Pat Benatar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pat Benatar
PAT BENATAR 2007-09-07.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Patricia Mae Andrzejewski
Geboren 10 januari 1953
Land Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1978-heden
Genre(s) Pop, Dance, Rock, Hardrock
Label(s) Chrysalis Records
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Pat Benatar (geboren Patricia Mae Andrzejewski, Brooklyn, New York, 10 januari 1953) is een Amerikaanse zangeres die verschillende hits scoorde in de jaren 1980.

Pat Benatar, die geboren werd in Brooklyn, studeerde aanvankelijk opera-muziek. In 1971 trouwde ze met Dennis T. Benatar, waardoor ze de achternaam kreeg waarmee ze beroemd werd. In 1977 werd haar zangtalent ontdekt tijdens een talentenjacht in een New Yorkse club.

Ze scheidde van Benatar en trouwde later met de gitarist van haar band, Neil Giraldo. Samen kregen ze twee dochters.

In de jaren 1980 scoorde ze enkele grote hits, waarvan Love is a battlefield de bekendste is. Dit nummer uit 1983 werd in onder meer Nederland een nummer 1-hit. Tussen 1980 en 1983 won ze vier jaar achtereen een Grammy Award voor beste vrouwelijke rockact. Later werd ze nog vier keer genomineerd voor deze categorie.

Benatar werd later in haar muziekcarrière woordvoerder van een bewustmakingscampagne rond gehoorproblemen van de batterijenfabrikant Energizer.

Leven en Carrière[bewerken]

Pat Benatar: ze is altijd een regelbreker geweest en een pionier, ze blijft een gedurfde en onderscheidende artiest, zowel op het podium als op het record, en nu, na meer dan drie decennia in rock 'n roll, is ze een bonafide levende legende .

Benatar is viervoudig Grammy-winnaar en een klassiek getrainde mezzosopraan. In de jaren tachtig had Benatar twee RIAA-gecertificeerde Multi-Platinum-albums, vijf RIAA-gecertificeerde Platinum-albums, drie RIAA-gecertificeerde Gold-albums en 19 Top 40-singles, waaronder de Top 10-hits, "Hit Me With Your Best Shot", "Love Is een Battlefield "," We Belong "en" Invincible ". Tijdens de vroege dagen van MTV was Benatar een van de meest gespeelde artiesten op het populaire muziekkanaal. Haar hits blijven nu even onvergetelijk als ze waren bij het aanbreken van MTV, toen Pat tevoorschijn kwam, onbevreesd, vechtend en een pad smeedde voor andere vrouwelijke rocksterren over de hele wereld.

Pat werd geboren als Patricia Andrzejewski in Brooklyn, New York en groeide op in Lindenhurst, Long Island. Pat begon te zingen op de basisschool en stopte nooit met haar ambacht tijdens haar tienerjaren. Toen ze 19 was, na een half jaar op de universiteit te hebben gezeten, stopte ze om te trouwen met haar geliefde Dennis Benatar; een militair die trainde in Fort Jackson, Zuid. Het echtpaar zou uiteindelijk scheiden, in 1979.

In 1973 stopte Benatar met haar baan als bankvertegenwoordiger om fulltime een zangcarrière na te streven nadat zij was geïnspireerd door een concert dat ze in Richmond, VA zag. Ze trad een op met een loungeband genaamd Coxon's Army, en ze werden al snel stamgasten bij Sam Millers Basement Club, die redelijk bekend was in en rond Richmond. In 1975, net toen Coxon's Army op het punt stond te breken, verliet Benatar de band, tegen het advies in van alle betrokkenen. Ze stopte alles wat ze bezat in haar en reed terug naar NYC, met slechts $ 2500,00 in haar zak. En ze keek nooit achterom.

Op een avond in 1975 besloot Benatar een open mic-avond te proberen bij Catch a Rising Star. Ze was de 27e in de rij om door te gaan en kwam pas om 02.00 uur op het podium. Benatar’s versie van Judy Garland's "Rock A Bye Your Baby with a Dixie Melody" deed de menigte op hol slaan. Toen de kamer explodeerde, rende de eigenaar van de club, Rick Newman, naar binnen om te zien wie mogelijk een dergelijk antwoord vanuit de zaal kon opdragen. Hij keek naar de rest van de uitvoering en toen de band klaar was, benaderde Newman Benatar en vroeg "Who ARE you?". Zo begon hun relatie als manager en kunstenaar; een werkrelatie die bijna 15 jaar zou duren.

Catch a Rising Star was niet de enige doorbraak van Benatar in 1975. Ze lanceerde ook het deel van Zephyr in The Zinger, Harry Chapin's off Broadway, futuristische rockmusical. De productie, die op 19 maart 1976 in het Playhouse van de Performing Arts Foundation (PAF) in Huntington Station, Long Island debuteerde, duurde een maand en bevatte ook Beverly D'Angelo en Christine Lahti.

Halloween, 1977, bleek een cruciale nacht in de scareer van Benatar. Eerder op de avond had ze zich verkleed als een personage uit de cult-sciencefictionfilm 'Cat Women of the Moon' en met vrienden naar Café Figaro in het dorp getrokken. Ze deed mee aan de kostuumwedstrijd van de clubs ... en won. Om dit te vieren ging de groep allemaal terug naar boven, Catch a Rising Star en trad op in kostuum. Ondanks het uitvoeren van haar gebruikelijke reeks liedjes, kreeg ze een staande ovatie.

Het was niet haar eerste, maar ze wist dat deze spandexed stage persona een hit was. Dus herhaalde ze de blik de volgende nacht opnieuw en ontving dezelfde reactie van de menigte. Naarmate de nachten voorbijgingen, werden de outfits een beetje aangepast, de spandex werd aangepast en de kenmerkende look die iedereen leerde kennen, was geboren.

In 1978, tussen optredens in Catch a Rising Star en het opnemen van commerciële jingles voor Pepsi Cola, was Benatar hoofd van de nachtclub Tramps in New York City, waar haar prestaties indruk maakten op vertegenwoordigers van verschillende platenmaatschappijen. Ze was getekend bij Chrysalis Records door mede-oprichter Terry Ellis. In het voorjaar van 1979 introduceerde producer en schrijver, Mike Chapman, Benatar aan Neil Giraldo, een opkomende gitarist. Giraldo begon zijn carrière in 1978, als een belangrijk lid van de Rick Derringer-band, na het verslaan van 200 andere gitaristen voor de positie. Chapman vond dat Benatar een muzikaal regisseur en partner nodig had die een agressiever geluid kon creëren en dacht dat Giraldo de perfecte keuze was. In Giraldo, Benatarfound iemand die zo sterk is als zij, iemand die dezelfde vuurkracht kan evenaren, iemand die haar kan inspireren, terwijl ze door haar wordt geïnspireerd. Hun verbinding was onmiddellijk ... het was inderdaad een perfecte pasvorm.

In de hitte van de nacht werd opgenomen in juni en juli 1979. Dit was de eerste keer dat de wereld kennis maakte met het duurzame partnerschap van Giraldo en Benatar en hun rock-n-roll-liefdesaffaire. In The Heat Of The Night, waarin de klassieke 'Heartbreaker' en de door Giraldo geschreven hit 'We Live For Love' werden opgenomen, ging platina.

Het winnende album van 980 Grammy, Crimes of Passion, zag Giraldo arrangeren, gitaar spelen en keyboards en zang leveren voor nummers als "Fire and Ice". Het album bevatte haar kenmerkende nummer "Hit Me With Your Best Shot" en bereikte vijfvoudig platina terwijl ze Pat haar eerste Top 10 miljoen verkochte hit gaf. Het jaar daarop bevestigden Benatar en Giraldo hun plaats in de muziekgeschiedenis voor altijd, door respectievelijk de eerste vrouwelijke en eerste gitarist te zijn die ooit op MTV verscheen met de video voor "You Better Run".

Het duo ging in 1981 verder met Precious Time, waarmee Giraldo officieel aan boord was als producer en arrangeur; evenals gitaar, keyboards en zang. Precious Time leverde een tweede Grammy voor Benatar, voor de eerste single, 'Fire and Ice', en ging dubbel platina en overtrof zijn voorganger door # 1 te raken. Deze prestaties hebben de samenwerking tussen Giraldo en Benatar versterkt als een steeds meer niet te stoppen kracht in de muziekindustrie.

Van de tien Grammy Award-ceremonies in de jaren tachtig werd Benatar negen keer genomineerd voor Best Female Rock Performance, waaronder "We Belong" en "Invincible" in 1984, "Sex as a Weapon" in 1986, "All Fired Up" in 1988 en in 1989 voor "Let's Stay Together". Ze won van 1980 tot 1983 een ongekende vier opeenvolgende Grammy Awards voor Best Female Rock Performance voor haar tweede LP, Crimes of Passion, en de nummers "Fire and Ice", "Shadows of the Night" en "Love Is a Battlefield".

Andere platina-albums volgden. Het team herhaalde hun muzikale arrangement op Get Nervous in 1982, met nog een Top Five hit en Grammy-winnaar, Shadows of the Night.

De Live From Earth van 1983 had de miljoen verkopende gouden single 'Love Is A Battlefield'. De single piekte op nummer 5 in de VS en won Benatar onderweg nog een Grammy. Tropico uit 1984 schitterde ook in de schijnwerpers van de Top Vijf en bracht de Grammy-genomineerde 'We Belong' in kaart.

In 1985 zou Seven The Hard Way de Amerikaanse Top 10 bereiken met de # 10 single "Invincible", die ook het thema werd voor de film, The Legend of Billie Jean. "Sex As a Weapon" zou in januari 1986 tot 28 stijgen. Het album piekte op # 26 en behaalde een RIAA Gold-certificering (import-cd).

In 1988 bracht Benatar haar 8e album uit, Wide Awake in Dreamland, voornamelijk opgenomen in de studio van Giraldo, die de Top 20-hit "All Fired Up" opleverde. Het album verdiende haar nog een andere Grammy-nominatie voor "Let's Stay Together" in 1989. In 1991 kwam het op blues / swing geïnspireerde True Love-album, in 1993 gevolgd door de veelgeprezen Gravity's Rainbow.

In 1997 bracht Pat Innamorata op het CMC International-label uit. Toen in 1998 de live-dapperheid van Benatar, 8-18-80, verder werd gevierd, werd een live-opname van een concert in het Old Waldorf in San Francisco uitgebracht.

In 1999 openden Benatar en Giraldo hun privékluizen en verzamelden ze een uitgebreide collectie met drie cd's, Synchronistic Wanderings: Recorded Anthology 1979-1999. Deze indrukwekkende set bevat nummers van soundtracks (inclusief Speed), bijdragen aan tribute-projecten en voordelen, eerder niet-uitgebrachte live-opnames, outtakes en demo's, B-kanten en rariteiten die nooit eerder op CD beschikbaar waren.

Alsof dat niet genoeg was, brachten Benatar en Giraldo in de zomer van 2002 een spannende live-CD en DVD uit. De CD, Summer Vacation Soundtrack Live, en de DVD, Summer Vacation Live, bevatten een concert van 90 minuten gefilmd in het Grove Theatre in Anaheim, Californië. Daarnaast debuteerden ze vier nieuwe nummers ("I Won't", "Girl", "Out Of The Ruins" en "Please Don't Leave Me"), evenals eerder niet-opgenomen akoestische versies van "We Belong" en "Love Is A Battlefield." Zomervakantie Live DVD ook opgenomen achter de schermen beelden en exclusieve interviews.

In augustus 2003 bracht Benatar Go uit, haar eerste album met nieuwe nummers in zeven jaar. Benatar beschreef de plaat als een "eigentijdse gitaargestuurde plaat" en "de natuurlijke voortgang van waar we zouden moeten zijn".

Nadat ze in 2008 was ingewijd in de Long Island Hall of Fame, bracht Benatar haar langverwachte autobiografie uit in 2010, de toepasselijke titel Between a Heart and a Rock Place - die de wereld een fascinerende kijk gaf op het leven en de tijden van een van de meest geliefde vrouwelijke rock-'n-roll-iconen aller tijden.

Pat Benatar wordt erkend als de toonaangevende vrouwelijke rockzanger van de jaren '80 - een prestatie die wordt gekenmerkt door haar ongekende overwinning van vier opeenvolgende Grammy Awards tussen

1980 en 1983, evenals drie American Music Awards - maar Benatar en Giraldo blijven een rock'n'roll-krachtpatser vandaag de dag, concerten verkopen en nog steeds publiek verbluffen na meer dan drie decennia samen muziek. Het is een chemie die ongetwijfeld voor altijd spannende muziekliefhebbers zal zijn.

(bron: www.benatargiraldo.com [1] )

Discografie[bewerken]

 • 35th Anniversary Tour - Live (2015)
 • Ultimate Collection (2008)
 • Live in America (2008)
 • Greatest Hits (2005)
 • Summer Vacation Tour Live (2005)
 • In The Heat Of The Night: Live (2004)
 • Go (2003)
 • Classic Masters (2002)
 • Christmas in America (2001)
 • The Collection (2001)
 • Best Of Vol. 1 (2001)
 • 8-15-80 (live) [remastered] (2000)
 • Extended Versions (2000)
 • Greatest Hits Live (2000)
 • Synchronistic Wanderings (remastered) (1999)
 • Premium Gold Collection (1999)
 • Alive in America (1998)
 • Innamorata (1997)
 • Back To Back Hits (1996)
 • All Fired Up: Very Best of Pat Banatar (1994)
 • Very Best of pat Banatar (1994)
 • Gravity's Rainbow (1993)
 • True Love (1991)
 • Best Shots (1989)
 • Wide Awake In Dreamland (1988)
 • Seven The Hard Way (1985)
 • Get Nervous (1984)
 • Tropico (1984)
 • Live From Earth (1983)
 • Precious Time (1981)
 • Crimes of Passion (1980)
 • In The Heat of the Night (1979)

Albums[bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Precious Time 08-08-1981 24 7
Live From Earth 18-02-1984 2 16
Tropico 24-11-1984 26 9
True Love 04-05-1991 54 10

Singles[bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
I Need A Lover 08-03-1980 31 4
Love Is A Battlefield 11-02-1984 1(4wk) 14
We Belong 17-10-1984 10 9
Invincible 05-10-1985 18 6
True Love 25-05-1991 13 6 Alarmschijf

Radio 2 Top 2000[bewerken]

Nummer(s) met noteringen in de Radio 2 Top 2000 '99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18 '19
Love Is A Battlefield 429 392 853 871 951 893 1071 1227 1240 1060 1111 1035 962 1118 1182 908 1068 1125 1067 990 1087

Externe link[bewerken]