Brant Bjork

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brant Bjork
Brant Bjork tijdens het Eurockéennes festival in Belfort, 2011
Brant Bjork tijdens het Eurockéennes festival in Belfort, 2011
Algemene informatie
Geboren 19 maart 1973 Palm Springs, CA
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Genre(s) Rock, stonerrock, desertrock heavy metal
Instrument(en) Zang, gitaar, basgitaar, drum
Label(s) Duna Records
Act(s) Vista Chino
Kyuss
Fu Manchu
Brant Bjork and the Bros
Kyuss Lives!
Ché
Ten East
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Brant Bjork (Palm Springs, 19 maart 1973) is een muzikant uit Palm Desert in Californië. Hij is een drummer, zanger, muziekproducent, gitarist, bassist en een van de oprichters van de band Kyuss. Hij is een bekende in de stonerrock en Palm Desert Scene.

text
Brant Bjork, Kantine, Augsburg, oktober 2008

Biografie[bewerken]

Jeugd en Kyuss[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Kyuss voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Brant Bjork groeide op in Palm Springs in Californië. Zijn adoptievader was een rechter uit Indio en zijn adoptiemoeder werkte als schooljuf. Bjork werd geïnspireerd door een lokaal bandje (The Swinkers). Hij richtte zich op het spelen van de drum. Zijn eerste bandje heette 'Today', dat hij in het begin van zijn tiener jaren oprichtte met gitarist Ted Reed, die ook in een lokaal bandje speelde. Vanaf dat moment kwam hij in aanraking met onder andere Mario Lalli en andere leden uit de Palm Desert Scene en werd hij langzaam een bekende in deze scene.

Toen hij 13 was kreeg hij een akoestische gitaar. Daarop ontwikkelde hij het schrijven van nummers. Eind jaren zeventig (87/88)[1][bron?] had hij plannen om met Chris Cockrell een band te vormen. Cockrell wilde basgitaar spelen en kocht zijn eerste basgitaar van Nick Oliveri. Oliveri bracht Bjork in contact met andere muziekstijlen zoals heavy metal. Bjork bracht Josh Homme als gitarist bij de band. Na enkele jamsessies werd John Garcia uitgenodigd en ontstond eind jaren 80 de band Katzenjammer (niet te verwarren met de latere gelijknamige Noorse band). Dit is het Duitse woord voor 'kater'. Bjork kwam de naam tegen die ze korte tijd gebruikte. Dit gebeurde allemaal tijdens zijn schoolperiode. Bjork jamde drie weken met collectief.

Samen met Josh Homme had hij een sleutelrol in de band, omdat zij de meeste muziek maakten. Brant werd hierin erg geïnspireerd door The Misfits. Andere bands als Ramones, Motorhead en Black Flag hoorden ook tot hun inspiratiebronnen.

De naam Katzenjammer werd al snel vervangen door Sons of Kyuss. Deze naam werd door Bjork gekozen uit het rollenspel Dungeons & Dragons. Deze naam werd later verkort tot Kyuss. Bjork vond het een gepaste naam omdat Kyuss geen muziekstijl impliceert. De band verhuisde in 1990 naar Los Angeles en tekende bij Chameleon Records. Na het eerste album werden ze opgemerkt door het grote label Elektra Records. Hiermee werd Kyuss de eerste desertrockband met internationaal succes.

Bjork was een van de creatieve breinen in Kyuss. Hij leverde een groot deel van het materiaal. Omdat Homme steeds meer de touwtjes in handen kreeg en hij niet de drummer wilde zijn in een band waarin alles was voorgekauwd, verliet Bjork in 1994 gefrustreerd de band.

Tijdens zijn begintijd in Kyuss is Alfredo Hernández zijn grote voorbeeld geweest als drummer.

Tijd na Kyuss[bewerken]

In 1997 vestigde Bjork zich kort in Santa Cruz (Californië) om gitaar voor de hardcorepunkband LAB te spelen. Deze bestond uit de overige bandleden van de punkband BL'AST! en was in de jaren 80 actief. Bjork speelde op de 7"-ep Burning Leaf/Chihuahua van de band LAB.

Eind jaren 90 speelde Bjork samen met Jesse Hughes in de instrumentale coverband Black List Heroes. Ze speelden covers van Black Sabbath. Bjork speelde drum en Hughes basgitaar.

Van 1997-1998 speelde Bjork in de Desert Sessions en gitaar voor de band Fatso Jetson. Deze band bestaat uit de leden Mario en Larry Lalli die het fundament hebben gelegd met hun band Yawning Man voor de stonerrock, de generator parties en de Palm Desert Scene. Bjork speelde mee op hun 7"-split-ep Jailbreak met de band Fu Manchu. Bjork speelde drums voor de band Fu Manchu voor hun goed ontvangen album The Action Is Go nadat hij producer was op hun vorige album No One Rides for Free. Hij zou tot 2001 bij deze band blijven tot de release van de cd California Crossing. Bjork speelde ook mee op de cd's Eatin' Dust en King of the Road.

In dezelfde periode (1997) speelde Bjork ook drum voor zijn oud-bandlid Nick Oliveri, met wie hij samen in Kyuss had gespeeld. Oliveri had zijn band Mondo Generator. Bjork kwam op met die naam door dit op de basversterker van Oliveri te spuiten met graffiti in de begintijd van de band Kyuss. Dit is ook afgebeeld op het cd-hoesje van de cd Blues for the Red Sun van de band Kyuss. Bjork speelde mee op de lp Cocaine Rodeo die in 2000 uitkwam, de lp A Drug Problem That Never Existed die uitkwam in 2003 om tot 2004 met deze band te toeren. Bjork is ook te zien op de live-dvd van Mondo Generator Use Once and Destroy Me en de Australian Tour EP die in 2008 uitkwam.

Soloalbums en verdere samenwerkingen[bewerken]

Fu Manchu, soloalbum en Ché[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Fu Manchu (band) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
1rightarrow blue.svg Zie Ché (band) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Tijdens zijn tijd met Fu Manchu (1998/1999) kwam Bjork op het idee een soloalbum te maken. Dit werd gerealiseerd in 1999. Zijn eerste soloplaat heette Jalamanta. Na nog twee albums met Fu Manchu te hebben gemaakt en de lp Sounds of Liberation met zijn de band Ché kwam in 2002 zijn tweede soloplaat Brant Bjork & the Operators uit.

Bjork ging door als soloartiest waar hij af en toe gastoptredens toe liet op de cd's Keep Your Cool uit 2003 en Local Angel die uitkwam in 2004. Hij werd voor zijn soloalbums geïnspireerd door jaren 70-rock.

Brant Bjork and the Bros[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Brant Bjork and the Bros voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2003 richtte Bjork de band Brant Bjork and the Bros op. De band bestond uit gitarist Mike Pygmie, bassist Dylan Roche, drummer Michael Peffer en Bjork zelf als zanger en bijkomend gitarist. Ze toerden in oktober 2003 door Europa en speelde muziek van Bjorks solomateriaal en nummers van Chés Sounds of Liberation. Mike Pygmie werd vervangen door Scott Cortez voor de verdere tournee in Europa en Noord-Amerika in 2004. Deze line-up nam het dubbelalbum Saved by Magic op in 2005. Dit album kenmerkte het geluid van Bjorks eerste albums Jalamanta/Sounds of Liberation als soloartiest.

In 2006 kwam de film Sabbia uit van filmmaker Kate McCabe waarvoor Brant Bjork de muziek schreef. Een aantal nummers van Bjork zijn te horen in de film en ook is hij een aantal keer te zien.

In 2007 kwam het tweede album Somera Sól uit. Op dit album is drummer Michael Peffer vervangen door Alfredo Hernández waarmee hij al eerder mee had samengewerkt in de band Ché.

In datzelfde jaar bracht Bjork zijn vijfde soloalbum uit genaamd Tres Dias. Dit is een akoestisch album waarin hij oude nummers opnieuw opnam, maar ook enkele nieuwe. De titel van het album (drie dagen) verwijst naar het aantal dagen waarin Bjork dit album opnam. Hij deed dit in het huis van producer Tony Mason in Joshua Tree, Californië waarmee hij eerder Jalamanta opnam.

Bjork stopte in 2007 met zijn label Duna Records. Het kostte hem te veel tijd en energie. Bjork startte hierna al snel een nieuw label: Desert Punk Recordings. De website van Duna Records fungeert nu als een fansite en forum.

Het eerste album dat Bjork uitgaf op zijn nieuwe label was Punk Rock Guilt in 2008. Dit album bestond uit opnames die hij vanaf december 2005 had opgenomen.

In 2010 kwam zijn volgende album Gods & Goddesses uit die hij in 2009 in Los Angeles had opgenomen. Het was zijn eerste soloalbum waar hij samenwerkte met meerdere artiesten. Artiesten die hebben bijgedragen aan dit album zijn: gitarist Brandon Henderson, oud-Yawning Man-bassist Billy Cordell en oud-Mondo Generator-drummer Giampaolo Farnedi.

Op 2 september 2011 gaf Bjork aan dat hij een nieuw jazz/funkalbum uit zal brengen. Het album zal Jacuzzi heten, wat zijn achte soloalbum wordt. De nummers zijn instrumentaal en zijn begin augustus 2013 gemixt.

Vista Chino[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Vista Chino voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In november van 2010 werd bekend dat Bjork zich aansloot bij Kyuss Lives! met Bruno Fevery als gitarist, Nick Oliveri als bassist en John Garcia als zanger. De band toerde in 2011 van maart tot mei door Europa, Australië en Nieuw-Zeeland. In november 2012 werd aangekondigd dat Kyuss Lives! zijn naam had veranderd in Vista Chino.

Het eerste album Peace kwam in september 2013 uit en werd geproduceerd door Bjork. Ook produceerde hij het album van Black Pussy, die hierdoor met Vista Chino toerden door Noord-Amerika.

In een interview in oktober 2014 gaf voormalig bassist Nick Oliveri aan, dat de bandleden ruzie hadden gekregen en dat John Garcia om deze reden de band verliet. Brant Bjork ging werken aan zijn nieuwe album met de band Brant Bjork and the Low Desert Punk Band.

Brant Bjork and the Low Desert Punk Band[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Brant Bjork and the Low Desert Punk Band voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 30 mei 2014 speelde hij voor het eerst het nummer "Requiem" live tijdens de Low Desert Punk tour in Australië. De line-up bestond uit Bubba Dupree (Void, Hater), Dave Dinsmore (Bl'ast, Ché) en Tony Tornay (Fatso Jetson).

Op 14 november 2014 bracht bij met de band het album Black Power Flower uit. Voor dit album zijn er in 2015 twee muziek video's uitgebracht. Op 9 april de video voor 'Boogie Woogie On Your Brain' [2] en op 27 mei 'Controllers Destroyed' [3]. In deze laatste video is professioneel skateboarder Steve Salba te zien.

Persoonlijk leven[bewerken]

Bjork is getrouwd en heeft twee kinderen. Hij woont in Venice, Californië.

Jalamanta Studio[bewerken]

Bjork heeft een huis in Joshua Tree dat hij ombouwde tot zijn eigen opnamestudio (Jalamanta Studios) tijdens de opnamen van het album Peace van de band Vista Chino in 2013. Hij nam zijn achtste soloalbum, Black Power Flower, hier ook op. De studio is vernoemd naar Bjorks debuutalbum Jalamanta.

Discografie[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Discografie van Brant Bjork voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Soloalbums[bewerken]

Jaar Titel Opmerkingen
1999 Jalamanta Componist, tekstschrijver
2002 Brant Bjork & the Operators Componist, tekstschrijver
2003 Keep Your Cool Componist, tekstschrijver
2004 Local Angel Componist, tekstschrijver
2007 Tres Dias Componist, tekstschrijver
2008 Punk Rock Guilt Componist, tekstschrijver
2010 Gods & Goddesses Componist, tekstschrijver
(onbekend) Jacuzzi Componist, tekstschrijver

Groepsalbums[bewerken]

Met Ché[bewerken]

Jaar Titel Opmerkingen
2000 Sounds of Liberation gitaar, zang

Met Brant Bjork and the Bros[bewerken]

Jaar Titel Opmerkingen
2005 Saved by Magic gitaar, zang
2007 Somera Sól gitaar, zang

Met Kyuss[bewerken]

Jaar Titel Opmerkingen
1990 Sons of Kyuss Drums
1991 Wretch Drums, componist, tekstschrijver
1992 Blues for the Red Sun Drums, componist, tekstschrijver, concept
1994 (Welcome to) Sky Valley Drums, componist, tekstschrijver
2000 Muchas Gracias: The Best of Kyuss Drums, componist, tekstschrijver

Met Fu Manchu[bewerken]

Jaar Titel Opmerkingen
1994 No One Rides for Free Muziekproducent
1997 The Action Is Go Drums
1998 Fu Manchu/Fatso Jetson Split Drums
1999 Eatin' Dust Drums
1999 King of the Road Drums
2001 California Crossing Drums

Met Mondo Generator[bewerken]

Jaar Titel Opmerkingen
2000 Cocaine Rodeo Drums ("13th Floor", "Simple Exploding Man", "Cocaine Rodeo")
2003 A Drug Problem That Never Existed Drums
2004 Use Once And Destroy Me (dvd) Drums
2006 "I Never Sleep" – 7" Drums ("Here We Come", "Allen's Wrench")
2008 Australian Tour EP 2008 Drums ("Unless I Can Kill", "Simple Exploding Man")

Met Vista Chino[bewerken]

Jaar Titel Opmerkingen
2013 Peace Drums, componist, tekstschrijver en producer

Met Brant Bjork and the Low Desert Punk Band[bewerken]

Jaar Titel Opmerkingen
2014 Black Power Flower Gitarist, tekstschrijver en producer

Anders[bewerken]

(Selectief)

Jaar Titel Opmerkingen
1995 De Con - Balls For Days Drums (uitgegeven op El Camino Records)
1995 Solarfeast - Gossamer Producer (uitgegeven op El Camino Records)
1996 L.A.B. - 7" Single Gitaar ("Burning Leaf", "Chihuahua")
1998 Fatso Jetson - 7" Singles Gitaar ("Blueberries & Chrome", "Swollen Offering", "Accelerator General")
1998 Meteor City - Welcome to Meteor City Gitaar, Fatso Jetson-song ("Procrastination Process")
1998 Desert Sessions - Volumes 1 & 2 Drum, basgitaar en percussie
1999 Desert Sessions - Volumes 5 & 6 Drum, gitaar
2004 Auf der Maur - Auf Der Maur Drum ("Followed The Waves", "My Foggy Notion")
2005 Yellow No. 5 - Demon Crossing Drums
2005 Hulk - Cowboy Coffee and Burned Knives Gast "Seducer"
2006 Sabbia (film/documentaire) - Kate McCabe Componist, concept
2006 Ten East - Extraterrestrial Highway Basgitaar
2012 Earthlings? - Earthlings? (opnieuw uitgegeven) Conga, "Lightning Song"
2013 Black Pussy Producer (uitgegeven op Made In China Records)
2013 War Drum Producer

Externe links[bewerken]