PSA Peugeot Citroën

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Peugeot S.A.
'PSA Peugeot Citroën'
PSA Peugeot Citroën
Beurs Euronext: UG
Oprichting 1965 (als voortzetting van de Société des Automobiles Peugeot uit 1896)
Sleutelfiguren Philippe Varin, bestuursvoorzitter
Thierry Peugeot, voorzitter RvC
Hoofdkantoor 75 avenue de la Grande Armée
75116 Parijs
Werknemers 194.682 (2013),
waarvan 83.930 in Frankrijk
Producten auto's en scooters
Omzet € 54,1 miljard (2013)
Website PSA Peugeot Citroën
Portaal  Portaalicoon   Economie

PSA Peugeot Citroën, afgekort PSA, is een Franse autogroep die de drie Franse automerken Citroën, Peugeot en DS Automobiles omvat. In 2013 produceerde PSA 2,85 miljoen Peugeots en Citroëns en behaalde het een jaaromzet van 54,1 miljard euro. Het telde bijna 195.000 werknemers. De familie Peugeot bezit 30,3% van de aandelen en 45,1% van de stemrechten. Het bedrijf gebruikt de naam "PSA Peugeot Citroën" als aanduiding voor de beursgenoteerde holdingmaatschappij Peugeot S.A. en haar dochterondernemingen.

Geschiedenis[bewerken]

PSA staat voor Peugeot Société Anonyme en werd in 1965 gevormd, toen de voormalige Société des Automobiles Peugeot werd omgevormd van autoproductiebedrijf tot holdingmaatschappij.. In 1974 heeft PSA 30% van de aandelen van Citroën gekocht. In 1976 werd Citroën volledig overgenomen door PSA.

In 1979 nam PSA voor het symbolische bedrag van 1 Amerikaanse dollar de activiteiten en de schulden van Chrysler Europe over en kreeg daarmee de autofabrieken van het Franse Simca en de voormalige Britse Rootes-groep in handen. Tevens verkreeg PSA hiermee een aandeel in de fabrikant Matra Automobiles, dit aandeel werd in 1983 verkocht aan Renault. In 1979/1980 werd Simca omgedoopt tot Talbot. Vervolgens verdween de merknaam Talbot in 1986. Alleen in het Verenigd Koninkrijk werd de bestelwagen Talbot Express (technisch gelijk aan de Peugeot J5) nog tot 1992 verkocht.

In 1998 werd besloten om de autoproductie binnen PSA volledig te reorganiseren. Vrijwel alle fabrieken werden ondergebracht in de nieuwe dochtermaatschappij "Peugeot Citroën Automobiles S.A.". De voormalige autofabrikanten "Automobiles Peugeot SA" en "Automobiles Citroën SA" veranderden in verkooporganisaties.

Autoproductie[bewerken]

Landen met PSA-productielocaties

De belangrijkste productielocaties van PSA in Frankrijk zijn Aulnay-sous-Bois (ex-Citroën), Mulhouse (ex-Peugeot), Poissy (ex-Simca/Talbot), Rennes (ex-Citroën) en Sochaux (ex-Peugeot).

Samenwerkingsverbanden[bewerken]

In februari 2013 maakten General Motors (GM) en Peugeot een samenwerkingsovereenkomst bekend. De bedrijven gaan wereldwijd samenwerken om tot 2016 $ 2 miljard aan kosten te besparen.[1] Zowel Peugeot als Opel, dat onderdeel is van GM, kampen met verliezen en hopen door meer schaalgrootte deze weg te werken. General Motors neemt ook een aandelenbelang van 7% in Peugeot, maar Peugeot neemt geen belang in GM. Nog geen twee jaar later verkoopt GM de aandelen voor € 250 miljoen.[2] De samenwerking blijft bestaan al zijn de doelstellingen verlaagd. De besparingen zullen in 2018 nog slechts zo’n $ 1,2 miljard dollar bedragen.[2] GM kocht het belang om Peugeot aan nieuw kapitaal te helpen, maar die steun is niet langer nodig.[2]

Overige activiteiten[bewerken]

Buiten de automobieldivisie bestaat PSA uit:

Verder is PSA grootaandeelhouder van de Franse Ligue 1-voetbalclub FC Sochaux-Montbéliard.

Merken[bewerken]

Externe link[bewerken]