Paleiskwartier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paleiskwartier
Wijk van 's-Hertogenbosch
Map NL 's-Hertogenbosch-'s-Hertogenbosch-West-Paleiskwartier.png
Kerngegevens
Gemeente 's-Hertogenbosch
Stadsdeel West
Coördinaten 51°41'13"NB, 5°17'20"OL
Oppervlakte 49 ha  
Inwoners
(2017)
2.745[1]

Het Paleiskwartier is een wijk in 's-Hertogenbosch, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het telt 3.285 inwoners op 1 januari 2021.

De wijk is aan het eind van de 20e eeuw en het begin van de 21e eeuw ontwikkeld en gebouwd. Het Paleiskwartier is gesitueerd in het westelijke deel van de stad en is ingeklemd tussen de wijken Het Zand, Boschveld en Deuteren. Door middel van de Paleisbrug wordt de wijk verbonden met de wijk Het Zand. De wijk is deels gerealiseerd over het terrein van voormalig industrieterrein De Wolfsdonken. Dit terrein was deels vervuild.

Het Paleiskwartier is ontworpen als gemengd woon- en werkgebied: men vindt er diverse appartementencomplexen, onderwijsinstellingen (Koning Willem I College, de HAS, Stoas Hogeschool, Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost, Stedelijk Gymnasium 's-Hertogenbosch en Avans Hogeschool), het Paleis van Justitie (waarin zowel de rechtbank, het Openbaar Ministerie als het Gerechtshof gevestigd is), advocatenkantoren, bedrijven (waaronder ING Bank, ZLTO, Brabant Water, Ricoh, Malmberg, Enexis en DAS Rechtsbijstand), cafés, restaurants, een vrouwenfitnesscentrum, enkele winkels en het stadspark (Westerpark). Het Paleiskwartier is bovendien naast het station van 's-Hertogenbosch gelegen en ligt daarnaast gunstig ten opzichte van de aansluiting op de snelwegen A59 en A2.

Het Paleiskwartier is in 2022 nog in ontwikkeling. Als de ontwikkeling van het Paleiskwartier wordt voltooid, zal in totaal 200.000 vierkante meter volgebouwd zijn.[2]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]