Peter Doig

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Peter Doig (2010)

Peter Doig (Edinburgh, 1959) is een Schots kunstschilder bekend om zijn tijdloze, exotische landschapsschilderijen.

Werk[bewerken]

Veel van Doigs beelden zijn landschappen, waarvan er een aantal verwijzen naar scènes in de sneeuw uit zijn kindertijd in Canada.

Zijn werk is vaak gebaseerd op foto's, maar zijn niet fotorealistisch geschilderd. Doig creëert eerder magisch-realistische taferelen. De compositie van zijn landschappen is vaak horizontaal, waarmee hij een sfeer van uitgestrektheid en rust creëert. In zijn schilderijen combineert hij verschillende kleuren, wat ze speels maakt.

Het bekendste werk van Doig is zijn serie schilderijen van Le Corbusiers modernistische appartementsgebouw, l’Unite d’Habitation in Briety-en-Foret, in Frankrijk. De moderne stedelijke structuren worden deels verborgen door het bos dat het gebouw omringt.

Biografie[bewerken]

Doig werd geboren in Edinburgh, en verhuisde op tweejarige leeftijd naar Trinidad en 4 jaar later naar Quebec Ontario waar zijn vader een Britse rederij vertegenwoordigde. Later verhuisde hij terug naar Londen om er kunstgeschiedenis te studeren.

Tussen 1979 en 1980 studeerde Doig aan de Wimbledon School of Art, van 1980 tot 1983 aan de St Martin's School of Art, waar hij zijn Bachelor behaalde. Zijn Master behaalde Doig in 1990 aan de Chelsea College of Art and Design. Tussen 1995 en 2000 zetelde Doig in de Beheerraad van het Tate.[1]

Sinds 2002 woont en werkt hij in Trinidad.

Sinds 2005 is hij Professor in Schilderkunst aan de Kunstakademie Düsseldorf.

Tentoonstellingen[bewerken]

Goedbetaald[bewerken]

Peter Doig is een van de bestbetaalde levende kunstschilders. In februari 2007 werd bij Sotheby's in Londen een zijn schilderij 'Wide White Canoe' geveild voor een bedrag van £5,7 miljoen, op dat moment een record voor een schilderij van een nog levende kunstenaar.[5]

Externe links[bewerken]