Overleg gebruiker:RummerRuns

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Overleg gebruiker:Vandenbornemartijn)
Laatste reactie: 13 jaar geleden door Andre Engels in het onderwerp afbeeldingen van de Engelse Wikipedia en verwijdernominatie
Hallo RummerRuns, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.158.983 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Dit bericht is automatisch geplaatst. Je kunt hier je opmerkingen over dit bericht achterlaten. --SieBot (overleg) 23 jan 2011 20:31 (CET)Reageren

Hallo Martijn, ik heb je coachaanvraag gezien, en wil je wel helpen. Mocht je vragen aan mij hebben, dan kun je ze hier of op mijn overlegpagina stellen. Daarnaast zal ik ook je bewerkingen volgen om te zien of ik goede raad voor je heb. Welkom op Wikipedia, en veel plezier gewenst! - André Engels (overleg) Hulp gewenst? Neem een coach! 24 jan 2011 08:28 (CET)Reageren

Ik heb je laatste bewerking even aangepast. Het lijkt erop dat je dit letterlijk van de Engelse versie van de pagina hebt overgehaald, maar de sjablonen werken daar soms wat anders dan hier. Omdat ik er zelf ook geen ervaring mee had, heb ik naar een ander album gekeken waarbij singles genoemd werden, en dat vervolgens als voorbeeld gebruikt. Dat leverde deze wijziging op. Let ook op de andere gewijzigde punten - je had de data nog in het Engels staan, en je linkte naar Fly on the Wall (song). Die laatste link zal in het Nederlands niet werken. Ik heb er nu een link naar Fly on the Wall van gemaakt; mocht die pagina ooit worden uitgesplitst, dan zal degene die dat doet wel een stuk tussen haakjes toevoegen (en dat zal dan eerder (lied), (single) of (Miley Cyrus) zijn dan (song)). Nogmaals veel plezier gewenst! - André Engels (overleg) Hulp gewenst? Neem een coach! 26 jan 2011 11:20 (CET)Reageren

afbeeldingen van de Engelse Wikipedia en verwijdernominatie[brontekst bewerken]

Hallo! Twee vragen van jou, dank daarvoor.

Allereerst de afbeeldingen van de Engelse Wikipedia: Daar zijn verschillende antwoorden mogelijk al naar gelang wat voor afbeelding het is. Ga daarvoor naar de afbeeldingspagina op de Engelse Wikipedia. Er zijn dan drie mogelijkheden:

  1. Het is een afbeelding op Commons. Je ziet dat aan de tekst "This is a file from the Wikimedia Commons. Information from its description page there is shown below." direct onder de afbeeelding. In dat geval kun je de afbeelding direct gebruiken, dezelfde code als op de Engelse Wikipedia zal ook op de Nederlandse werken (al is het mooier als je hier de Nederlandse termen gebruikt, dus 'Afbeelding' of 'Bestand' in plaats van 'Image' of 'File').
  2. De afbeelding is publiek domein of valt onder een toegelaten licentie. Dit valt te lezen op de afbeeldingspagina. In dat geval kun je de afbeelding op Commons uploaden, hetzij met de hand, hetzij met gebruik van commonshelper. Plaats vervolgens {{subst:ncd}} (of {{subst:ncd|Image:Newname.jpg}} als je de titel hebt gewijzigd) op de Engelse afbeeldingspagina, zodat hij daar lokaal verwijderd kan worden. Zie en:Wikipedia:Moving files to the Commons voor meer informatie.
  3. De afbeelding is geplaatst als fair use, bijvoorbeeld een platenhoes of een filmposter. Dit wordt ook op de afbeeldingspagina aangegeven, vermoedelijk in de vorm van een "Fair use rationale" of iets dergelijks. In dat geval heb je pech. Fair use is namelijk een begrip uit het Amerikaanse recht. In Nederland en Europa hebben we als vergelijkbaar idee slechts het citaatrecht, maar dat is veel beperkter in omvang. Als we dus afbeeldingen onder fair use opnemen op Wikipedia, is er daarmee een groot risico dat iemand die de pagina hergebruikt in Nederland, België of elders in Europa, dan auteursrechten schendt.

Betreffende de verwijdernominatie van The Last Song (boek), ben ik het met de persoon die het genomineerd heeft eens dat er wel erg veel taalfouten en -problemen in staan. Een deel daarvan is er door veroorzaakt dat je deze tekst wat al te letterlijk uit het Engels hebt vertaald (overigens, als je een pagina vertaalt van Wikipedia in een andere taal, hoor je dit aan te geven in de bewerkingssamenvatting, zodat dat feit in de paginageschiedenis terug te vinden valt). Het zou goed zijn het hele artikel nog eens na te lopen, en te letten op de spelling, het gebruik van spaties etcetera. In dit geval is er overigens voor een flink deel een andere oplossing: In The Last Song (film uit 2010) heb ik namelijk vrijwel hetzelfde plot een paar weken geleden al op die manier onder handen genomen (was die pagina ook van jou?). Vermoedelijk is het gemakkelijker om die tekst over te nemen, en dan alleen aan te passen waar film en boek niet overeenkomen. Hieronder geef ik aan wat ik aan fouten en problemen zie onder het kopje 'Ontwikkeling':

  • de titel is al problematisch, de term "ontwikkeling" in dit verband lijkt me ongebruikelijk. Ik zou hiervan "Ontstaansgeschiedenis" maken.
  • "discusiëeren" is verkeerd gespeld, dit moet zijn "discussiëren"
  • "carrière plannen" is één woord - "carrièreplannen"
  • "Cyrus haar carrièreplannen" is spreektaal, in schrijftaal acht ik deze constructie grammaticaal niet correct. Beter is: "de carrièreplannen van Cyrus" ("Cyrus' carrièreplannen" zou ook goed zijn)
  • "ze had de wens om..." is een anglicisme (dat wil zeggen, een te letterlijke vertaling uit het Engels). Beter is simpelweg "ze wilde een film maken..." Ook denk ik dat het mooier is hier een nieuwe zin te beginnen, maar dat is meer een kwestie van smaak, een komma is niet fout.
  • "De film gebaseerd op..." - dit is een bepaling bij "A Walk To Remember", en moet dus geen nieuwe zin zijn
  • tussen "Nicholas Sparks" en het openingshaakje ontbreekt een spatie
  • "die zowel Miley Cyrus als Nicholas Sparks vertegenwoordigen" - United Talent Agency is enkelvoud, dus moet dit 'vertegenwoordigt' zijn.
  • als dezelfde persoon in één alinea meerdere keren genoemd wordt, link hem of haar dan alleen de eerste keer
  • "screenplay" is naar mijn weten nog steeds geen echt Nederlands woord. Beter: "script"
  • "gecachte" is geen woord, ik vermoed dat je "gedachten" bedoelde
  • "...als hoofdrol" - de hoofdrol is het personage, wat je hier bedoelt is "hoofdrolspeler" of "hoofdrolspeelster"
  • "break-out rol" - opnieuw geen Nederlands woord, een echte Nederlandse term weet ik ook niet, je kunt dus beter gaan omschrijven, iets als "...dat deze film Miley de kans zou geven los te komen van..."
  • in de betekenis "gespeelde rol" is de vertaling van het Engelse "character" in het Nederlands niet "karakter" maar "personage". In dit geval zou simpelweg "rol" wellicht nog beter zijn.
  • "haar populaire Hannah Montana karakter" - een dergelijke constructie loopt in het Nederlands niet zo lekker (om het goed Nederlands te laten zijn zou het één woord moeten worden, iets als "Hannah Montanapersonage"), beter is "haar populaire rol uit Hannah Montana"

Dat was dan alleen nog maar de eerste alinea, maar ik moet nu ophouden - ik ben al te laat op werk op deze manier. - André Engels (overleg) Hulp gewenst? Neem een coach! 27 jan 2011 08:40 (CET)Reageren

Als Wikipedia er beter van wordt, dan noem ik het geen tijdverspilling hoor! Ik zal een dezer dagen nog wel even een taalkundig oog over de pagina laten gaan. - André Engels (overleg) Hulp gewenst? Neem een coach! 28 jan 2011 11:44 (CET)Reageren

O ja, voor als je weer eens iets plaatst op mijn of een andere overlegpagina:
  • Het is de gewoonte om nieuwe onderwerpen onderaan toe te voegen, niet bovenaan
  • Als je ~~~~ plaatst, dan wordt dat automatisch vervangen door je gebruikersnaam en de tijd van je bewerking. Op die manier is het gemakkelijker te zien wie een bepaalde uitspraak heeft gedaan.
Veel plezier nogmaals - André Engels (overleg) Hulp gewenst? Neem een coach! 28 jan 2011 14:11 (CET)Reageren

Ik heb recentelijk geen bijdragen meer van jouw hand gezien, en vermoed dan ook dat je vertrokken ben. Omdat ik weinig zin heb voor niets je bijdragen te volgen, beëindig ik bij dezen het coachen. Mocht je toch terugkomen, dan staat het je natuurlijk vrij om mij verdere vragen te stellen, en als je er om vraagt ben ik ook meer dan bereid de coaching te hervatten. Met vriendelijke groet, André Engels (overleg) Hulp gewenst? Neem een coach! 1 mrt 2011 13:37 (CET)Reageren