Pachacamac

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pachacámac
Distrito in Peru Vlag van Peru
Pachacamac (Peru)
Pachacamac
Situering
Provincie Lima
Regio Lima
Coördinaten 12° 14′ ZB, 76° 52′ WL
Algemene informatie
Oppervlakte 160,23 km²
Inwoners
(2017)
136.921[1]
Hoogte 73[1] m
Foto's
De tempel van Pachacámac
De tempel van Pachacámac
Portaal  Portaalicoon   Zuid-Amerika

Pachacamac (Spaans: Pachacámac; Quechua: Pacha Kamaq) is een bedevaartplaats in Peru, 20 kilometer ten zuiden van Lima. Het werd gebruikt om de plaatselijke goddelijke schepper met mensen te eren.

Bestuurlijk is Pachacámac een stadsdistrict (distrito) van de provincie Lima in de gelijknamige regio van Peru en maakt daarmee deel uit van de metropool Lima Metropolitana[2].

In de mythologie van de Inca's is Pachacamac (Aarde-maker) de scheppersgod, die oorspronkelijk werd aanbeden door de Yunca's, maar later door de Inca's werd geadopteerd. Hij was de zoon van Inti (de Zonnegod) en Mama Quilla en echtgenoot van Mama Pacha.

Pachacamac schiep zowel de man als de vrouw, maar vergat om hen te eten te geven, waardoor de man stierf. De vrouw vervloekte Pachacamac, hem beschuldigend van verwaarlozing, waarop hij haar vruchtbaar maakte. De god doodde echter haar zoon en sneed het lichaam in stukken. Elk stuk veranderde in een aparte vrucht of groenteplant. De tweede zoon van de vrouw, Wichama, ontsnapte, waarop Pachacamac ook de vrouw doodde. Wichama zocht wraak en dreef Pachacamac in de oceaan.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Pachacamac op Wikimedia Commons.