Piazza Venezia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Piazza Venezia gezien vanaf het monument voor Victor Emanuel II.
Het monument van Victor Emanuel II
Het Palazzo delle Assicurazioni Generali, dat aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd werd voor de symmetrie op het plein

De Piazza Venezia is een plein in het centrum van de Italiaanse hoofdstad Rome. Het plein ontleent zijn naam aan het Palazzo Venezia, dat aan de westzijde van het plein staat.

Het plein ligt aan de voet van de Capitolijn, dicht bij het Forum Romanum en het Forum van Trajanus. Op dit rechthoekige plein komt een aantal van de grootste verkeersaders van Rome uit: de Via del Corso, de Via Cesare Battisti (het verlengde van de Via Quattro Novembre), de Via del Plebiscito en de Via dei Fori Imperiali. De Piazza Venezia heeft dus een belangrijke rol als verkeersplein. Verkeerslichten zijn ondanks de onafgebroken verkeersstroom niet aanwezig en vaak wordt het verkeer door agenten geregeld.

Daarnaast is het plein een toeristische trekpleister. Het aanzicht van het plein wordt volledig gedomineerd door het witte monument van Victor Emanuel II. Ook het Palazzo Venezia, de Basilica San Marco, het Palazzo Bonaparte en het borstbeeld met de bijnaam Madama Lucrezia staan in veel reisgidsen vermeld.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Piazza Venezia op Wikimedia Commons.