Picanol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Picanol Group
Beurs Euronext: PIC
Oprichting 1936
Sleutelfiguren Luc Tack (CEO)
Hoofdkantoor Ieper, België
Producten Weefmachines
Omzet/jr 418 miljoen (2014)
Winst/jr € 52,4 miljoen (2014)
Website Picanol
Portaal  Portaalicoon   Economie

Picanol Group is een Belgisch beursgenoteerd bedrijf met hoofdzetel in Ieper, gespecialiseerd in de fabricage van weefmachines. In 1928 werd de Maatschappij tot bevordering van de Industrialisatie van de Vlasvezelbereiding in den handel, Gieterij en Werkhuizen Van Steenkiste opgericht. In 1936 werd de maatschappij omgevormd tot Weefautomaten Picañol NV.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

De Picanol Group is internationaal actief met de productie en verkoop van weefmachines en andere hoogtechnologische, industriële producten, systemen en diensten. De hoofdzetel staat in Ieper en er staan fabrieken in Azië en Europa. Er werken meer dan 2.100 medewerkers en het bedrijf realiseerde een omzet van 640 miljoen euro in 2016. Picanol heeft een beursnotering aan Euronext Brussels (ticker: PIC).

  • Divisie Weaving Machines: Deze divisie ontwikkelt, produceert en verkoopt hoogtechnologische weefmachines aan weverijen wereldwijd. Picanol is een marktleider op het gebied van weefmachines.
  • Divisie Industries: De gieterijactiviteiten en de mechanische afwerkingsactiviteiten van de groep zijn ondergebracht in Proferro. De gietijzeren onderdelen worden gebruikt in compressoren, landbouwmachines en de weefmachine. Verder zijn er de onderdelen PsiControl en Melotte.

In juli 2013 nam Picanol een minderheidsbelang in Tessenderlo Chemie NV. Zij nam de aandelen over van het Franse staatsbedrijf SNPE SA.[1]

In december 2015 werd bekendgemaakt dat Picanol en Tessenderlo zouden samensmelten tot een nieuw bedrijf Picanol Tessenderlo Group. Het fusieproject werd later ingetrokken doordat het meer verzet opriep dan men had verwacht.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Picanol van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.