Overleg gebruiker:Johandepaepe

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 16 jaar geleden door SieBot
Hallo Johandepaepe, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.158.792 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

--SieBot 17 jun 2007 15:37 (CEST)Reageren

Zwevegems Teater[brontekst bewerken]

De verre oorsprong van het Zwevegems (Jeugd)Teater is te zoeken in de Katholieke Studenten-actie van Zwevegem. De lokale K.S.A.-afdeling was na de Tweede Wereldoorlog een sterke jeugdvereniging die een hele waaier aan activiteiten ontplooide. Heel vroeg waren daar al verschillende vormen van cabaret en toneel bij, natuurlijk op studentenniveau. Stilaan groeide vanuit deze jeugdbeweging een toneelgezelschap dat officieel voor het eerst naar buiten kwam, toen nog onder de benaming "Zwevegems Jeugdteater", de eerste zondag van 1959 met de productie "En waar de ster bleef stille staan" van Felix Timmermans en Eduard Veterman.

Met het volwassen worden van de vereniging evolueerde de benaming in 1971 van "Zwevegems Jeugdteater" naar "Zwevegems Teater".

De groep heeft een bijna gestadige groei gekend. Van het handvol familieleden en de enkele sympathiserende ouders, die nu reeds een halve eeuw geleden aanwezig waren op de eerste voorstellingen, evolueerde het aantal toeschouwers naar een absoluut hoogtepunt in het seizoen 1993-1994 waarin we zo'n 10.000 toeschouwers mochten noteren. Dit resulteerde ook in een record aantal abonnees (3156) en een maximum aantal voorstellingen per productie (11). De toeschouwers komen vooral uit Zwevegem en Zuid-West-Vlaanderen (uit circa 100 verschillende steden en gemeenten). Sinds 1965-1966 brengt het ZT drie producties per seizoen. Momenteel telt de toneelvereniging 1839 abonnees en er worden per productie telkens 8 voorstellingen gepresenteerd.

Bij het einde van het 48e speelseizoen 2008-2009 zijn er reeds 138 producties opgevoerd.

Met sommige producties werd er een bepaalde periode ook op reis gegaan. Toen de reisvoorstellingen in de jaren 1975 tot 1990 een gewoonte waren, werd er ook aan gedacht deel te nemen aan regionale, nationale en internationale toneelwedstrijden.

In 1995 verloor het Zwevegems Teater een bijzondere vriend en bezieler: Raf Lesage.

Met de bedoeling een zo breed mogelijke laag van de bevolking te sensibiliseren voor het toneel, wordt sinds het 6de speelseizoen geregeld het theaterkrantje "Zwevegems Teater" uitgegeven. Daarin wordt culturele info verstrekt over de op te voeren productie, de auteur, de visie van de regisseur, perscommentaren over vorige producties, praktische info ook in verband met abonnementen, toegangskaarten, plaatsbespreking, enzovoort. Het krantje verschijnt drie maal per seizoen, een paar weken voor de première van ieder toneelstuk.

Tijdens het millenniumseizoen 2000-2001 gaf het toen veertigjarige ZT een jubileumboek "40 seizoenen Zwevegems Teater" uit. Het werd een onvergetelijk kijk- en leesboek waarin de historiek van het Zwevegems Teater bijna encyclopedisch wordt voorgesteld, voorzien van een schat aan foto's en reproducties in vierkleurendruk. Er wordt teruggeblikt tot in het prille begin van het ZT via allerhande gebeurtenissen, leuke en minder leuke anekdoten, korte inhouden van de gespeelde stukken (met vermelding van alle auteurs, regisseurs, acteurs, techniekers en andere medewerkers) maar nog vele andere realisaties sieren de jubileumuitgave.

[1]