Naar inhoud springen

Pachamama

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 2a02:1811:b604:4300:bc53:f4e0:808:5c38 (overleg) op 28 jul 2015 om 09:14. (Correctie van komma's - correctie bevruchtigen > bevruchten - wegwerken van het onbestaande meervoud 'geloven')
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Zie Pachamama (geslacht) voor het geslacht van vliesvleugeligen.
Pachamama
Festiviteiten voor Pachamama

Pachamama (van het quechua pacha: aarde en mama: moeder, dus letterlijk vertaald "Moeder Aarde") is de belangrijkste godheid voor de inheemse bevolking van de centrale Andes van Zuid-Amerika.

Beschrijving

Pachamama in de cosmologie van Juan de Santa Cruz Pachacuti Yamqui Salcamayhua (1613), achter een afbeelding in de zonnetempel Qurikancha in Cusco.

Pachamama wordt omschreven als "ze is de Aarde in een diepe zin, bovennatuurlijk; ze is dat van hieronder, maar niet de grond of de geologische aarde, evenmin de christelijke hemel, ze is de cosmografische hemel. Pachamama is alles, ze verklaart alles.

Pachamama is geen eigenlijke scheppende, wel een beschermende godheid; ze beschermt de mens, ze maakt het leven mogelijk en begunstigt de vruchtbaarheid. In ruil voor deze hulp en bescherming is de priester van de Puna Meridional verplicht een deel van wat hij ontvangt aan Pachamama te offeren"[1].

Geschiedenis van haar verering

De quechua en de Tiwanaku cultuur van de Andes regio brachten offers om haar te eren, ze offerden camelidae. Onder meer gaven ze cocabladeren, zeeschelpen en boven alles de foetus van lamas, volgens hun geloof om de grond te bevruchten.

Met de komst van de Spanjaarden en de vervolging van het - plaatselijk variërende - geloof werd Pachamama dikwijls aanbeden als was ze de Maagd Maria.

Zie ook

Zie de categorie Pachamama van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.