Petra van Kalker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Petra van Kalker (1952) is beeldend kunstenaar te Groningen. Sinds 1992 werkt zij vanuit atelier INZIEN in De Hunze. Haar werk laat zich het best als poëtisch figuratief classificeren.

Biografie[bewerken]

Petra bezocht van 1971 tot 1978 de ABK Minerva te Groningen en studeerde af in de richtingen tekenen en grafiek. Direct na haar afstuderen exposeerde ze regelmatig in heel Nederland.

In 1981 richtte ze samen met Emma Smid de galerie 'Schone Schijn' op aan de Oosterweg. De galerie werd bekend door de extravagante openingen.

Midden jaren tachtig bleek een druk kunstenaarsbestaan niet te combineren met de functie van galeriehoudster. In deze tijd ontwikkelt Petra's werk zich naar grotere formaten en drukkere gebaren. Haar tekeningen geven mensfiguren weer in een lijn opgezet. Vaak zijn de figuren naakt. Petra onderzoekt vooral conflictsituaties. Begin jaren negentig is een rustige tijd in haar ontwikkeling. Het moederschap eist het meeste van haar creatieve aandacht op. In deze tijd wordt haar werk kleiner en rustiger. Een nieuwe inspiratiebron vormen de gedichten van Catharina van der Linden, waarmee Petra een innige band krijgt. Het beeldende werk neigt steeds meer naar een poëtisch figuratieve vormentaal.

In 1996 wordt Petra van Kalker lid van Groninger Kunstkring De Ploeg, waar ze de functie van secretaris vervult en coördinator is van het de galerie van de Ploeg, Het Ploeghuis.

In 2001 wordt bij Petra de ziekte van Parkinson geconstateerd. Deze lichamelijke handicap heeft grote implicaties voor haar werkwijze. Van tekeningen gaat Petra steeds meer in gemengde werken, sjablonen, stempels, krastechniek. Vooral het gebruik van meerdere lagen geven haar werk een verrassende diepgang. Uitgangspunt blijven nog steeds: gedichten en tekstflarden.

In 2006 verlaat Petra Groninger Kunstkring 'De Ploeg'. Momenteel is zij betrokken bij Stg. de Algehele Aanraking en Forma Aktua Pinakotheek.

Werk van Petra is opgenomen in collecties van SBK Amsterdam, CBK Groningen en bij diverse particulieren en bedrijven. Petra exposeert geregeld in de stad Groningen en ruime omgeving. Zij is ook actief als illustrator voor tijdschriften