Papagomys armandvillei

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Papagomys armandvillei
IUCN-status: Gevoelig[1] (2008)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Muridae (Muisachtigen)
Geslacht:Papagomys
Soort
Papagomys armandvillei
Jentink, 1892
Afbeeldingen Papagomys armandvillei op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Papagomys armandvillei op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Papagomys armandvillei is een knaagdier uit het geslacht Papagomys dat voorkomt op Flores.

P. armandvillei is een grote rat, met kleine oren, een korte staart, een gedrongen lichaam en een dichte, harde vacht, wat suggereert dat het een op de grond levende rat is die holen gebruikt. De rug is donkerbruin, de onderkant lichtgrijs. De kleine, ronde oren zijn bedekt met fijne, donkerbruine haren. De lichtbruine voorvoeten zijn kort en breed. De bruine achtervoeten zijn lang en breed. De bijna naakte, korte staart is voor het grootste deel donkerbruin. De punt (ongeveer een derde van de hele staart) kan echter zowel wit, lichtbruin als donkerbruin zijn. Per centimeter zitten er zes schubben. Op elke schub zitten drie haren. De kop-romplengte (van volwassen exemplaren) bedraagt 400 tot 435 mm, de staartlengte 330 tot 360 mm, de achtervoetlengte 81 tot 88 mm, de oorlengte 26 tot 31 mm en de schedellengte 75 tot 82 mm.

De rat eet bladeren, knoppen, fruit en bepaalde insecten. Mogelijk is hij de tegenhanger op Flores van Eropeplus canus uit Celebes.

Literatuur[bewerken]

  • Musser, G.G. 1981. The Giant Rat of Flores and its Relatives East of Borneo and Bali. Bulletin of the American Museum of Natural History 169:67-176.