Petehboon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Farang Rak Tham (overleg | bijdragen) op 11 mrt 2019 om 17:27. (Corrigeren typefout)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Parkia speciosa
Petehboon
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Fabales
Familie:Leguminosae (Vlinderbloemenfamilie)
Onderfamilie:Mimosoideae
Geslacht:Parkia
Soort
Parkia speciosa
Hassk.
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Parkia speciosa op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De petéhboon (Indonesisch: petai of pete, Thais: sato) (Parkia speciosa) is een peulvrucht die in de Indonesische keuken tamelijk veel gebruikt wordt, maar ook in andere keukens in Zuidoost-Azië wordt gebruikt. De boon heeft een zeer sterke geur (en wordt ook wel "stinkboon" genoemd) en geeft een heel bepaald aroma aan de gerechten waarin hij wordt verwerkt.

De grote, platte bonen bevinden zich in lange, vaak gedraaide peulen (soms een halve meter lang) die groeien aan de boom Parkia speciosa, welke tot de familie der Fabaceae behoort. De boom kan 15 tot 40 meter hoog worden en groeit van nature in de tropische regenwouden van Zuidoost-Azië. De boom wordt ook wel in tuinen of boomgaarden aangeplant.

Petehboon wordt voornamelijk in sambals en sajoers in de oosterse keuken gebruikt. In Indonesië worden ze ook in de schil gepoft, gepeld en in een kommetje als voorafje of als bijgerecht geserveerd.