:

Nederlandse verzetsgroep in de Tweede Wereldoorlog (ter vervanging van de ter verwijdering voorgedragen subcategorie Nederlandse verzetsgroepen in de Tweede Wereldoorlog)

nog eenmaal verder te splitsen omwille van overzichtelijkheid en vindbaarheid, zodat we overhouden sub-subcategorieën als: Illegale pers, Knokploegen, Onderduikorganisaties, en dergelijke.

Categorieën (4)[brontekst bewerken]

OK, hier is voorstel 5.

  1. Ten laatste stel ik voor om constructief te gaan werken aan het onderwerp. Wellicht is een projectgroep een idee, of anders een overlegcafé in het gebruikersportaal.
  2. Wat ik beslist niet meer doe, is mijn schepen te laten verbranden voor ze op zee zijn. Alles waar ik mijn best voor doe wordt vernietigd voor ik er enige greep op heb, met ander woorden: ik kan geen ei leggen zonder dat een haai het opvreet. Ik doe ook maar mijn best, maar kennelijk kan dat hier niet. Je wordt meteen door de haaien opgevreten.

Als dat de bedoeling is van de wikipedia-gemeenschap ben ik hier heel snel vertrokken. Mijn klok staat eerlijk gezegd op twee voor twaalf.

Art Unbound 23 jan 2007 21:54 (CET)[reageer]

Beste Art, ik wil best proberen om mee te denken en op een constructieve wijze overleg te voeren, maar als ik uw verhaal hierboven lees, vraag ik me af of u dat eigenlijk wel wilt. Wat ik al eerder zei: ik vind u meteen erg negatief. Als u zo een x-aantal artikelen kunt schrijven over een bepaald deelonderwerp: ga uw gang en voel u vrij, om maar in wikipedia-terminologie te blijven. Categorieën daarentegen maken we aan om artikelen terug te vinden; we bouwen niet al het hele fundament en het hele huis als we maar één kamer van het huis kunnen vullen met meubilair. Als er meer meubilair komt, kan het huis altijd worden uitgebreid. Als uw klok nu al op twee voor twaalf staat is dat heel spijtig, maar ben ik bang dat het toch wel gauw twaalf uur wordt als u niet inziet dat het in de toekomst wel vaker kan voorkomen dat andere gebruikers een andere mening hebben over categorieën en artikelen. Groet, Alankomaat 24 jan 2007 09:20 (CET)[reageer]
Ik heb er volstrekt geen bezwaar tegen op fouten te worden gewezen, wel als ik geen vinger kan verroeren zonder dat alles wat ik doe op de verwijdernominatie wordt gezet. Dat laatste was het geval. Het hierbovenstaande had alles weg van een ontgroeningsprocedure. Daar leen ik me echt niet meer voor.

Voorts valt mij op dat vrijwel nergens wordt ingegaan op mijn inhoudelijke argumenten, het gaat enkel en alleen om vormfouten. Ik denk inderdaad dat er zo een x-aantal artikelen kan worden geschreven (door mij en anderen) mits de structuur helder is. In de categorie Categorie:Nederlands verzet in de Tweede Wereldoorlog die ik heb opgezet, is dat nu al het geval.

Ten derde vind ik het nogal hinderlijk dat ik voortdurend word verbeterd terwijl ik nog bezig ben mijn bijdragen te redigeren. Misschien is er zoiets als een sjabloon om aan te geven dat het artikel of item in bewerking is?

Ten vierde: Aangaande de Categorie:Nederlandse verzetsgroepen in de Tweede Wereldoorlog (inclusief de vernoeming tot enkelvoud) heb ik inmiddels uitvoerig mijn argumenten uiteengezet in het overleg aldaar[1]. U bent van harte welkom mij daar van repliek te dienen. Dit geldt uiteraard ook voor de schrijvers hierboven.

Ten laatste, het onderwerp Categorieën lijkt mij binnen mijn overleg voldoende behandeld. Ik neem hierbij de vrijheid de discussie te sluiten.

Art Unbound 25 jan 2007 17:52 (CET)[reageer]

Werk in uitvoering?[brontekst bewerken]

N.a.v. de vraag: "Ten derde vind ik het nogal hinderlijk dat ik voortdurend word verbeterd terwijl ik nog bezig ben mijn bijdragen te redigeren. Misschien is er zoiets als een sjabloon om aan te geven dat het artikel of item in bewerking is?", kan ik je zeggen dat dat er inderdaad is, namelijk het sjabloon {{wiu2}} . Zet deze tekst bovenaan de pagina en iedereen kan zien dat er nog aan gewerkt wordt. Succes! Groet, Alankomaat 25 jan 2007 19:14 (CET)[reageer]

OK, bedankt. Dit was mijn voornaamste probleem, in elk geval de reden waarom ik mij liet ontvallen dat mijn klok op twee voor twaalf stond. Uiteraard kan ik bijdragen off-line voorbereiden, dat zal ik dan ook zoveel mogelijk doen; in sommige gevallen is dat erg ingewikkeld zonder erbij te betrekken wat er online gebeurt. Art Unbound 25 jan 2007 19:18 (CET)[reageer]
Je hebt natuurlijk ook nog de knop 'toon bewerking ter controle'. Daar wordt de voorkeur aan gegeven boven 10x in korte tijd achter elkaar opslaan (ivm serverruimte en bewerkingsgeschiedenis), maar er zijn inderdaad redenen om af en toe op te slaan tussendoor. Groet, Alankomaat 26 jan 2007 10:28 (CET)[reageer]

Intentieverklaring[brontekst bewerken]

Er is nogal het een en ander van mijn bijdragen (vaak op grond van vormfouten) op de verwijdernominatie gezet, veelal binnen een dag, en met name op het terrein van Categorie:Nederlands verzet in de Tweede Wereldoorlog. Als het zou gaan over darten of halsbandparkieten zou me dat niet deren, maar de Tweede Wereldoorlog vind ik een onderwerp dat vele generaties aangaat, verleden en toekomstige.

Zorgvuldigheid bij de behandeling ervan vind ik een groot goed, evenals relevantie en reikwijdte.

De bedoeling van Wikipedia zou zijn, mogelijk te maken dat meerdere mensen kunnen helpen een breed terrein encyclopedisch en neutraal te beschrijven.

Dan ook zou het goed zijn, als het brede terrein van de Categorie:Tweede Wereldoorlog in Nederland alsmede het (bijna even brede) terrein van het Nederlands verzet in de Tweede Wereldoorlog objectief, systematisch, gedegen en evenwichtig kan worden beschreven.

Het zou goed zijn, als lezers van Wikipedia, in een helder beslag, zich een eigen oordeel konden vormen over alles wat er in de Tweede Wereld in Nederland is gebeurd.

Het zou goed zijn, als jongeren hun pas verworven kennis op Wikipedia in een duidelijk kader kwijt konden.

Het zou goed zijn, als ouderen hun ervaring konden spuien op terreinen waar ze ooggetuigen zijn of uit de eerste hand van hebben vernomen.

Dat nu, is in de bestaande structuur nauwelijks mogelijk, tenminste niet waar het Nederland in de Tweede Wereldoorlog betreft.

Inmiddels hebben we te maken met een derde generatie; een generatie waarvan een deel niet uit Nederland afkomstig is, en waarvan een groot deel ternauwernood weet wat er in de eerste helft van de 20ste eeuw heeft plaatsgevonden.

Laten we niet kissebissen over hoe we dat vertellen; laten we het vertellen, àlles ervan vertellen.

Juist op een site als Wikipedia moet dat gebeuren; maar laat het wel goed gebeuren.

Retraceerbaar.

Evident.

Significant.

Objectief.

Rationeel.

Toetsbaar.

Inderdaad : RESORT.

We zullen moeten RESORTeren wat op Wikipedia staat vermeld over de Tweede Wereldoorlog, met name in Nederland; en we zullen daarbij het RESORT-concept moeten toepassen om helder, en zo volledig mogelijk, te berichten over wat er in de 20ste eeuw heeft plaatsgevonden, met name in Nederland.

Art Unbound 2 feb 2007 03:42 (CET)[reageer]

Hoofdnaamruimte[brontekst bewerken]

Hoi. Dit is geen artikel: Lijst van gewenste artikelen Nederlands verzet in de Tweede Wereldoorlog, maar het staat nu wel in de hoofdnaamruimte, waar het niet thuishoort. Waarom neem je deze lijst niet op in het Portaal:Geschiedenis bij gewenste artikelen? Succes Londenp zeg't maar 13 feb 2007 22:24 (CET)[reageer]

  • Ja, zeg het maar. Wat moet ik daarvoor doen? En hoe krijg ik al die van her en der bij elkaar gesprokkelde rode links overzichtelijk bij elkaar? Het hele portaal:Geschiedenis is me iets te veel van het goede, hoe kan ik dat enigszins beperken? Wat heeft bijvoorbeeld Binnenlandse Strijdkrachten te maken met de prehistorie? Wat voor lijsten horen er wèl thuis in de hoofdnaamruimte? Waarom staan al die andere lijsten er wèl in? En hoe kan ik eindelijk eens aan het werk, in plaats van voortdurend procedurekwesties te moeten uitvechten? Of zal ik het hele ding maar als memory list in mijn profiel opnemen?

Enfin, ik heb de lijst gekopiëerd naar hieronder, geen idee hoe ik het daar vandaan moet krijgen. Als je daar behoefte aan hebt doe je het zelf maar.

Art Unbound 13 feb 2007 22:35 (CET)[reageer]

Als het alleen gaat om de lijst 'gewenste artikelen' zou je eventueel nog een subpagina van Portaal:Geschiedenis/Gewenste artikelen kunnen maken. Als je ook het lijstje 'Beginnetjes of uit te breiden' op dezelfde pagina erbij wilt hebben, wordt het meer een privé to-do-lijstje en dan is het eigenlijk beter om te kiezen voor bijvoorbeeld Gebruiker:Art Unbound/Gewenste artikelen Nederlands verzet in de Tweede Wereldoorlog en de huidige lijst op Wikipedia:Te verwijderen pagina's toe te voegen. Dan wordt de huidige lijst 14 dagen later automatisch verwijderd. - Robotje 14 feb 2007 16:06 (CET)[reageer]
OK, ik begrijp hieruit dat lijsten van gewenste artikelen alleen aan Portalen kunnen worden gehangen. In dat verband is Nederlands verzet in de Tweede Wereldoorlog misschien net iets te specialistisch. Wellicht geniet een subpagina van mijn overleg voorlopig de voorkeur, in de hoop dat andere bewerkers de weg ernaartoe weten te vinden.

Nieuwe vraag: hoe creëer je een subpagina? Art Unbound 14 feb 2007 19:50 (CET)[reageer]

Door een 'artikel' aan te maken die begint met "Gebruiker:Art Unbound/" (let op de schuine deelstreep achter de gebruikersnaam) kunt u een subpagina aanmaken. Ik heb de lijst al hernoemd en het staat nu bij: Gebruiker:Art Unbound/Gewenste artikelen Nederlands verzet in de Tweede Wereldoorlog maar hernoemen of een nieuwe pagina aanmaken, dat komt eigenlijk op hetzelfde neer. Bovenaan zo'n pagina komt automatisch een link te staan naar uw gebruikerspagina, en dat zeker voor andere bezoekers van die pagina wel zo gemakkelijk. Als er nog vragen zijn, dan lees ik het wel. Dan bedoel ik natuurlijk vooral technische/Wikipedia-gerelateerde vragen want ik vermoed zo dat u veel meer over het Nederlandse verzet weet dan ik 😉 - Robotje 14 feb 2007 20:39 (CET)[reageer]
Aha! Dank voor de hulp, dat werkt al een stuk beter. Ik zal meteen even de wikilinks bijwerken (die techniek beheers ik tenminste :) )

Wat betreft informatie: kwestie van bronnen en lezen :D Goed idee trouwens, zal op bewuste pagina ook een lijst van bronnen en links toevoegen. Art Unbound 14 feb 2007 20:54 (CET)[reageer]