Overleg gebruiker:Mr-ahk/Archief/2023

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 7 maanden geleden door Mr-ahk in het onderwerp s

200e lancering[brontekst bewerken]

Hoi, ik heb je bewerking teruggedraaid. De lancering van gisteren was wel degelijk de 200e lancering. NSF spreekt van “Orbital Flights” Er zijn echter twee raketten (CRS-7 en de Crew Dragon In-flight Abort) die de orbitale snelheid niet haalden, maar wel als lancering gelden omdat ze het platform opwaarts verlieten. groet. Sidebart (overleg) 1 feb 2023 13:25 (CET)Reageren

Hoi @Sidebart,
Je hebt gelijk. Het verschil tussen 'lancering' en 'vlucht' was me even niet zo snel opgevallen. Vriendelijke groet, Mr-ahk (overleg) 2 feb 2023 01:44 (CET)Reageren

Hartaderbreuk[brontekst bewerken]

Hi Mr-ahk, ik zag je wijziging in het artikel Brecht Dewyspelaere. Beide bronnen in het artikel hebben het echter over een hartaderbreuk en toen ik het wilde koppelen zag ik dat hartaderbreuk een redirect is naar aortaruptuur (het artikel hartslagaderbreuk bestaat gek genoeg niet). Twee vragen:

  1. Als bronnen het hebben over een hartaderbreuk, moeten wij dan niet gewoon volgen?
  2. Als een hartaderbreuk en hartslagaderbreuk niet hetzelfde is, is het dan wijs een redirect aan te maken voor hartslagaderbreuk (naar aortaraptuur)? En wat doen we dan met de (foutieve?) redirect van hartaderbreuk?

Dank alvast! Groeten StuivertjeWisselen (overleg) 10 apr 2023 10:33 (CEST)Reageren

Hoi @StuivertjeWisselen
Bedankt voor je vragen.
Om te beginnen is het zo dat ik een opleiding als bioloog heb gedaan, dus het kan zijn dat ik het iets exacter bekijk dan anderen.
Er zijn naar algemeen biologische begrippen cruciale verschillen tussen aders en slagaders. Dat kan je o.a. mooi terugzien hier:[1] en daar staat ook vrij duidelijk aangegeven dat de aorta een slagader is. Formeel is het zo dat de aorta dus de buikslagader of lichaamsslagader heet. Als het over hartslagaders gaat dan denken biologen en artsen eerder aan kransslagaders (die het hart zelf van bloed voorzien). Een probleem daar mee kan leiden tot een hartaanval. Maar o.b.v. de bronnen die spreken over een breuk neem ik aan dat het inderdaad over de aorta gaat.
Er is alleen een ander probleempje dat ik pas later heb ontdekt: het schijnt in Vlaanderen vrij gebruikelijk te zijn om over hartaders te spreken, ook al zijn het dus slagaders en dat staat bijvoorbeeld hier: [2] De voetballer was een Vlaming, waarmee het Vlaams taalgebruik door de bron dus wel te verklaren is en dan rijst ook de vraag wat we hiermee aan moeten. Deze Wikipedia is voor het Nederlands taalgebied en volgen we dan het zogeheten Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN) of accepteren we dat er regionale verschillen zijn? Feit is wel dat volgens: [3] het zo is dat hartaderbreuk niet in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Taalunie staat. Dit lijkt wel enigszins op het 'friet vs patat probleem' dat ook behoorlijk regionaal bepaald is met dat verschil dat beide woorden dan wel onder het ABN vallen.
Wat er met de redirects moet gebeuren weet ik niet zo goed. Puur technisch zijn ze dus beide niet (helemaal) goed, maar hartslagaderbreuk vind ik wel minder 'fout'. Het weghalen van hartaderbreuk is te overwegen, maar kan misschien tot vragen leiden bij Vlaamse collega's.
Overigens kwam ik ook nog deze link: [4] tegen en die spreekt wel over een hartslagaderbreuk (en heeft het kennelijk over dezelfde persoon, getuige de "Lees ook" tekst eronder), maar is zo vaag dat we er als bron niets aan hebben.
Groet, Mr-ahk (overleg) 11 apr 2023 03:16 (CEST)Reageren

Datum Eurovsiesongfestival op "In het nieuws"[brontekst bewerken]

Hallo @Mr-ahk,

Volgens de VRT-loveblog was de winnaar na middernacht om 00:57 bekend, dus technisch gezien op zondag 14 mei. (Dat is dan wel weer 23:57 UK tijd). Daarom dat ik 14 mei nam. Klopt mijn argument niet met het wiki-reglement?

Prettige zondag, Sidney.Cortez (overleg) 14 mei 2023 07:28 (CEST)Reageren

Hallo @Sidney.Cortez,
De winnaar was inderdaad bekend na middernacht, dat is gewoon helemaal waar. Maar op (deze) Wikipedia is het de gewoonte om de gebeurtenis te plaatsen op de datum dat het officieel begint.
Zoals we weten is dat in dit geval dan 13 mei en als je kijkt naar de wikiartikelen die gaan over het songfestival dan houden die ook 13 mei aan als datum van de finale.
Verder is er voor zover ik weet geen echt wiki-reglement, alleen richtlijnen.
Jij hebt in elk geval de moeite genomen om de gebeurtenis op de hoofdpagina te plaatsen en dat is (naar mijn bescheiden mening) een prima actie. De hoofdpagina is natuurlijk wel de pagina waar veel mensen wikipedia betreden, dus de info die daar staat moet helemaal juist zijn, vandaar dat ik er 13 mei van gemaakt heb om eventuele verwarring te voorkomen.
Bedankt voor je bericht en graag tot een volgende keer. Mr-ahk (overleg) 15 mei 2023 00:43 (CEST)Reageren
Hallo @Mr-ahk,
Bedankt voor verduidelijking.
Mvg, Sidney.Cortez (overleg) 15 mei 2023 12:16 (CEST)Reageren

Opening Belgian Beer World[brontekst bewerken]

Hallo Mr-ahk,

Op 7 september 2023 was de 'plechtige' opening van Belgian Beer World en zo had ik het ook oorspronkelijk geschreven in het artikel.

Mvg, Sidney.Cortez (overleg) 9 sep 2023 03:43 (CEST)Reageren

Hallo,
Ja en dat is nu dus aangepast naar officieel geopend en die twee termen zijn niet helemaal exact synoniem als ik het ga nazoeken.
Maar dan nog: de twee toegevoegde bronnen daar staat overtuigend in dat de opening op 9 september is. Als je wilt vasthouden aan de 'plechtige opening' moet je een bron toevoegen waar dat in wordt genoemd.
En ook het getal van 360.000 bezoekers kon ik niet vinden, maar daar ga ik niet moeilijk over doen. Ik zag in de bewerkingsgeschiedenis van de hoofdpagina dat je het al vrij zwaar hebt... Mr-ahk (overleg) 9 sep 2023 04:07 (CEST)Reageren
Ik weet dat plechtige en officiële niet hetzelfde zijn, maar had niet gezien dat dat was veranderd totdat jij de opmerking over de datum maakte.
Achteraf gezien is de 9 september opening voor het grote publiek meer e-waardig, besef ik wel. Dat verander ik dus niet meer.
Ik heb een bron voor het bezoekersaantal toegevoegd.
Mvg, Sidney.Cortez (overleg) 9 sep 2023 04:58 (CEST)Reageren

s[brontekst bewerken]

Beste Mr-ahk, Je haalde mijn correctie weg op het artikel 16 oktober. Ik zal uiteraard niet terug gaan veranderen (daarvoor is het artikel mij te onbelangrijk), maar ik leg even mijn beweegreden uit. Als iets jouw correctie is, is dat "Mr-ahks correctie". Dus als een bepaald tv-optreden het debuut van Mies Bouwman is, is dat "Mies Bouwmans debuut". Nu staat er "Mies Bouwman debuut" en dat is grammaticaal onjuist. Maak er dan iets van als "Het debuut van Mies Bouwman", dan klopt het in elk geval taalkundig. Vysotsky (overleg) 16 okt 2023 10:04 (CEST)Reageren

Beste collega,
Kennelijk hebben we een interpretatieverschil door de wikisoftware. De software denkt blijkbaar dat Bouwmans het meervoud is van Bouwman en toont dat als een link. Daar zal ik voortaan even rekening mee houden.
Overigens vind ik de eerdere vorm die er stond niet per se grammaticaal onjuist. Op al die pagina's staan ook foto's met het bijschrift:
[naam]
geboren xxxx
wat feitelijk hetzelfde is en blijkbaar is dus ooit verondersteld dat de naam en hetgeen eronder staat twee gekoppelde feiten zijn zonder dat er sprake is van een volwaardige grammaticaal correcte tekstregel.
Maar ik heb het aangepast en ook de afbeelding die rondzweefde door de nieuwe layout van Wikipedia bij het juiste kopje gezet.
Bedankt voor je reactie. Mr-ahk (overleg) 17 okt 2023 03:05 (CEST)Reageren