Naar inhoud springen

Pachliopta hector

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door InternetArchiveBot (overleg | bijdragen) op 9 sep 2017 om 17:00. (1 onbereikbare link(s) gered en 0 gelabeld als onbereikbaar #IABot (v1.5.1))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Pachliopta hector
Pachliopta hector
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Lepidoptera (Vlinders)
Familie:Papilionidae (Pages)
Geslacht:Pachliopta
Soort
Pachliopta hector
(Linnaeus, 1758)
Originele combinatie
Papilio hector
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Pachliopta hector op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Pachliopta hector is een vlinder uit de familie van de pages (Papilionidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus.[1]

Kenmerken

Mannelijke en vrouwelijke vlinders hebben dezelfde kleuren hoewel die van het mannetje feller zijn. Ook zijn de voorvleugels van het mannetje smaller. De spanwijdte bedraagt tussen de 85 en 115 millimeter.

Verspreiding en leefgebied

Deze vlindersoort komt voor in zuidelijk en oostelijk India en Sri Lanka op zowel zeeniveau als in berggebieden tot op hoogten van meer dan 2500 meter.

Waardplanten

De giftige Aristolochia indica wordt door de rups gebruikt als waardplant. Het gif wordt opgeslagen in het lichaampje en geeft de vlinder een zekere mate van bescherming tegen hongerige vijanden. De rups heeft een bijzonder uiterlijk, een bruine grondkleur met drie rijen oranje stekels.