Overleg gebruiker:Pieter53
Onderwerp toevoegenHartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!
De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.173.968 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.
- De vijf pijlers van Wikipedia
Uitgangspunten en richtlijnen in vijf regels. - Snelcursus
Leer stap-voor-stap bewerken in een ogenblik. - Tips voor het schrijven van een goed artikel
Slimme aanwijzingen van ervaren Wikipedianen. - Dingen die je beter niet kunt doen
Veelgemaakte fouten en hoe je ze vermijdt. - Conventies en relevantie
Nuttige hulp voor het schrijven van een nieuw artikel. - Veelgestelde vragen
Antwoorden op de meest gehoorde vragen. - Zandbak
Voor het experimenteren met bewerken - Helpdesk
Voor al je vragen over Wikipedia en over zaken buiten Wikipedia - Vraag je mentor om hulp
Iedere nieuwe bewerker krijgt automatisch een mentor. Je kunt bij die persoon terecht met al je vragen. - Coachingsprogramma
Een coach helpt je bij jouw eerste stappen op Wikipedia. - Conflictafhandeling
Kom je er niet uit en dreigt een discussie uit de hand te lopen? Kijk wat je kunt doen om conflicten te voorkomen en waar je terechtkunt als het wel misgaat. - Contactmogelijkheden
Zoek je contact? Je kunt bijvoorbeeld een bericht achterlaten op de overlegpagina van een andere gebruiker, helpdesk, kroeg of chatten op de Discordserver. Ook zijn er genoeg gebruikers die openstaan voor hulp of privécontact via e-mail of een Discordgesprek.
Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een klik op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Je vindt die knop onder Invoegen → Meer. Versturen doe je met de knop Wijzigingen publiceren. Dit is alleen van toepassing bij gebruik van de brontekstbewerker. Bij gebruik van de reageerknop of Nieuw onderwerp wordt je handtekening automatisch ingevoegd.
Casper 16 sep 2005 11:31 (CEST)
Toestemming gebruik materiaal
[brontekst bewerken]Welkom Pieter53. Leuk dat je meedoet. Wat betreft die informatie van jouw website, als je die aanbiedt. Zou je nog even kunnen vermelden op jouw gebruikerspagina dat je dat aanbiedt onder de GNU Vrije Documentatie Licentie? Deze encyclopedie wordt onder deze licentie namelijk vrijgegeven en dat betekent dat we maar heel beperkt materiaal kunnen overnemen van andere websites, behalve dus als het zelf ook GFDL is. Klik maar op de link boven, dan kan je nog even nakijken of wat jou betreft die licentie OK is. groeten pjetter 16 sep 2005 17:00 (CEST)
platbodem
[brontekst bewerken]Beste Pieter, Ook namens mij welkom. Ik las je opmerking op de overleg pagina platbodem en heb daar ook op geantwoord. Groeten --Cornelis 20 mrt 2006 18:40 (CET)
Beste Cornelis,
Sorry voor het zolang uitblijven van een reactie, het spijt me werkelijk. Na mijn eerste kennismakingen met de Wikipedia en mijn verkenningstochten aldaar, ben ik tot de conclusie gekomen dat het onbegonnen werk is mijn (onvolledige) kennis op het gebied van de Nederlandse Binnenvaart daar onder te brengen. In verband daarmee heb ik dus besloten mijn activiteiten alhier te staken en meer tijd in mijn eigen site [1] te steken. Mocht je met mij in contact willen treden, dan kan je het beste een emailtje naar mail-binnenvaart@hetnet.nl sturen, want anders kon je wel eens heel lang op antwoord moeten wachten. PS. Ik ben het niet eens met je opvattingen inzake platbodem, rondbodem en knikspant. --Pieter53 12 aug 2006 16:54 (CEST)
Beste Pieter,Bedankt voor je aan en opmerkingen op mij overleg pagina. Ik zal zeker gebruik maken van alle dingen die je hebt opgenoemd, en zonodig wijzigen. Verder heb je gelijk met je opmerking dat niet alles wat in de artikelenstaat ook van mijn hand is of mijn instemming heeft. Het is de verdienste van de WIKI dat een ieder veranderingengen en aanvullingen mag maken op de artikelen. als ik een lemma ben begonnen wil dit niet zeggen dat ik het een jaar later nog met de VOLLEDIGE inhoud eens ben. Hier bij nodig ik je van harte uit om jou kennis toe te voegen aan de artikelen die jij noemde of de fouten zoals jij die ziet te verbeteren,zover je de tijd kunt vinden, twee weten meer dan èèn, ik ben blij dat er nog iemand is die zijn kennis op dit gebied wil delen. Het verwijd dat ik bij Zeeuwswaterschip te hard van stapel ben gelopen is volkomen terecht,maar ik was toen ook een nieuwkomer, maar als je het overleg daar ziet weet je dat ik direckt mijn excuses daarvoor heb aangeboden en die zijn ook aanvaard. Nu is deze les ook de reden dat ik niet ingrijp als anderen lemma's wijzigen of aanvullen die ooit door mij zijn begonnen ook niet als het geen relevante maar personlijke voorkeurzaken zijn. Hoogstens probeer ik ze in het geheel int epassen.Dit is dus bij VlET en AAK het geval. Verder heb ik in een aantal lemma's ook aangegeven dat er verschillen in opvatting zijn en dat de naamgeving die in de loop van de tijd ook veranderde voor verwarring kan zorgen.het lemma' Hulk is hiervan een voorbeeld. Dat ik niet verder ben gaan zoeken i.v.m dat zeeuwswaterschip is beslist niet waar, ik heb daarvoor erg veel moeite gedaan, direckt na jou bijdrage aan dit overleg is dit te lezen, nu we daar weer op terug komen kan ik je meedelen dat ik ondertussen in het bezit ben van tekeningen van scheepjes uit de Theems monding die het vermoeden doen rijzen dat het vernoemde schip hier een copy van is door de onvoorstelbare gelijkenis in zowel afmetingen als uiterlijk, helaas zijn de tekeningen niet vrij van rechten zodat ik ze niet op WIKI kan tonen, maar belangstellende kan ik verwijzen naar lectuur die deze scheepjes mede behandelen. Ik hoop dat je begip hebt voor mijn manier van werken op de WIKI en verder dat er meer belangstelling komt voor de artikelen die onze interresse hebben zodat er nog breder overleg kan worden gevoerd in het belang van de WIKI, deze pagina's zijn er toch voor omte zorgen dat de lemma's er beter van worden. Met vriendelijke groeten --Cornelis 23 aug 2006 20:19 (CEST)
Beste Cornelis,
Hartelijk dank voor je antwoord en ik vind het reuze aardig, dat je mijn kritiek zo sportief opneemt. Zoiets kom je niet zo vaak tegen. Helaas kom ik echt tijd te kort om me echt met de wikipedia bezig te houden, maar ik ben altijd bereid je te helpen. Ik ben altijd via mijne site [2]te bereiken.
Groeten, --Pieter53 24 aug 2006 19:56 (CEST)
Aak
[brontekst bewerken]Beste Pieter53,
Ik heb uw verzuchting op het artikel Aak (schip) maar weer weggehaald, want de lezer schiet hier niet heel veel mee op. Ik zou zeggen, voel u vrij het artikel te verbeteren! Vriendelijke groet, Spraakverwarring 24 dec 2009 18:48 (CET)
Ik geloof niet dat je daarmee de Wikipedia goed hebt gedaan. De lezers zullen nu denken dat wat er staat correct is en dat is niet zo. In plaats van dit artikel te verbeteren en het vervolgens door de eerst volgende weer in de war te laten gooien, kan ik beter mijn tijd steken in sites waarvan de inhoud redelijk betrouwbaar is en ook blijft. Het is jammer: het Wikipedia idee is leuk, maar zonder goede terzakekundige moderatoren zal het, ondanks de vele goede artikelen, toch immer en altijd een onbetrouwbaar naslagwerk blijven.--Pieter53 24 dec 2009 19:21 (CET)
- Het hele basis-idee van Wikipedia is juist dat iedereen de teksten kan verbeteren, dat is niet voorbehouden aan moderatoren. U heeft kennelijk de kennis om die tekst te verbeteren, ik zou u dan ook van harte willen uitnodigen de nodige verbeteringen aan te brengen. Zie voor meer informatie de pagina Help:Waarom zou ik meedoen?. Vriendelijke groet, Spraakverwarring 24 dec 2009 19:49 (CET)
- Het is mooi dat je nog in het Wikipedia-idee geloofd. Ik hoop dat jouw bijdrages verschoond zullen blijven van verbeteringen, door mensen die overtuigd zijn van hun eigen weten. Het beste er mee. (Ik ben geen getrouwe Wikipedia bezoeker, dus als je in contact met mij wilt treden dan kan het beste via 'Binnenvaarttaal'[3])
Spaarsluis
[brontekst bewerken]Geachte Pieter53, Ik heb bij een lemma Spaarsluis een overlegpagina geopend en daar de volgende tekst in gezet:
Waterverbruik bij ongelijk ladingaanbod
[brontekst bewerken]Mijn stelling dat een ongelijk ladingaanbod het waterverbruik van een sluis beïnvloedt houd ik staande. Het is een beetje een hersenkraker en ik weet dat ik niet iedereen kan overtuigen. Als er alleen lading van boven komt dan wordt die lading ergens in het bovenpand vanaf de wal in een schip geladen. Het kanaalpeil stijgt daardoor met een onmeetbaar bedrag. Als het schip vervolgens de sluis invaart wordt de massa van het schip (in waterhoeveelheid) aan het bovenpand toegevoegd (het was er al en het blijft er). Tijdens het schutten gaat er altijd een zelfde hoeveelheid water verloren dat ben ik met de aangehaalde site eens. Maar de hoeveelheid water, gelijk aan de lading, blijft in het bovenpand, dus netto wordt er minder water verbruikt. Men moet hier niet alleen naar de sluis kijken, maar naar het gehele stelsel van kanaal + sluis.--Jan Huisman (overleg) 30 aug 2014 22:42 (CEST)
Overigens vind ik het hele probleem triviaal, ik wil het stukje er ook wel uithalen. Ik denk niet dat iemand er zich het hoofd over wil breken.