Pepermuntolie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Pepermuntolie is een etherische olie die wordt gewonnen uit de bovengrondse delen van pepermunt. Het is een in de cosmetica en farmaceutische industrie belangrijke olie. De olie wordt verwerkt als smaakstof in onder meer tandpasta, mondwater en pepermuntsnoep.[1] Pepermuntolie is een kleurloze tot lichtgele vloeistof met een dichtheid van 0,896–0,916 g/ml. Het heeft een scherpe, zeer frisse en muntachtige geur en een verkoelende en verfrissende werking.

Samenstelling[bewerken]

Belangrijkste inhoudsstoffen zijn menthol (35–45 %) en menthon (15–20 %); daarnaast nog menthylacetaat (3–5 %), neomenthol (2,5–3,5 %) en isomenthol (3 %). Voor toepassingen in de geneeskunde moet het menthofuraan door destillatie verwijderd zijn.

Hoofdbestanddeel van pepermuntolie, en hoofdverantwoordelijke voor de werking van de olie is vooral de stof menthol. Menthol behoort tot een groep stoffen (monoterpenolen) die ons lichaam helpen bacteriën en zelfs virussen te verdrijven.

Extractie[bewerken]

Pepermuntolie wordt gewonnen uit de bladeren en stengels van de pepermunt plant (Mentha piperita). De bladeren van deze plant hebben van zichzelf een kamferachtige smaak, maar na kruidenextractie ontstaat de typische pepermuntsmaak. Er komt niet veel pepermuntolie van een plant. De planten van één vierkante meter grond leveren slechts ongeveer drie gram pepermuntolie op. Pepermuntolie is daarom duur.

De extractie gebeurt door stoomdestillatie. De pepermuntbladeren worden in ketels met water gedaan, waarin stoom wordt geblazen. De stoom verhit de blaadjes, waardoor de pepermuntolie tegelijk met waterdamp vrij komt. Na afkoeling van de damp blijft de olie op het water drijven, omdat het lichter is dan water. Zo kan de olie gemakkelijk van het water worden gescheiden. Dit proces heet extractie.

Toepassingen[bewerken]

Inname van capsules met pepermuntolie helpt bij vermindering van lichte spasmen van het maag-darmkanaal, tegen winderigheid en buikpijn, in het bijzonder bij mensen met prikkelbaredarmsyndroom (PDS).[2][3][4] Een effectieve dosering is circa 0,2 tot 0,4 ml pepermuntolie per capsule, driemaal daags genomen. De capsules dienen voorzien te zijn van een coating die de capsules beschermt tegen maagzuur, het is namelijk van belang dat de menthol pas in de darm vrijkomt.

Ook in een 2014 gepubliceerde meta-analyse van negen kwalitatief goede studies blijken pepermuntoliecapsules effectief te zijn ter vermindering van de symptomen van PDS.[5] Met name menthol in de olie draagt aan de krampwerende werking bij. Het middel wordt over het algemeen goed verdragen.[2][5].

Uitwendig wordt de olie gebruikt bij spanningshoofdpijn.[1] evenals als zalf (10% pepermuntolie) bij reuma, insectenbeten en brandwonden of opgelost in badwater.

In de aromatherapie wordt pepermuntolie toegepast ter verbetering van geheugen en aandacht.[6]

Overdosering[bewerken]

In zeer hoge doseringen heeft pepermuntolie toxische effecten, net als de meeste essentiële oliën. Hoewel over de veiligheid van het gebruik tijdens zwangerschap en het geven van borstvoeding nog onvoldoende gegevens bekend zijn, zijn de hoeveelheden pepermuntolie in voedingssupplementen, uitwendige producten en kruidentheeën waarschijnlijk veilig.[1]