Paul Chabas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Paul Chabas

Paul Émile Joseph Chabas (Nantes, 7 maart 1869Parijs, 10 mei 1937) was een Frans kunstschilder.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Chabas studeerde aan de Académie des Beaux-Arts en de Académie Julian, bij William Bouguereau en Tony Robert-Fleury. Hij exposeerde voor het eerst in de Salon de Paris in 1890. In 1900 kreeg hij een gouden medaille op de wereldtentoonstelling te Parijs in 1900. Later maakte hij reizen naar Noorwegen, Griekenland en Algerije.

Een belangrijk thema in het werk van Chabas is het jonge (naakte) meisje in een natuurlijke omgeving. Zijn bekendste werk is Matinée du septembre (1912). Matinée du septembre werd voor het eerst tentoongesteld in de Salon de Paris in 1912, maar veroorzaakte een jaar later een schandaal bij expositie in de Verenigde Staten, vanwege 'immoraliteit'. Chabas maakte ook naam als portretschilder en illustrator van boeken, onder meer van Paul Bourget en Alfred de Musset.

Chabas werd onderscheiden met het Franse Legioen van Eer. Van 1925 tot 1935 was hij voorzitter van de Société des Artistes Français. Hij overleed in 1937 te Parijs op 68-jarige leeftijd.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Marques, Luiz (ed.): Catálogo do Museu de Arte de São Paulo Assis Chateaubriand: Arte francesa e escola de Paris. São Paulo: Prêmio, 1998. pag. 177-178.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Paul Émile Chabas van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

,-