Picanol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Picanol Group
Beurs Euronext: PIC
Oprichting 1936
Sleutelfiguren Luc Tack (CEO)
Hoofdkantoor Ieper, België
Producten Weefmachines
Omzet/jaar 418 miljoen (2014)
Winst/jaar € 52,4 miljoen (2014)
Website Picanol
Portaal  Portaalicoon   Economie

Picanol Group is een gediversifieerde industriële groep die wereldwijd actief is in verschillende segmenten: machines en technologie, landbouw, voeding, water management, het efficiënt hergebruiken van natuurlijke energiebronnen en andere industriële markten. Het is een Belgisch beursgenoteerd bedrijf met hoofdzetel in Ieper en productievestigingen in Azië en Europa. Wereldwijd werken meer dan 7.000 mensen in Picanol Group. Zowel Picanol, Proferro, PsiControl en Melotte vallen onder Picanol Group. Sinds 1966 is Picanol beursgenoteerd aan Euronext Brussels (ticker: PIC).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf werd opgericht in 1936 door Charles Steverlynck als Weefautomaten Picañol NV.

In 1971 stelde Picanol de MDC tentoon, de eerste elektronisch gestuurde weefmachine. In 1989 werd Proferro NV een apart bedrijf onder Picanol Group. Ook in dat jaar werd Picanol gedeeltelijk eigenaar van wat toen nog Protronic was (nu PsiControl), en ook Melotte werd deel van Picanol Group in 1990. Drie jaar later kreeg Picanol het ISO 9001 certificaat als garantie voor de kwaliteit van zijn producten en diensten.

In 2007 werden de nieuwe OptiMax-i en GT-Max grijperweefmachines gelanceerd en 2 jaar later maakte Luc Tac zijn intrede. Nog twee jaar later viert Picanol Group haar 75ste verjaardag met de introductie van twee nieuwe producten: de OMNIplus Summum luchtweefmachine en de positief geleide grijper. In 2012 investeert de Picanol Group in de verdere uitbouw van zijn wereldwijde sales- en servicesnetwerk, met onder meer een nieuw Indiaas hoofdkantoor en een nieuwe vestiging voor Picanol of America.

Op 25 juli 2013 tekenen Picanol Group en SNPE SA een bindende overeenkomst voor de verkoop van SNPE’s belang in Tessenderlo Group, dat 27,52% van het aandelenkapitaal van Tessenderlo Group vertegenwoordigt. Ook in 2015 bleef Picanol Group inzetten op productontwikkeling en -vernieuwing om zijn hoogtechnologische activiteiten verder uit te bouwen. Zo vierde Picanol 40 jaar productie van grijperweefmachines met de wereldwijde lancering van zijn nieuwe OptiMax-i grijpermachine, de snelste industrieel geproduceerde grijperweefmachine ter wereld. Daarnaast lanceerde Picanol 2 nieuwe weefmachines voor het weven van badstoffen: de TerryMax-i (grijper) en de TERRYplus Summum (lucht).

In november 2015 nam Picanol in Milaan met succes deel aan de 17de editie van ITMA, de belangrijkste vierjaarlijkse textielmachinevakbeurs ter wereld. Picanol heeft zijn nieuwste luchtweefmachine, de OmniPlus-i, gelanceerd op ITMA Barcelona in juni 2019. Met de introductie van de OmniPlus-i zet Picanol een nieuwe benchmark in luchtweefmachines.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Picanol van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.