Panay-neushoornvogel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Panay-neushoornvogel
IUCN-status: Bedreigd[1] (2013)
Penelopides panini pair2.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Bucerotiformes
Familie: Bucerotidae (Neushoornvogels)
Geslacht: Penelopides
Soort
Penelopides panini
(Boddaert, 1783)
Panay-neushoornvogel op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De panay-neushoornvogel (Penelopides panini) is een neushoornvogel die alleen voorkomt in de regenwouden van de Filipijnen

Algemeen[bewerken]

De panay-neushoornvogel is een van de kleinste in de Filipijnen voorkomende neushoornvogelsoorten. Het mannetje is makkelijk te herkennen aan de vaalwitte kop, zijkanten van de nek, onderkant hals en borst. De buik en flanken zijn in tegenstelling tot de andere Filipijnse soorten Penelopides donkerrood in plaats van vaalgeel. De rug en vleugels zijn bruin tot zwart met wat donkerrood daardoorheen. De staart is wit tot donkerrood. Het vrouwtje is grijsbruin tot zwart.

De soort wordt ongeveer 60 tot 62 centimeter lang met een spanwijdte van zo'n 26 tot 28,5 centimeter.

De panay-neushoornvogel is net als alle neushoornvogels een luidruchtige vogel die in paren of in groepjes leeft. De soort vliegt door afwisselend met de vleugels te klappen en te zweven.

Voedsel[bewerken]

Het dieet van de panay-neushoornvogel bestaat voornamelijk uit fruit. Ze eten ook wel insecten, kevers, mieren en heel soms wormen.

Voortplanting[bewerken]

De panay-neushoornvogel plant zich voort in de maand mei. Het vrouwtje legt daarbij zo'n 3 eieren, waarbij ze zichzelf inbouwt in haar nest tijdens het uitbroeden van de eieren.

Ondersoorten[bewerken]

Er zijn twee ondersoorten bekend:

  • Penelopides panini panini
  • Penelopides panini ticaensis (waarschijnlijk uitgestorven)

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De panay-neushoornvogel komt voor in de regenwouden en bosranden tot zo'n 1500 meter boven de zeespiegel op de eilanden Guimaras, Masbate, Negros, Pan de Azucar, Panay en Sicogon (P. panini panini) en op het eiland Ticao (P. panini ticaensis).

Status[bewerken]

Mogelijk zijn op deze eilanden in totaal nog 900 paren. Op Panay is de neushoornvogel redelijk algemeen in het Central Panay Mountains National Park (in oprichting). Op Negros wordt de vogel zeldzaam, maar is in 2003 nog waargenomen. Verder zijn er incidentele waarnemingen op de overige genoemde eilanden. De populaties op Ticao, Guimaras en Sicogon zijn waarschijnlijk uitgestorven. In 1988 was het bosareal op Negros 4% en op Panay nog maar 8% van het totale eilandoppervlak. Desondanks wordt brandlandbow daar nog steeds toegepast. Daarnaast wordt er op de panay-neushoornvogel gejaagd. Daarom staat de vogel als "bedreigd" op de internationale rode lijst. Inmiddels worden ter bescherming bosreservaten ingesteld en bestaat er een kweekprogramma om vogels die in gevangenschap zijn opgegroeid in de natuur los te laten.[1]

Bronnen, noten en/of referenties
  • Kennedy, R.S., Gonzales P.C., Dickinson E.C., Miranda, Jr, H.C., Fisher T.H. (2000) A Guide to the Birds of the Philippines, Oxford University Press, Oxford.