Phegeavlinder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door LymaBot (overleg | bijdragen) op 14 aug 2017 om 09:12. (→‎Externe links: linkfix, replaced: Link vlindernet.nl → Link vlinderstichting vlinder)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Phegeavlinder
Phegeavlinder
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Lepidoptera (Vlinders)
Familie:Erebidae (Spinneruilen)
Onderfamilie:Arctiinae (Beervlinders)
Geslacht:Amata
Soort
Amata phegea
(Linnaeus, 1758)
Rups
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Phegeavlinder op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De Phegeavlinder (Amata phegea, vroeger Syntomis phegea), ook wel melkdrupje genoemd, is een dagactieve nachtvlinder uit de familie van de spinneruilen (Erebidae), onderfamilie beervlinders (Arctiinae). De spanwijdte van de vlinder bedraagt tussen de 34 en 40 millimeter.

Waardplanten van de vlinder zijn Weegbree, Zuring, Walstro, Poaceae, Paardenbloem en andere lage planten.

De Phegeavlinder vliegt van eind mei tot half augustus in één generatie per jaar. De rups overwintert in een spinselnest en verpopt in de maand mei onder de grond.

In Nederland komt de vlinder in de buurt van Bergen op Zoom en in het midden van Limburg (bijvoorbeeld in de Meinweg, het Swalmdal en het Leudal) voor. Ook in het Leenderbos bij Leende komt een populatie voor. In juni 2011 werd de vlinder ook zeer talrijk waargenomen op de Strabrechtse Heide bij Heeze en in de bossen van Someren. In 2014 zijn er enkele honderden in de bossen bij Valkenswaard aangetroffen. In 2017 zijn er ook grote aantallen waargenomen in Griendtsveen, Noord Limburg. Daarbuiten zijn er zeldzaam zwervers te zien. Ook in België zijn enkele kleine populaties in het noorden en midden van het land. In Zuid- en Centraal-Europa, Klein-Azië en de Kaukasus is de vlinder meer algemeen.

Externe links

  • (en) Lepidoptera of Belgium