Passe-partout (lijst)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Blauwe passe-partouts

Een passe-partout is een kartonnen lijst die over een kunstwerk, foto of reproductie wordt gelegd. Het doel is het kunstwerk zelf te beschermen tegen beschadiging en om bovendien het ingelijste werk beter tot zijn recht te laten komen.

Met name in geval van een aquarel of foto's, die achter glas worden ingelijst, is het gebruik van het passe-partout noodzakelijk, anders zou het oppervlak van het kunstwerk in aanraking komen met het glas.

In het karton van de passe-partout wordt in het midden een meestal rechthoekig venster van de gewenste grootte gesneden. De signatuur van de kunstenaar moet daarbij zichtbaar blijven. Ook een ovale vorm wordt wel gebruikt, bijvoorbeeld bij oude foto's. De binnenranden van het karton worden vaak schuin afgesneden, zodat er wat diepte in het geheel komt. Bij de hoeken is de passe-partout dan onder verstek afgewerkt. Voor het netjes snijden van de passe-partout is speciaal snijgereedschap nodig.

Een passe-partout wordt gemaakt van een goede kwaliteit karton van enkele millimeters dik. Voor kostbare kunstwerken wordt liefst zuurvrij karton gebruikt. Meestal wordt licht gekleurd, vrijwel wit, karton gebruikt, maar soms kiest men voor een kleur die op het kunstwerk is afgestemd.

Op de passe-partout rond deze foto is de onderste rand breder. Bovendien is het passe-partout versierd.

Bij traditionele toepassingen heeft het passepartout aan de onderzijde een wat bredere rand dan bovenaan.

Zie ook[bewerken]