Pete Philly & Perquisite

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pete Philly & Perquisite
Pete Philly & Perquisite
Achtergrondinformatie
Jaren actief 2003-heden
Oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Genre(s) Hiphop
Jazz
Label(s) Unexpected Records / Epitaph Europe (Europa, Z-Afrika) / ANTI (Europa, VS, Australië) / Handcuts (Japan)
Manager Pieter Perquin / Perquisite
Leden
MC Pete Philly (Pedro Philip Monzón, Oranjestad (Aruba), 28 mei 1980)
Muziek Perquisite (Pieter Perquin, Amsterdam, 13 april 1982)
Officiële website
(en) Allmusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Pete Philly & Perquisite is een Nederlands hiphopduo bestaande uit mc/vocalist Pete Philly en componist/producer Perquisite dat met zijn vernieuwende hiphop met invloeden van jazz, broken beat en soul over de hele wereld heeft getoerd en twee succesvolle albums heeft gemaakt.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

In 1996 begint Perquisite met het creëren van hiphop-beats, hij is dan veertien jaar. Door zijn klassieke achtergrond voegt hij ook klassieke elementen aan zijn creaties toe. Hij richt zijn eigen label Unexpected Records op en levert in 2001 zijn debuut af met The Outta Nowhere ep, een samenwerking met Benjamin Herman. Hierna componeert/produceert hij nog een tweede solo-ep die in 2002 uitkomt waarop klarinettist David Kweksilber als gastmuzikant te horen is.

Pete Philly is al een aantal jaar actief in de muziekwereld als Engelstalig MC. Hij zit bijvoorbeeld in de groepen Nicotine en Gotcha! en treedt daarmee op op festivals als Mysteryland en North Sea Jazz. Hij maakt naam door zijn energieke live-optredens en freestyle-kwaliteiten en doet in 2002 mee met de Grote Prijs van Nederland waar hij de Muzikantenprijs in de wacht sleept. Ook staat hij op de Unsigned cd van het Nederlands Pop Instituut naast andere dan nog onbekende Nederlandse hiphopartiesten zoals Opgezwolle, Lange Frans & Baas B en Raymzter.

In de herfst van 2002 leren Pete Philly en Perquisite elkaar kennen via een wederzijdse vriend. Al snel wordt besloten om samen te gaan werken. Dit gebeurt voor het eerst in de gelegenheidsformatie North West Metropolis, wiens ep 'Expressions' in 2003 uitkomt op Perquisites label Unexpected Records. Daarna beginnen zij als Pete Philly & Perquisite te werken aan de Mindstate-ep, die in januari 2004 uitkomt en zowel in Nederland als daarbuiten veel positieve reacties oproept.

Mindstate[bewerken | brontekst bewerken]

Pete & Perq besluiten de EP uit te bouwen tot een volwaardig album en in maart/april 2005 volgt het album Mindstate, een uniek en origineel album. De plaat wordt eerst in Japan uitgebracht via een samenwerking met P-Vine Records en een maand later in heel Europa via licentiepartner Epitaph Europe. Later wordt het album ook nog in Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, de V.S. en Canada uitgebracht via een samenwerking met het Amerikaanse label ANTI. Op het album zijn verschillende gastartiesten te horen zoals de Nederlandse zangeres Senna, de MC Cee Major, de Amerikaanse rapper Talib Kweli, saxofonist Benjamin Herman en gitarist Jesse van Ruller. Het album roept veel positieve reacties van de binnen- en buitenlandse pers op en in 2006 ontvangt het duo onder andere een Zilveren Harp en een Essent award. Bekendheid genereren de mannen vooral met hun energieke live optredens met hun 5-mans band. De 1,5 jaar durende tourperiode begint in kleine zaaltjes door het land maar via shows in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, België, Frankrijk, Spanje, Italië, Scandinavië en de VS wordt de clubtour uiteindelijk op 30 september 2006 afgesloten in een uitverkochte Melkweg in Amsterdam. Begin 2007 volgt nog de remix-plaat Remindstate waarop Pete & Perq verschillende bevriende artiesten uit binnen- en buitenland het Mindstate materiaal hebben laten remixen. Op het album staan onder andere remixen van Seiji (UK), C-Mon & Kypski (NL), Collective Efforts (USA), Nicolay (NL), DJ Mitsu (JP), Morgan Spacek (UK), Laidback Luke (NL) en Perquisite zelf.

Mystery Repeats[bewerken | brontekst bewerken]

Op 10 september 2007 verschijnt het tweede album van Pete Philly & Perquisite, Mystery Repeats. De eerste single van het album is "Time Flies" en is een groot succes. Op 4 april 2008 is het duo te gast bij Pauw & Witteman en brengen ze hun tweede single "Empire" live ten gehore met een strijkkwartet.[1]. Eind augustus 2008 maken zij hun Top 40-debuut met 3e single "Mystery Repeats". Bovendien worden ze in 2008 genomineerd voor de Gouden Notekraker en ontvangen zij de prestigieuze Amsterdamprijs voor de Kunst uit handen van de Burgemeester van Amsterdam, Job Cohen. In oktober 2008 beginnen Pete & Perq aan een uitgebreide Europese clubtour door Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Zweden, Denemarken en Nederland. De eerste drie Nederlandse shows zijn allen uitverkocht en ook in het buitenland begint het duo en hun 6-mans live formatie nu volle zalen te trekken. In maart doen Pete & Perq nog een korte tour door Japan en in de zomer treden ze op op vele Europese festivals waaronder Splash (DE), Sziget (Hongarije), Lowlands (NL), Gurten (Zwitserland) en Exit (Servië). De Europese tour wordt afgesloten met een uitverkochte show in de Amsterdamse poptempel Paradiso op 6 december 2008. Een paar maanden later reizen Pete & Perq met hun band echter alweer af naar de VS om op te treden op het South by Southwest festival. In de periode van relatieve rust heeft Perquisite ondertussen gewerkt aan zijn eerste soundtrack voor een film, Carmen van het Noorden met onder andere Tygo Gernandt. Op het filmfestival van Utrecht in 2009 sleept hij hiermee een gouden kalf in de wacht nadat hij eerder dat jaar het Duiveltje heeft gewonnen voor beste producer van Nederland. Pete Philly maakt tegelijkertijd zijn acteerdebuut in het stuk A Man From Nowhere van theatergroep MC. In september 2009 beginnen Pete Philly & Perquisite aan hun allerlaatste tour. Met een 13-mans formatie bestaande uit drums, toetsen, bas, cello, dj, een blazerssectie en een voltallig strijkkwartet doen Pete Philly & Perquisite een theatertour in Nederland die ze de Final Celebration tour hebben gedoopt. Op 29 oktober 2009 vindt de officieel laatste show plaats in een uitverkochte Rabozaal van de Melkweg en vanaf die dag is Pete Philly & Perquisite niet meer.

Break-up[bewerken | brontekst bewerken]

Door de heren worden meerdere redenen gegeven voor hun break-up. Onder andere het vele toeren dat zijn tol heeft geëist wordt als reden genoemd maar ook onderlinge meningsverschillen over de muzikale richting die moet worden ingegaan blijken een rol te spelen. Al met al blijkt er gezamenlijk niet genoeg inspiratie voor een derde plaat en daarom besluiten Pete & Perq, ondanks veel onbegrip van de fans, om op hun hoogtepunt te stoppen.

Op 15 oktober 2010 verschijnt het soloalbum Across van Perquisite. In 2011 zet Pete Philly veertien liedjes, getiteld Open Loops, als gratis muziekdownloads op zijn website. Deze neemt hij op tijdens het werk aan zijn eerste soloalbum, getiteld One dat in 2012 verschijnt. In 2013 brengt Perquisite samen met Kris Berry het album "Lovestruck Puzzles" uit.

Reünie[bewerken | brontekst bewerken]

Op 11 april 2023 maakte het duo bekend dat zij weer bij elkaar zullen komen voor een optreden in de AFAS Live op 17 november 2023 en dat er daarnaast ook nieuwe muziek zal verschijnen.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

2005[bewerken | brontekst bewerken]

  • Mindstate ‘Disque Pop de la Semaine’ (VPRO radio)
  • Winnaar Essent Award

2006[bewerken | brontekst bewerken]

  • Winnaar Zilveren Harp
  • Winnaar Kink FM Live XS Award: Beste Nieuwe Live Act
  • Winnaar van de Gouden Greep 2006 voor meest originele collaboratie en genomineerd voor Beste Groep en Beste Live Act

2008[bewerken | brontekst bewerken]

  • Winnaar Amsterdamprijs voor de Kunst

2009[bewerken | brontekst bewerken]

  • Perquisite wint het 'Duiveltje' voor beste producer
  • Perquisite wint het 'Gouden Kalf' voor beste film muziek (Carmen van het Noorden)

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Mindstate 18-04-2005 27-08-2005 52 29
Remindstate 22-01-2007 27-01-2007 49 4 Remix-album van Mindstate
Mystery Repeats 10-09-2007 15-09-2007 2 25
Mystery Repeats - The Live Edition 01-12-2008 - Album Mystery Repeats met een extra live cd

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Insomnia 07-03-2005 -
Grateful 03-10-2005 -
Mellow 27-03-2006 - met Senna
Time Flies 20-08-2007 -
Empire 04-02-2008 -
Mystery Repeats 21-07-2008 23-08-2008 34 3 Alarmschijf
Q&A 24-11-2008 - Laatste opname

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]