Parcival College

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Parcival College
Parcival college.JPG
Algemeen
Locatie Groningen
Vestigingen Merwedestraat 45, 98 en reggestraat 1
Opgericht 1980
Type vmbo-tl, havo, vwo, c-stroom
Denominatie algemeen bijzonder (antroposofisch)
Bevoegd gezag stichting VSNON
Personen
Rector Ton Wijnbergen
Leraren 45
Leerlingen 800
Overig
Motto Worden wie je bent
Schoolkrant Parcival Peper
Website http://www.parcivalcollege.nl
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Parcival College is een vrijeschool voor middelbaar onderwijs gelegen in Groningen. De school heeft de stromen: c stroom, TL/havo, havo/vwo en mavo, havo en vwo.

Beschrijving[bewerken]

De school werd vernoemd naar de ridder Parcival, die behoorde tot de ridderkring rondom de legendarische Koning Arthur. De school is betrekkelijk kleinschalig en maakt deel uit van de stichting De Vrije School Noord en Oost Nederland (VSNON).


De 3 noordelijke provincies vormen het voedingsgebied. In de stad Groningen, Leeuwarden, Assen, Meppel en Emmen zijn vrije basisscholen. Een aanzienlijk deel van de leerlingen van deze basisscholen stromen door naar het Parcival College als middelbare school.

De lessen worden op twee locaties gegeven, Merwedestraat 45 en 98. Het gebouw Merwedestraat 45 is het voormalige schoolgebouw van de rooms-katholieke st. Bernadette huishoudschool. Dit is een gemeentelijk monument en is ontworpen door de architect Jan Mol.

Geschiedenis[bewerken]

In 1978 ontstond vanuit de vrije basisschool in Groningen een actiegroep voor het starten van een bovenbouw. Jan Vis, lid van de Eerste Kamer voor D'66, speelde daarin een voortrekkersrol. In 1980 werd gestart met de bovenbouw in de vorm van een 8e klas. Aanvankelijk bleef de bovenbouw onderdeel van de basisschool. In 1982 werd de bovenbouw zelfstandig en moest zichzelf bedruipen. Met ingang van het schooljaar 1986-1987 kreeg de school voor het eerst overheidssubsidie.

Onderwijs[bewerken]

Het Parcival College kent 4 leerroutes: vwo, havo, vmbo-t en c-stroom. Naast de reguliere vakken volgen de leerlingen o.m. muziek, toneel, euritmie, tekenen en handvaardigheid. Verder krijgen de leerlingen periodeonderwijs waarbij de lesstof aansluit bij de ontwikkelingsfase van het kind. Bijvoorbeeld bij leerlingen in de 7e klas (de brugklas) gaat het om het verkennen van grenzen en het onderzoeken van nieuwe mogelijkheden. Deze lessen gaan over ontdekkingsreizen en sterrenkunde.

Activiteiten[bewerken]

Gedurende het schooljaar worden verschillende jaarfeesten gevierd. Speciaal verbonden met het vrijeschool onderwijs zijn de viering van het Michaelsfeest in het najaar en het Sint Jansfeest in het begin van de zomer. Het Michaelsfeest is vernoemd naar de aartsengel Michael uit het christelijke geloof. Dit feest staat in het teken van moed en het verleggen van grenzen. Elk jaar is er een voorjaarsconcert in de Oosterpoort waaraan alle leerlingen als leden van het schoolkoor deelnemen.

Beoordeling[bewerken]

Het Parcival College scoorde in het schooljaar 2010 - 2011 als gemiddeld eindexamencijfer een 6.9.[1]