Naar inhoud springen

Petronas (bedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Petroliam Nasional Berhad (Petronas)
Logo
Oprichting 1974
Sleutelfiguren Tan Sri Dato’ Mohd Hassan Marican, Group CEO and President
Hoofdkantoor Petronas Twin Towers, Kuala Lumpur, Maleisië
Werknemers 33 944 wereldwijd
Producten Aardolie, aardgas
Industrie olie-industrie
Omzet/jaar Gestegen $ 66,2 miljard (2008)
Winst/jaar Gestegen $ 18,1 miljard (2008)
Website www.petronas.com.my
Portaal  Portaalicoon   Economie

Petroliam Nasional Berhad (afkorting: Petronas), is een Maleisische oliemaatschappij. Het bedrijf werd opgericht op 17 augustus 1974 en is volledig eigendom van de staat. Het heeft het alleenrecht op alle olie- en gasvoorraden die het land rijk is. Het hoofdkantoor is gevestigd in Kuala Lumpur (Petronas Twin Towers).

Sinds de oprichting in 1974 heeft Petronas zijn activiteiten steeds verder mondiaal uitgebreid. Eind 2005 was het concern actief in 31 landen, omvatte 103 dochtermaatschappijen, 57 aangesloten bedrijven en 19 gedeeltelijke dochtermaatschappijen.

Petronas behoort tot de top 500 van grootste bedrijven ter wereld. Op de Fortune Global 500 lijst bezet Petronas plaats 95, binnen Azië is het een van de meest winstgevende bedrijven. De Financial Times heeft Petronas benoemd tot een van de new seven sisters, de invloedrijkste staatsoliemaatschappijen uit landen buiten de OESO.

Petronas tankstation

Motorsport[bewerken | brontekst bewerken]

Net als andere grote oliemaatschappijen is ook Petronas actief als sponsor in de racewereld. Voorheen sponsorde Petronas het Sauber Formule 1 team. Daarnaast was zij 40% eigenaar van Sauber Petronas Engineering, chassisproducent. Toen Sauber werd overgenomen door BMW verhuisde Petronas mee als hoofdsponsor van het BMW Sauber F1-team (rijders: Nick Heidfeld en Robert Kubica).

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

Er ontstond een controverse toen een groep van NGO’s in een rapport uit 2010 stelde dat het bedrijf, in een consortium met het Zweedse Lundin Oil AB en OMV (Sudan) Exploration GmbH uit Oostenrijk, betrokken is geweest bij tal van mensenrechtenschendingen zoals fatale schietpartijen en brandstichting in dorpen tijdens de burgeroorlog in Zuid-Soedan.[1][2] Het Zweedse gerecht opende een onderzoek hiernaar.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) BMW Sauber F1 Team
  • (en) Petronas Twin Tower website
Zie de categorie Petronas van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.