Patrick Sandra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Patrick J.F. Sandra (Kortrijk, 20 oktober 1946) is een Belgisch scheikundige, professor emeritus van de Universiteit Gent en ondernemer.

Loopbaan[bewerken]

Sandra studeerde scheikunde aan de Universiteit Gent, waar hij in 1969 een licentie en in 1975 een doctoraat behaalde. Zijn proefschrift handelde over de analyse van de smaak en geur van hop in bieren. Vanaf 1989 werd hij aangesteld als docent, en vanaf 2000 werd hij benoemd tot hoogleraar aan zijn alma mater.[1] Daarnaast gaf hij ook les aan de Universiteit Stellenbosch (Zuid-Afrika), de Universiteit van Évora (Portugal) en de Technische Universiteit Eindhoven (Nederland). In 2011 ging hij met emeritaat.

Het onderzoek van Patrick Sandra spitste zich hoofdzakelijk toe op ontwikkeling van nieuwe methoden binnen de chromatografie, met het oog op nauwkeurige analyse van voeding, geneesmiddelen, chemicaliën en verontreinigingen in het milieu. In 1986 richtte hij het Research Institute for Chromatography (RIC) op, oorspronkelijk gevestigd in Wevelgem, thans met vestigingen in Kortrijk en Rijsel.

Patrick Sandra is co-auteur van meer dan 450 wetenschappelijke publicaties.

Dioxinecrisis[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Dioxinecrisis voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Patrick Sandra haalde ten tijde van de dioxinecrisis in 1999 uit naar het Belgische Ministerie van Volksgezondheid omdat dat, naar zijn mening, het probleem over het hoofd zag, en niet genoeg aandacht gaf aan de pcb's (de oorsprong van deze dioxinecrisis) maar slechts aan de dioxines zelf. Pcb's die kippen innemen bij het voederen hebben in hun lichaam eenzelfde werking als dioxines. Daarom was het gewenst niet alleen onderzoek te voeren naar de dioxines zelf.

Onderscheidingen[bewerken]

Voor zijn werk kreeg Sandra diverse onderscheidingen, waaronder:

  • 1989 - Tswett Award (Rusland)
  • 1994 - Dal Nogare Award (Verenigde Staten)
  • 1994 - Martin Gold Medal (Chromatographic Society, Verenigd Koninkrijk)
  • 1995 - Golay Award (Verenigde Staten)
  • 1996 - Colacro Medal (Venezuela)
  • 2001 - Memorial Medal of the Slovak Chemical Society (Slovakije)
  • 2004 - ISEO Award (Italië)
  • 2004 - Chromatography Award (Zuid-Afrika)
  • 2005 - American Chemical Society Chromatography Award 2005 (Verenigde Staten)
  • 2014 - Pregl Medal Award

Sandra ontving ook twee eredoctoraten: in 2004 van de Universiteit van Turijn en in 2007 van de Universiteit van Messina.