Naar inhoud springen

Philip Zimbardo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Philip Zimbardo in 2008

Philip Zimbardo (New York, 23 maart 1933) is een Amerikaans sociaal-psycholoog en een onderzoeker die wil beproeven of elk mens het in zich heeft om succesvol te worden als hij voor de juiste sociale omstandigheden zorgt.

Zimbardo’s onderzoek is makkelijk herkenbaar en bruikbaar voor het grote publiek. Hij legt zijn bevindingen uit aan niet academisch gevormden en aan de media. Zimbardo is vooral actief in de sociale psychologie, persoonlijkheidspsychologie en psychologie van het afwijkend gedrag. Zijn onderzoek behandelt vooral vragen zoals 'Waarom doen goede mensen duivelse daden?', 'Waarom doen slimme mensen domme dingen?' en 'Waarom doen gewone mensen onverwachte dingen?'.

Gevangenisexperiment[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Stanford-gevangenisexperiment voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Zimbardo is vooral bekend van het gevangenisexperiment dat hij samen met drie collega’s in 1971 uitvoerde in de kelders van de Universiteit van Stanford. Het toont de dramatische gevolgen van normale, gezonde studenten die in een namaakgevangenis werden gestopt. Het is een klassiek geworden voorbeeld van de kracht van de sociale situatie.

Uit recent onderzoek naar zijn gevangenisexperiment is echter gebleken dat Zimbardo en zijn medewerkers de omstandigheden van het experiment op dusdanige manier hebben gemanipuleerd dat het experiment weinig tot geen wetenschappelijke waarde bleek te hebben. Het kwaad is ondertussen wel geschied. Het gevangenisexperiment heeft generaties van beleidsmakers en wetenschappers beïnvloed. Het idee dat de mens van nature slecht is heeft zijn intrede gemaakt in het algemene denken, dankzij onder andere Zimbardo's gemanipuleerde gevangenisexperiment.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]