Naar inhoud springen

Palm Desert Scene

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.

Palm Desert Scene
Stilistische oorsprong heavy metal, blues, psychedelische rock
Culturele oorsprong Palm Desert
Vaak toegepaste
instrumenten
zang
basgitaar
gitaar
drums
Populariteit eerst underground, daarna in de jaren 90 redelijke populariteit, sindsdien weer underground
Fusiongenres
punk, heavy metal, hard rock, experimentele rock, psychedelische rock
Portaal  Portaalicoon   Muziek

De Palm Desert Scene is een groep van verwante bands en muzikanten uit Palm Desert in Californië. Hun hardrockgeluid, dat vaak wordt omschreven als desertrock, bevat elementen van psychedelica, blues, heavy metal en andere genres zoals hardcore, evenals kenmerkende drumbeats die meestal worden uitgevoerd met elektrische gitaar, basgitaar en een drumstel. De muzikanten spelen vaak in meerdere bands tegelijk en er is een hoge mate van samenwerking tussen de bands. De Palm Desert Scene is ook opmerkelijk door de stonerrockpioniers Kyuss. De term stonerrock wordt soms door elkaar gebruikt met Palm Desertrock. Echter, niet alle Palm Desert Scenebands zijn stonerrock.

Palm Desert is benoemd door Blender magazine als "een van de top zeven rock-'n'-rollsteden in Amerika".[bron?]

De scene is ontstaan uit verschillende Palm Desertbands (vooral Yawning Mans) marihuana gedreven instrumentale jams in de woestijn. Hij is vooral bekend om zijn zware fuzz-riffs en de associatie met het gebruik van illegale drugs, met name marihuana, peyote en paddo's. Hierdoor zijn de jamsessies beïnvloed door de psychedelische rock. Mogelijk vanwege de nabijheid van Mexico en Spaanssprekende gemeenschappen is er invloed van Latijns-Amerikaanse muziek in de Palm Desert Scene.

Generator Parties

[bewerken | brontekst bewerken]

De Palm Desertbands werden lokaal bekend door veelvuldige optredens in bars en partijen, maar vooral in en rond de geïsoleerde woestijngebieden en steden van de Coachella Valley. De instrumenten en versterkers werden aangedreven door een generator. Met name de band Kyuss is bekend geworden door de "generator parties". Plekken waar de feesten werden gehouden waren vooral 'The Nudist Colony' (Desert Hot Springs/Yucca Valley), 'The Iron Door' (Indio Hills), 'Shot Gun Flats' (Sky Valley), 'Mecca Banks' (Afwateringssysteem in Mecca), 'Edom Hill' (Naast Hwy 10). Deze laatste plek is kort gebruikt door weggeregende wegen en omdat de politie auto's zag rijden naar deze plek vanaf snelweg 10.[1]

Mario Lalli is als eerste begonnen met zijn toenmalige band Across the River en later Yawning Man met de generator parties en wordt gezien als de 'godfather' van de Palm Desert Scene samen met Herb Lineau (Across the River), Sean Wheeler (Throw Rag), Brian Maloney (Unsound) en Zach Huskey (Dali's Llama). De generator parties werden gecreëerd omdat er in de omgeving van Palm Desert weinig clubs waren om op te treden. De "generator parties" stonden plaatselijk bekend als Dust Festivals.

De "generator parties" worden tegenwoordig niet meer gehouden omdat het publiek steeds gewelddadiger werd en omdat de verlaten woestijnstadjes zijn veranderd in welvarende gebieden zoals Palm Springs. Door de ontwikkeling van het gebied zijn er meer clubs gekomen. Hierdoor is een compleet nieuwe scene ontstaan waarin bands de ruimte krijgen om live te spelen. Bekende plekken zijn: Pappy & Harriet’s, The Hood, The Date Shed en festivals als; Coachella Festival, Desert Generator.[2]

De Nude Bowl was een bekende plek waar Generator Parties gehouden werden (ook wel de The Colony/The Nude Colony genoemd). Dit was een oud zwembad van een nudistencamping de "Desert Gardens Ranch". De ranch werd halverwege 1960 gesloten en later gebruikt door de bands. De Ranch ligt ten westen van Desert Hot Springs, Californië aan Pierson Boulevard in de bergen (33.967550, -116.620319).

De Nude Bowl werd ook populair in de skate scene. Skateboarders kwamen naar deze plek tussen 1970 en 1990. Aan het eind van de jaren 90 werd het een bekende feest locatie. Grote feesten en geweld kwamen steeds vaker voor. Na meerdere klachten over geweren en vechtende groepen in en om de Nude Bowl werd er besloten het zwembad te vullen met grond. Skateboarders kwamen terug en repareerde de Bowl. Na enkele maanden werd het opgebroken. Er was geen verharde weg naar de Bowl. Om er te komen moest je een weg zoeken door de woestijn.

SST is een label voor punkbands. Enkele bands die bij dit label zaten waren inspiratiebronnen voor bands in de Palm Desert Scene. Het label was gevestigd in Los Angeles. Het heeft in de beginjaren van de scene voor bands als Fatso Jetson en The Sort of Quartet albums uitgebracht en de bands meer naamsbekendheid gebracht. Oprichter van het label (Greg Ginn) is actief geweest in meerdere bands en projecten in de Palm Desert Scene. SST-bands die met regelmaat meededen aan de Generator Parties waren onder andere DC3, Electra Flo, Ridge Rowdies, Painted Willie en Sour Grapes.

Muzikanten en bands

[bewerken | brontekst bewerken]

Bands en muzikanten die met de Desert Scene worden gelinkt zijn de volgende:

Verwante muzikanten en bands

[bewerken | brontekst bewerken]

Verwante bands en muzikanten die met de Desert Scene worden gelinkt, maar hun oorsprong elders hebben zijn de volgende:

Opnamestudio's

[bewerken | brontekst bewerken]

Opnamestudio's waar veel bands en muzikanten uit de Palm Desert Scene muziek hebben opgenomen, zijn de volgende:

Documentaires over de Palm Desert Scene

[bewerken | brontekst bewerken]
[bewerken | brontekst bewerken]