Palm Jebel Ali

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Palm Jebel Ali (groen), naast het geplande Dubai Waterfront (rood).

Palm Jebel Ali is het tweede van de drie Palmeilanden dat voor de kust van Dubai wordt aangelegd. De realisatie van het project is in handen van de Belgische baggeraar Jan De Nul.

De werken aan Palm Jebel Ali werden in oktober 2002 aangevat, maar in de zomer van 2008 voorlopig gestopt.

Net als de andere twee schiereilanden heeft ook deze de vorm van een palmboom. Het schiereiland zal met een rondweg voorzien van steigers en villa's op palen boven het water, worden gebouwd. Volgens de plannen zou het een dusdanige vorm krijgen dat het een gedicht vormt dat wellicht vanuit de ruimte gelezen kan worden. Dit gedicht is geschreven door Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Het eiland zou plaats moeten bieden aan 500.000 personen.

Busch Entertainment Corporation heeft aangekondigd dat een overeenkomst is gesloten met Nakheel PJSC, een van ’s werelds grootste projectontwikkelaars, om the Worlds of Discovery – SeaWorld, Aquatica, Busch Gardens and Discovery Cove - te creëren op het Palm Jebel Ali in Dubai. Men was overeengekomen om gefaseerd vier themaparken te bouwen, waarbij het eerste park in 2021 klaar zou zijn.

Worlds of Discovery is geprojecteerd op het gedeelte van The Palm Jebel Ali dat bekendstaat als “the Crown”. Het eiland dat de vier parken zal huisvesten wordt opgespoten in de vorm van een orka. Naast de parken zouden op het eiland ook woningen, hotels, en winkels gerealiseerd worden.

Door financiële problemen bij de projectontwikkelaar Nakheel in 2009 is het gehele project vertraagd. Nakheel meldde in maart 2015 de plannen niet opgegeven te hebben, maar de verdere uitvoering van het project alleen als mogelijkheid voor de langere termijn te zien.