Centrum Beeldende Kunst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Centrum voor Beeldende Kunst (CBK)
Structuur
Werkgebied beeldende kunst
Type semi-overheid
Portaal:  Kunst & Cultuur

Een Centrum Beeldende Kunst ofwel: CBK is een Nederlandse instelling die zich in haar activiteiten richt op het bevorderen van de kwantiteit en kwaliteit van het beeldende kunstaanbod, het professionele productieklimaat en/of de publieksparticipatie beeldende kunst en hierin een verscheidenheid aan taken vervult.

Sommige Centra voor Beeldende Kunst hebben een stad als werkgebied, andere een provincie. Vaak onderhouden deze instellingen documentatiecentra en tentoonstellingsruimten en hebben zij websites met tentoonstellingsagenda's en gegevens over de kunstenaars binnen het werkgebied.

Vaak is een kunstuitleen onderdeel van een CBK, maar dat is geen regel. Men kan dan via het CBK een kunstwerk in bruikleen krijgen tegen een vergoeding van bijvoorbeeld één procent van de waarde van het kunstwerk, dus een schilderij van € 1000 tegen een bedrag van € 10 per maand. Degene die een kunstwerk leent, verkrijgt daarmee het eerste recht om het te kopen (een koopoptie).

Vestigingen[bewerken]

Er waren in 2007 ongeveer twintig CBK's in Nederland. Vestigingsplaatsen van CBK-instellingen zijn of waren bijvoorbeeld: Amsterdam, Assen, Den Haag, Deventer, Dordrecht, Emmen, Enschede, Groningen, Haarlem, Middelburg, Rotterdam en Utrecht. De provincie Gelderland besloot in het kader van bezuinigingen de financiering stop te zetten, waardoor in 2010 veel CBK's in die provincie werden opgeheven, waaronder die in Tiel en Arnhem.

Afbeeldingen[bewerken]