Paleiskwartier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paleiskwartier
Wijk van 's-Hertogenbosch
Map NL 's-Hertogenbosch-'s-Hertogenbosch-West-Paleiskwartier.png
Kerngegevens
Gemeente 's-Hertogenbosch
Stadsdeel West
Coördinaten 51°41'13"NB, 5°17'20"OL
Oppervlakte 49 ha  
Inwoners (2017) 2.745[1]

Het Paleiskwartier is een wijk in 's-Hertogenbosch, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De wijk is aan het eind van de 20e eeuw en het begin van de 21e eeuw ontwikkeld en gebouwd. Het Paleiskwartier is gesitueerd in het westelijke deel van de stad en is ingeklemd tussen de wijken Het Zand, Boschveld en Deuteren. Het industrieterrein De Wolfsdonken was vroeger gedeeltelijk gelegen op de plek waar nu het Paleiskwartier is gebouwd. Dit terrein was deels verpauperd.

Het Paleiskwartier is ontworpen als gemengd woon- en werkgebied: men vindt er diverse appartementencomplexen, onderwijsinstellingen (Koning Willem I College, de HAS, Stoas Hogeschool, Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost, Stedelijk Gymnasium 's-Hertogenbosch en Avans Hogeschool), het Paleis van Justitie (waarin zowel de rechtbank, het Openbaar Ministerie als het Gerechtshof gevestigd is), advocatenkantoren, bedrijven (waaronder ING Bank, ZLTO, Brabant Water, Ricoh, Malmberg, Enexis en DAS Rechtsbijstand), cafés, restaurants, een vrouwenfitnesscentrum, enkele winkels en een modern stadspark (Westerpark). Het Paleiskwartier is bovendien naast het station van 's-Hertogenbosch gelegen en ligt daarnaast vlak bij de aansluiting op de snelwegen A59 en A2.

Het Paleiskwartier is nog volop in ontwikkeling; er wordt nog volop gebouwd aan met name de Onderwijsboulevard. Het laatste project dat voltooid is, is Mijn Paleis, het hof. Als de ontwikkeling van het Paleiskwartier wordt voltooid, zal in totaal 200.000 vierkante meter kantoorruimte, en 2.070 woningen zijn gerealiseerd.

Fotogalerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

  1. CBS Kerncijfers wijken en buurten 2017, Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen