Paul van der Grijp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wikiwerner (overleg | bijdragen) op 4 aug 2018 om 17:17. (Wikipedia:Stemlokaal/Modificatie Amsterdamconstructies, http://woordenlijst.org/leidraad/16/3 met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Paul van der Grijp
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke gegevens
Geboren Nijmegen, 1952
Werkzaamheden
Vakgebied Antropologie
Universiteit Université Lumière, Lyon
Soort hoogleraar gewoon hoogleraar
Beroep antropoloog
Bekende werken Islanders of the South (Leiden, 1993)
Identity and Development (Leiden, 2004)
Passion and Profit (Berlijn, 2006)
Art and Exoticism (Berlijn, 2009)
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Paul van der Grijp (Nijmegen, 1952) is een Nederlandse hoogleraar antropologie aan de Faculteit voor Antropologie en Sociologie van de Université Lumière in Lyon, Frankrijk. Hij is tevens directeur van het onderzoeksinstituut Centre des Recherches et d'Etudes en Anthropologie (CREA) aan dezelfde universiteit.

Academisch

Hij studeerde filosofie en antropologie aan de Universiteit van Nijmegen, waar hij promoveerde op een economisch-antropologisch proefschrift gebaseerd op veldwerk in het Polynesische koninkrijk Tonga. Na een aanstelling als onderzoeker van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen aan de Universiteit van Utrecht emigreerde hij in 1998 naar Frankrijk. Dit deed hij op uitnodiging van Maurice Godelier om de band te versterken tussen het toen pas door Godelier opgerichte onderzoeksinstituut Centre de Recherche et de Documentation sur l'Océanie in Marseille en de regionale universiteit, de Université de Provence (Aix-Marseille). Gedurende zeven jaar werkte Paul van der Grijp als enige universitair docent van het CREDO aan het Département d'Anthropologie in Aix-en-Provence, de laatste twee jaar als directeur. De andere CREDO-leden waren als onderzoeker aan het CNRS of als docent-onderzoeker aan de École des hautes études en sciences sociales verbonden. In 2005 werd hij tot hoogleraar benoemd aan de Université des Sciences et Technologies in Rijsel en in 2008 aan de Université Lumière in Lyon. Behalve gastcolleges aan andere dan voornoemde universiteiten in Nederland en Frankrijk doceerde hij in Siena en Turijn in Italië; Wenen in Oostenrijk; Maynooth in Ierland; Taipei en Táidong in Taiwan; Papeete in Frans-Polynesië; en Hawaï in de Verenigde Staten. Specifiek voor het Département d'Anthropologie in Lyon is niet alleen dat het de grootste antropologische onderwijsinstelling in Frankrijk is, maar ook dat het via het exclusieve interuniversitaire uitwisselingsprogramma CREOLE een tweejarige masteropleiding met negen andere antropologische instituten elders in Europa deelt.

Lijnen van onderzoek

Tussen 1982 en 2008 kon Paul van der Grijp twaalf keer langdurig veldwerk op verschillende eilanden en archipels in West-Polynesië verrichten. Was zijn antropologische onderzoek aanvankelijk vooral op economische, sociale en politieke vraagstukken georiënteerd, de laatste jaren interesseert hij zich steeds meer voor onderwerpen betreffende (westerse en niet-westerse) kunst; privéverzamelaars en musea; en representaties van exotisme en authenticiteit. Zijn persoonlijke onderzoeksprogramma, getiteld "De antropologie van identiteitsconfiguraties: Transformaties van sociale en economische verhoudingen en macht in West-Polynesië", is gearticuleerd rondom de volgende vier assen:

  1. de antropologie van economische ontwikkeling van Polynesische samenlevingen, hun historische transformaties en integratie in de wereldeconomie;
  2. de politieke antropologie van Polynesische staten en gebiedsdelen, hun culturele identiteiten en de verandering van hun regeringsvorm en machtssystemen;
  3. antropologie van de kunst, van kunstenaars, privéverzamelaars en publieke verzamelaars (musea) in Polynesië, Azië en Europa;
  4. geschiedenis en theorieën van de antropologie.

Zijn meest recente onderzoek betreft het begrip mana in Polynesië met betrekking tot de politieke macht van hoofdlieden in verleden en heden. Daarnaast participeert hij in diverse collectieve onderzoeksprogramma's, bijvoorbeeld over de verbeelding van de leeuw in Lyon, Afrika en Azië.

Bibliografie

  • 1987a Produktie en denkwijzen in Polynesië: Sociale asymmetrie, ideologie en verandering op de Tonga-Eilanden. Proefschrift, Universiteit van Nijmegen.
  • 1987b Sporen in de antropologie. (Red. met T. Lemaire en A. Trouwborst). Nijmegen: IKSA.
  • 1990a Vertekende vergezichten: Perspectieven op de kenbaarheid van andere culturen en samenlevingen. Utrecht: ISOR.
  • 1990b Natuur en cultuur: Beschouwingen op het raakvlak van antropologie en filosofie. (Red. met R. Corbey). Baarn: Ambo.
  • 1993a Islanders of the South: Production, Kinship and Ideology in the Polynesian Kingdom of Tonga. Leiden: KITLV Press.
  • 1993b Politics, Tradition and Change in the Pacific. (Special issue of the Bijdragen tot de Taal-, Land- en Volkenkunde; red. met T. van Meijl). Leiden: KITLV Press.
  • 1994 European Imagery and Colonial History in the Pacific. (Red. met T. van Meijl). Saarbrücken: Breitenbach.
  • 2002 Images de l'homme économique et politique en Polynésie. Thèse d'Habilitation à Diriger des Recherches. 4 volumes. Aix-en-Provence: Université de Provence.
  • 2004 Identity and Development: Tongan Culture, Agriculture, and the Perenniality of the Gift. Leiden: KITLV Press.
  • 2006a Pacific Area Studies: Prospects for Research. (Special issue of Asia-Pacific Forum; red.). Taipei: Center for Asia-Pacific Area Studies, Academia Sinica.
  • 2006b Passion and Profit: Towards an Anthropology of Collecting. Berlijn: LIT Verlag.
  • 2009 Art and Exoticism: An Anthropology of the Yearning for Authenticity. Berlijn: LIT Verlag.