Overleg gebruiker:Jvhertum/Lage Landen/Advies

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 14 jaar geleden door BoH

Dag Jvhertum,

Ik zie dat je advies hebt gevraagd aan een aantal deskundigen. Het oordeel van hen is uiteraard toe te juichen. Ik heb wel een paar kanttekeningen hierbij. Allereerst vind ik het jammer dat je niet actief hebt deelgenomen aan de eerdere discussie. Als dat wel het geval was geweest, dan had de essentie van de twist duidelijker gemaakt kunnen worden. In de vraagstelling richting de deskundigen lijkt het nu alsof dé tegenstelling is tussen 'Nederlanden' en 'Lage Landen'. Dat is niet het geval. Ik zou heel goed kunnen leven met een samenvoeging van deze twee begrippen. Waar de onenigheid wel over ging, is de zelfverzonnen etymologie van AJW waarin werd gesteld dat Lage Landen af te leiden was van pays de par deçà en vervolgens dat Lage Landen ook een staatkundige inhoud had.

Wat verder niet aan de orde komt, is het argument van balans. Door Benamingen van de Lage Landen en Lage Landen samen te voegen, slaat de balans te veel door richting de naam. Terwijl er veel meer over te vertellen valt. Wat ook wordt gedaan in onder andere de Geologie van Nederland en Vlaanderen, de Nederlanden in de Middeleeuwen en de Vlaamse Primitieven. Over dat alles valt veel te vertellen, maar dat betekent niet dat het allemaal samengevoegd moet worden in de Lage Landen. Ik heb het idee dat je dat deel van de discussie gemist hebt, wat tot uiting komt in de beperkte vraagstelling aan de deskundigen. En dat komt tot uiting in hun antwoorden. Ik zie daar namelijk vooral een focus op de begrippen 'Nederlanden' en 'Lage Landen'. Ik denk dat als je de vraag breder had gesteld, er wel een antwoord was gekomen op de essentie van de onenigheid. Belangrijk is te beseffen dat het conflict begon door beweringen als:

De namen De Nederlanden en de lage Landen hebben in principe dezelfde betekenis. Beide gaan terug op de Franse aanduiding die de Bourgondische heersers voor hun bezittingen in dit gebied hanteerden. Zij maakten daarbij een tweedeling in hun gebieden de par deça ('van hier') en die de par delà ('van daar').[1]

Er werd beweerd dat Lage Landen pas later een geografische betekenis kregen:

Beide oorspronkelijk deiktische termen kennen ook een 'geografische' interpretatie, omdat het evenzeer fysieke termen zijn.

Dat had allemaal heel eenvoudig opgelost kunnen worden, als er serieus gereageerd zou zijn op een paar van deze bezwaren op basis van de literatuur. In plaats daarvan koos men ervoor om de tekst ten alle tijden te verdedigen, zoals je kunt lezen op Overleg:Lage Landen. Standpunten werden daarna dogma's waar niet meer van afgeweken kon worden. Inhoudelijke argumenten telden niet meer. De Wikischim heeft daarna via de samenvoeg-optie geprobeerd alsnog gelijk te krijgen. Al met al, denk ik dat Lage Landen wel uitgebreid kan worden, maar dat het huidige voorstel tot samenvoeging de materie recht doet.

Ik zou je willen vragen je niet te beperken tot voorstellen, maar actief deel te nemen aan de discussie om beperkte vraagstellingen te voorkomen. Groet, BoH 10 mrt 2010 01:28 (CET)Reageren